Echte hulp aan Palestijnen vergt ander beleid

14/12/2007 14:50



Oxfam Novib



14 december 2007

Miljoenen dollars aan hulp verdwijnen door het Israëlische beleid ten aanzien van de bezette Palestijnse gebieden. Donorregeringen moeten hier tegenin gaan tijdens de bijeenkomst aanstaande maandag in Parijs over financiering voor de Palestijnse Autoriteit, meent de hulporganisatie Oxfam International.

Jeremy Hobbs, directeur van Oxfam International, zegt: "Meer hulp haalt niks uit totdat donorregering erop gaan staan dat Israël snel iets doet aan de beperkingen van de bewegingsvrijheid in de bezette Palestijnse gebieden en de blokkade van de Gazastrook opheft. Veel regeringen uit de hele wereld zijn gul voor de Palestijnen. Hun hulp is van cruciaal belang voor de Palestijnse economie en een levensvatbare staat. Maar donorregeringen staan niet bepaald kritisch tegenover het Israëlische beleid dat de projecten die zij financieren de grond in stampt. Zij investeren schaarse hulpgelden maar spreken Israël hier niet over aan en hun hulp zal steeds minder effectief worden."

"Het is gewoon niet genoeg om er meer geld in te pompen - buitenlandse regeringen en de Palestijnse Autoriteit moeten hun druk op de Israëlische regering opvoeren, zodat de blokkade van Gaza wordt opgeheven en mensen op de Westoever weer naar hun werk kunnen. Dit is essentieel als we het vredesproces van Annapolis een kans willen geven."

De regeringen die in Parijs bijeenkomen moeten van Israël eisen dat het zijn beleid wijzigt, wil men een levensvatbare Palestijnse economie opbouwen. Daarnaast moeten zij de Palestijnse Autoriteit onder druk zetten om haar bijdrage te leveren aan de beëindiging van het isolement van Gaza, waaronder haar uiterste best om aanvallen op Israël te voorkomen.

Voorbeelden van hulpinspanningen die door de Israëlische blokkade en beperkingen van de bewegingsvrijheid schade worden aangebracht, zijn onder andere:


- Het Wereldvoedselprogramma heeft sinds juni 2007 bijna 1 miljoen dollar extra aan vervoerskosten moeten uitgeven voor levensreddende voedselhulp.
- UNRWA, het VN-agentschap voor Noodhulp en Werk, heeft sinds juni een additionele 250.000 dollar aan vervoerskosten moeten uitgeven.
- Meer dan 40 procent van de hulp van de Europese Commissie wordt nu aan handling costs uitgegeven.
- Meer dan 200 miljoen dollar aan projecten van de Wereldbank, UNRWA en het VN Ontwikkelingsprogramma is bevroren.
- 93 miljoen aan bouwprojecten van UNRWA wordt nu opgehouden. Hiervan zouden 3.500 huizen en vluchtelingenonderdak voor 27.000 mensen gebouwd moeten worden. Ook wordt de bouw van 3 scholen en 3 gezondheidsklinieken opgehouden.
- Franse hulp ter waarde van 12 miljoen dollar voor bouwmateriaal voor een rioolzuiveringsinstallatie, die de druk op het Beit Lahia rioolmeer moet verlichten, is ook opgehouden. Het rioolmeer is een gevaar en dreigt door de oevers te breken, waardoor duizenden Palestijnen door rioolwater dreigen te worden overstroomd.

Maher al Najjar, adjunct directeur van de het Waterbedrijf in Gaza zegt: "Negen bronnen werken niet omdat er een tekort aan reserveonderdelen en brandstof is. Dus krijgen 250.000 mensen helemaal geen water meer of slechts net genoeg om te drinken. Wanneer er onvoldoende stroom is dan verdwijnt het onbehandelde rioolwater in zee. Moet er eerst een ramp plaatsvinden voordat het Israëlische leger reserveonderdelen binnenlaat?"

Ongeveer 80 procent van de Palestijnen zijn afhankelijk van hulp, waardoor zij het meest hulpafhankelijk volk ter wereld zijn zolang de huidige omstandigheden voortduren. De hulp die in Parijs toegezegd gaat worden, zal er niet in slagen een levendige economie op te bouwen of de toekomstige staat, zoals voorzien in het Palestijnse Hervorming- en Ontwikkelingsplan, dat aan de Parijse conferentie wordt voorgelegd.

Naast de gevolgen voor de buitenlandse hulpprojecten hebben de beperkingen op de bewegingsvrijheid de Palestijnen 8,4 miljard dollar aan gederfde inkomsten gekost, volgens de Wereldbank. Hierin is ook opgenomen de daling van het BNP met 2 á 3 procent per jaar door de Israëlische muur op de Westoever.

Strenge Israëlische exportbeperkingen hebben de bestaansmiddelen van boeren uit Gaza vernietigd. Meer dan 4 miljoen bloemen en 150 ton aan aardbeien voor de export, en geproduceerd met de hulp van een door de Nederlandse overheid gefinancierd project, moesten vernietigd worden vanwege de sluiting van Gaza door Israël. De recente verlichting van de exportbeperkingen bij Kerem Shalom is onvoldoende.

Suhaila Abu Fol, 50, woont in het Jebalia vluchtelingenkamp in Gaza: "Mijn zonen ondersteunden het gezin, maar zij verloren hun banen toen de fabrieken in juni dicht gingen. Vandaag leven wij van de hulp van de VN, want er is zelfs niet één sjekkel in huis. Het is echt moeilijk wanneer een van de kinderen naar mij toekomt en om geld vraagt, want ik heb niks om weg te geven."

De blokkade van Gaza is geen antwoord op Israëls legitieme veiligheidszorgen. Beperkingen van de humanitaire hulp, die erop neerkomen dat 1,5 miljoen mensen in Gaza collectief gestraft worden, hebben gewapende Palestijnse groepen er niet van weerhouden om raketten op Israël af te vuren. Oxfam roept de donoren op ervoor te zorgen dat hulpbeperkingen niet als wapen tegen Palestijnse burgers worden ingezet.

Oxfam Novib is het Nederlandse lid van Oxfam International, een samenwerkingsverband van dertien onafhankelijke ontwikkelingsorganisaties. Het gezamenlijk ideaal: een rechtvaardige wereld zonder armoede.

Noten:

- Volgens de Wereldbank heeft de internationale gemeenschap 10 miljard dollar aan hulp verleend sinds het begin van het Oslo-vredesproces in 1993.
- UNCTAD berekende in 2007 dat de Palestijnse verliezen door beperkingen op de bewegingsvrijheid tussen 2000 en 2005 gelijk zijn aan 8,4 miljard dollar. De Palestijnse Autoriteit vraag om 5,6 miljard dollar voor drie jaar.
- De grensovergangen waren sinds 2000 erg onregelmatig open, maar sinds de machtsovername van Hamas in juni 2007 is Gaza onderhavig aan een blokkade. Israël heeft sindsdien geweigerd de grenzen te openen. Op 28 oktober 2007 introduceerde Israël beperkingen in de toevoer van brandstof als direct antwoord op raketaanvallen vanuit Gaza.






Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie,