Vlaamse Overheid

euro per jaar voor vier Vlaamse havenbedrijven voor uitvoering van havenkapiteindiensten

Financiële tegemoetkoming van 17 miljoen euro per jaar voor vier Vlaamse havenbedrijven voor uitvoering van havenkapiteindiensten

Persmededeling van de Vlaamse Regering

vrijdag 14 december 2007

Op initiatief van minister-president Kris PEETERS, die tevens bevoegd is voor het havenbeleid, heeft de Vlaamse Regering vandaag beslist om in overeenstemming met het Havendecreet en mits inachtname van de bepalingen van het EG-verdrag een financiële tegemoetkoming te verlenen aan de vier Vlaamse havenbedrijven (met name het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen, het Gemeentelijk Havenbedrijf Gent, het Autonoom Gemeentebedrijf Haven Oostende en de maatschappij van de Brugse zeevaartinrichtingen nv) voor het uitvoeren van havenkapiteindiensten. In totaal betreft het een subsidiëring van ongeveer 17 miljoen euro per jaar.

Volgens artikel 32 van het Scheepvaartbegeleidingsdecreet wordt de Vlaamse Regering ertoe gemachtigd om binnen de perken van de begroting subsidies toe te kennen aan de havenkapiteindiensten die expliciet kunnen worden toegewezen aan de verkeersafwikkeling, de veiligheid en de vrijwaring van het milieu.

De subsidiebedragen worden per haven bepaald voor een periode van drie jaar, rekening houdend met de werkelijke kosten van de respectievelijke havenbedrijven, een strikt juridisch kader én een gelijke behandeling van de havens. Voor de periode 2007 - 2009 werd op basis van een onafhankelijke studie een forfaitair subsidiebedrag vastgesteld. Deze forfaitaire subsidiebedragen worden contractueel vastgelegd in overeenkomsten tussen het Vlaams Gewest en de vier havenbedrijven.

Op de agenda van de Vlaamse Regering vandaag kwamen deze overeenkomsten betreffende de voorwaarden van de financiële tegemoetkomingen van het Vlaams Gewest voor de jaren 2007, 2008 en
2009 aan bod. De Vlaamse Regering heeft haar goedkeuring gegeven aan deze overeenkomsten. Het betreft een subsidiëring van in totaal ongeveer 17 miljoen euro per jaar.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Luc De Seranno, woordvoerder van minister-president Peeters Tel: 02 552 60 12
GSM: 0477 38 23 37
Email: persdienst.peeters@vlaanderen.be