Artsen zonder Grenzen


31 Mensen inmiddels overleden aan Ebola, Uganda

14/12/2007 14:29 -- De uitbraak van Ebola in het westen van Uganda heeft inmiddels (tot 11 december) 31 levens geëist. In totaal zijn 115 gevallen van Ebola geregistreerd. Afgelopen weekend stierven in totaal zeven patiënten in de twee getroffen dorpen, Bundibugyo en Kikyo. Artsen zonder Grenzen heeft daar twee isolatiecentra.

In de twee centra werken in totaal 31 internationale medewerkers, van wie een groot deel ervaring heeft met eerdere uitbraken van Ebola in onder meer Kasaï in de Democratische Republiek Congo (dit jaar), Angola (in 2005) en Uganda (in 2000). De teams verplegen de Ebolapatiënten en proberen verdere verspreiding van de ziekte te voorkomen.

Dat gebeurt door iedereen die met een patiënt in contact is geweest op te sporen en te onderzoeken op Ebola. Inmiddels is vastgesteld dat de huidige patiënten uit 32 dorpen komen.

Het opsporen van alle zogenaamde `contacten' is in het ontoegankelijke en dichtbevolkte (250.000 inwoners) berggebied rond Bundibugyo is een enorme opgave. Het Ugandese Rode Kruis en parochiecomités voeren deze taak uit. Zij informeren Artsen zonder Grenzen als ze iemand vinden die de symptomen van Ebola vertoont.

Iedere patiënt heeft zo'n 10 tot 20 `contacten', die allemaal drie weken - de incubatietijd van Ebola - gevolgd moeten worden. Het gaat daarbij nu om naar schatting 400 personen.

Naast het behandelen van de zieken lichten de teams van Artsen zonder Grenzen de bevolking voor over de ziekte. Dat moet de verspreiding van de ziekte voorkomen en ervoor zorgen dat patiënten uit angst niet verstoten worden door de gemeenschappen.

Meer informatie over Ebola

Kampen met opheffing bedreigd onzekerheid voor onheemden van Darfur