Vlaamse Overheid

KLIP-decreet

Definitieve goedkeuring van het KLIP-decreet

Persmededeling van de Vlaamse Regering

vrijdag 14 december 2007

De Vlaamse Regering heeft vandaag het ontwerp van KLIP-decreet definitief goedgekeurd na advies van de Raad van State. Het KLIP-decreet maakt het mogelijk om via één enkele elektronische aanvraag de plannen te bekomen van alle beheerders die op de plaats van de geplande werken ondergrondse kabels en leidingen hebben liggen.

In Vlaanderen liggen minstens 500.000 kilometer ondergrondse kabels en leidingen langs de wegen. Per werkdag doen zich meer dan 90 schadegevallen voor door graafwerkzaamheden. Elk schadegeval houdt ernstige risico's in. Vooreerst is er de kans op lichamelijke schade bij de betrokken werknemers en omwonenden. Verder is er de directe materiële schade aan de kabels en leidingen zelf, en aan het materiaal van de aannemer. Tot slot is er de gevolgschade, die beperkt kan zijn, maar ook een belangrijke economische, veiligheids- en/of milieu-impact kan hebben.

Momenteel is een belangrijke oorzaak van deze schadegevallen de erg omslachtige, niet eenduidige en kostelijke manier waarop alle relevante informatie over ondergrondse kabels en leidingen door een aannemer (planaanvrager) moet worden bekomen, zonder dat hij bovendien de garantie op volledigheid heeft. De nood aan correcte en volledige leidinginformatie werd door de gasramp van Gellingen op de politieke agenda geplaatst.

In overleg met de betrokken actoren heeft minister-president Kris PEETERS actie ondernomen om het ontsluiten en het uitwisselen van kabel- en leidinginformatie te verbeteren. De eerste stap daarin bestaat uit het ontsluiten van de bestaande informatie via een uniek loket, zijnde het Kabel en Leiding Informatie Portaal (KLIP), te vinden op www.klip.be. Via één elektronische aanvraag is het mogelijk de plannen te bekomen van alle kabel- en leidingbeheerders die op de plaats van de geplande werken ondergrondse kabels en leidingen beheren. Dit heeft als belangrijkste voordelen:
* de planaanvrager moet niet langer eerst de gemeente aanschrijven om zich te informeren over de mogelijk aanwezige kabel- en leidingbeheerders op de plaats van de geplande grondwerken;
* de planaanvrager moet vervolgens ook niet langer de verschillende kabel- en leidingbeheerders afzonderlijk aanschrijven om hun kabel- en leidinginformatie op te vragen;
* de planaanvrager moet niet langer met eigen middelen kaartmateriaal aanmaken om de plaats van de werken aan te duiden bij zijn planaanvraag, maar kan dit rechtstreeks op een kaart via het KLIP intekenen. Omgekeerd krijgen de kabel- en leidingbeheerders uniforme planaanvragen binnen waardoor de afhandeling vlotter, correcter en goedkoper kan gebeuren.

Dankzij het KLIP kunnen alle betrokkenen correcter, uniformer en efficiënter werken. Het KLIP levert tijdswinst op en vermindert aanzienlijk de administratieve lasten en kosten. In verhouding tot de huidige procedure leidt het KLIP voor alle betrokken samen tot een kostenreductie van 29,5 miljoen euro per jaar.

Het KLIP werd ontwikkeld door het Agentschap voor Geografische Informatie Vlaanderen (AGIV) en op vrijwillige basis hebben bijna alle kabel- en leidingbeheerders hun informatie reeds in het KLIP ingebracht. Het KLIP kan echter zijn doelstelling slechts bereiken indien alle kabel- en leidingbeheerders betrokken zijn. Door het ontwerp van decreet houdende de ontsluiting en de uitwisseling van informatie over ondergronds kabels en leidingen (KLIP-decreet) dat door minister-president Peeters is voorgelegd en vandaag werd goedgekeurd, worden de nodige garanties geboden voor het KLIP naar volledigheid en correctheid en kunnen alle betrokkenen bij het KLIP werken in een rechtszeker kader.

In een tweede fase wordt een uitwisselingsformaat, zijnde het Informatie Model Kabels en Leidingen (IMKL), opgesteld waardoor (naast de planaanvraag) ook de planafhandeling op elektronische wijze via het KLIP zal gebeuren. Deze tweede fase kan echter pas worden ingevoerd wanneer het Grootschalig Referentie Bestand voor gans Vlaanderen beschikbaar is (eind 2013).

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Luc De Seranno, woordvoerder van minister-president Peeters Tel: 02 552 60 12
GSM: 0477 38 23 37
Email: persdienst.peeters@vlaanderen.be