European Union



Brussel, 14 december 2007

Fusies: Commissie keurt voorgenomen overname van RSDB door Quebecor goed

De Europese Commissie heeft de voorgenomen overname waarbij het Canadese Quebecor uitsluitend zeggenschap verkrijgt over het Nederlandse RSDB, goedgekeurd. Beide ondernemingen verlenen drukdiensten voor publicaties (tijdschriften, catalogi/reclame) en hebben ook een dienstverlening in verband met drukwerk (pre-press en after-press). De Commissie kwam tot de conclusie dat de transactie de daadwerkelijke concurrentie in de Europese Economische Ruimte (EER) of een wezenlijk deel daarvan, niet significant zou belemmeren.

Quebecor en RSDB verlenen drukdiensten in de uitgeverijsector (tijdschriften, inserts, TV-gidsen), voor de productie van catalogi (catalogi voor postorderbedrijven) en commercieel drukwerk, alsmede diensten in de marketing- en communicatiesector.

Het onderzoek van de Commissie betrof de markten voor het rotatiedrukken van zowel tijdschriften als catalogi/reclame, waarbij het onderzoek vooral gericht was op België en Zweden voor het rotatiedrukken van tijdschriften en op Zweden voor het rotatiedrukken van catalogi/reclame. De partijen hadden in deze landen de hoogste marktaandelen op het gebied van rotatiedrukactiviteiten.

Uit het onderzoek van de Commissie bleek evenwel dat wat de markten voor het rotatiedrukken van tijdschriften in België en Zweden betreft, een aantal concurrenten drukkerijen exploiteren in de buurlanden en over de nodige drukcapaciteit beschikken om deze markten te bedienen.

Inzake de markt voor het rotatiedrukken van catalogi en reclame in Zweden concludeerde de Commissie op grond van haar onderzoek dat de daadwerkelijke concurrentie niet aanzienlijk zou worden belemmerd gezien de sterke positie van de concurrenten. Meer informatie over deze zaak is te vinden op:

http://ec.europa.eu/comm/competition/mergers/cases/index/m97.html#m_4893