Paperless office blijkt een illusie

14/12/2007 15:39



Pors de Ridder PR B.V.



Alphen, 14 december 2007 - Het papierloze kantoor lijkt definitief van de baan, zo blijkt uit een belangrijke trend die Hans Voshol van AA-Document Systems signaleert. Voshol is specialist in documentmanagement van kantooromgevingen in Nederland. Hij ziet een toename van printergebruik van 12 tot 17 procent per jaar. De verwachting is dat deze groei zeker aanhoudt tot 2011.

Ondanks de toenemende digitalisering van documenten, blijkt papier niet uit het kantoor te verbannen. Wel wordt er meer efficiënt gewerkt dankzij geavanceerde scanmogelijkheden van multifunctionals. Documenten zijn snel en overzichtelijk voor iedereen beschikbaar. Ook vanaf andere locaties kan men documenten vlot benaderen. Toch worden deze documenten vaak alsnog uitgeprint. Een werknemer print gemiddeld 34 velletjes per dag.

Psychologische factoren
Bij de grote populariteit van papieren documenten spelen vooral psychologische factoren een rol. Zo heeft papier het grote voordeel dat men het kan vasthouden. Bovendien leest een tekst van papier prettiger en zijn aantekeningen gemakkelijk te maken terwijl dit bij de tekstverwerker al gauw onoverzichtelijk wordt.

Bewustmaking
Bij de introductie van het begrip paperless office waren ook milieuorganisaties enthousiast. Het papierverbruik drukt immers zwaar op het milieu. Hans Voshol, die al jaren als erkend Nashuatec dealer trends volgt, ziet hierin een duidelijke rol voor zijn branche weggelegd. Voshol: "Wij proberen gebruikers bewust te maken van hun printgedrag, zodat onnodige prints zoveel mogelijk voorkomen worden. Dat is niet alleen goed voor het milieu maar ook kostenbesparend voor de werkgever."