Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid



Persbericht

Opdrachtgevers aan het woord; Meting 2007

---

Vertrouwen van opdrachtgevers in bouwbedrijven is aanzienlijk

Het vertrouwen van opdrachtgevers in bouwbedrijven is sterk toegenomen. Dit blijkt uit een onderzoek van het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid (EIB) in opdracht van de Regieraad Bouw. Het onderzoek is een vervolg op twee eerdere onderzoeken in 2005 en 2006. De onderzoeken hebben tot doel het marktgedrag van opdrachtgevers in kaart te brengen. Aan het onderzoek hebben ruim acht honderd opdrachtgevers deelgenomen, uiteenlopend van grote professionele opdrachtgevers, als woningcorporaties en aanbestedende overheidsdiensten, tot particuliere woningeigenaren.

In de ogen van veel opdrachtgevers stellen bouwbedrijven zich positiever op bij het oplossen van problemen, werken zij transparanter en komen zij vaker met innovatieve oplossingen. Wat de opdrachtgevers zelf betreft blijkt dat zij bij hun opdrachten meer oog hebben voor levensduurkosten van projecten en op de innovatiegerichtheid van bouwbedrijven. In hun selectiebeleid spelen ook samenwerking en kwaliteit een grotere rol dan voorheen. De grote opdrachtgevers passen vaker moderne bouworganisatievormen toe.

Wel blijken veel grote opdrachtgevers zich nog nadrukkelijk met het bouwproces te willen bezighouden en zijn zij tot op heden niet erg genegen meer verantwoordelijkheden bij de opdrachtnemers te leggen. Eigen initiatieven van bouwbedrijven worden nog weinig gewaardeerd. De laagste prijs is meestal het belangrijkste criterium om opdrachten te gunnen. De meeste opdrachtgevers hebben nog steeds een voorkeur voor traditionele bouworganisatievormen. In de toekomst verwachten zij echter vaker meer moderne vormen van bouworganisatie te gaan toepassen, zoals bijvoorbeeld bouwteam en design&construct.

Tabel Percentage grote opdrachtgevers naar voorkeur voor bouw-organisatievormen nu (2007) en in de toekomst

Voorkeur

Traditioneel

Bouw-team

Design & Construct

PPS

Anders

Totaal

2007

57

21

15

2

5

100

In de toekomst

36

28

23

4

9

100

Bron: EIB.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het rapport Opdrachtgevers aan het woord, meting 2007.

Zie publicatie: Opdrachtgevers aan het woord; Meting 2007