Vlaamse Overheid

erkende genetisch gemodificeerde gewassen in Vlaanderen

Vlaamse Regering regelt de teelt van erkende genetisch gemodificeerde gewassen in Vlaanderen

Persmededeling van de Vlaamse Regering

vrijdag 14 december 2007

De Vlaamse Regering heeft op voorstel van Vlaams minister van landbouw Kris PEETERS haar principiële goedkeuring gegeven aan een voorontwerp van decreet waardoor de teelt in Vlaanderen van genetisch gemodificeerde gewassen die vooraf door de EU erkend werden, kan worden geregeld.

Om tot een erkenning te kunnen komen, is er een lange Europese onderzoeksperiode met een diepgaand onderzoek naar mogelijke negatieve effecten van een genetisch gemodificeerd gewas (GG-gewas) op de volksgezondheid en het milieu voorzien. Dit is intussen geregeld op federaal niveau. De Europese Commissie kan op basis van de resultaten van de aanvraagprocedure een GG-gewas toelaten voor effectieve teelt in de EU.

Een afzonderlijke EU-wetgeving regelt de specifieke informatieverstrekking (etikettering) over de aanwezigheid van GG-gewas in voedingsproducten. Op die manier kan ook de consument een bewuste keuze maken.

Hoewel ze momenteel in Vlaanderen door landbouwers nog niet worden uitgezaaid, zijn er inmiddels al meer dan 56 maïsrassen door de EU erkend.

Het nemen van maatregelen om binnen de landbouw GG-gewassen te kunnen telen naast niet GGG, is een bevoegdheid van het overheidsdomein 'landbouw' en komt dus de Gewesten toe. Vandaar het Vlaamse co-existentiedecreet.
Om aan de landbouwers de vrije keuze te garanderen om al dan niet GG-gewassen - door de EU erkend - te telen heeft de minister van Landbouw een ontwerp van decreet uitgewerkt. Het geeft de Vlaamse Regering enerzijds de mogelijkheid om per teelt specifieke teeltvoorwaarden op te leggen, en voert anderzijds een schaderegeling in als er zich ondanks de voorzorgsmaatregelen toch vermenging tussen GG-vrije gewassen en GG-gewassen voordoen.

Het ontwerpdecreet wordt nu voor advies voorgelegd aan de EU-Commissie en zal in een latere fase ter goedkeuring aan het Vlaams Parlement worden voorgelegd.

Inmiddels heeft het Vlaams Instituut voor Biotechnologie bij de bevoegde federale overheid een aanvraag ingediend om in de regio Gent veldproeven te mogen aanleggen van genetisch gewijzigde populieren. Dit onderzoek kadert in het zoeken naar een meer geschikte populierenvariëteit voor de bio-ethanolproductie. Uiteindelijk zal ook hier de EU moeten beslissen of de genetisch gewijzigde populieren officieel zullen worden erkend. De Vlaamse overheid werd, cfr. het betreffende KB, hiervan op de hoogte gebracht, maar het zijn de bevoegde federale ministers (Volksgezondheid en Leefmilieu) die het eindadvies voor de EU zullen formuleren.

"Vlaanderen investeert veel in innovatie en onderzoek), ook in biotechnologie(VIB begroting 2008: 38,7 miljoen euro). Wij moeten, uiteraard binnen de Europese context en afspraken, de landbouw kansen die hieruit voortvloeien zeker niet onthouden. Met dit decreet geven wij de GG-teelt kansen, zonder daarbij de keuzevrijheid van de individuele landbouwer te beknotten", aldus minister Peeters.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Luc De Seranno, woordvoerder van minister-president Peeters Tel: 02 552 60 12
GSM: 0477 38 23 37
Email: persdienst.peeters@vlaanderen.be