Vlaamse Overheid

Beslissingen van de Vlaamse Regering - vrijdag 14 december 2007

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan het samenwerkingsprotocol met het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters In het kader van de aanlegbaggerwerken ter hoogte van de PSA-kaaimuur in het Albert II-dok in de Haven van Zeebrugge legt de Vlaamse Regering vijf miljoen euro vast voor de uitvoering van een tweede deelopdracht.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering keurt de nieuwe overeenkomsten met de havenbedrijven van Antwerpen, Gent, Oostende en Zeebrugge goed over de subsidies voor de havenkapiteindienst voor de jaren
2007, 2008 en 2009. Deze subsidies kaderen binnen het Scheepvaartbegeleidingsdecreet en worden toegewezen voor verkeersafwikkeling, veiligheid en de vrijwaring van het milieu.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering sluit een beheersovereenkomst 2008-2010 af met de Studiedienst van de Vlaamse Regering. Daarin zijn onder meer de strategische en operationele doelstellingen van de Studiedienst opgenomen, bepalingen over het personeel en bepalingen van financiële aard. De overeenkomst wordt bezorgd aan het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan een besluit over het verlenen van subsidies voor het toepassen van agromilieumaatregelen. Dit zijn milieuvriendelijke landbouwpraktijken die verder gaan dan de wettelijke verplichtingen en die bijdragen tot de verbetering van de natuur, het milieu of het dierenwelzijn. Voorbeelden van agromilieumaatregelen zijn: het duurzaam telen en gebruiken van koolzaad voor energie, hectaresteun voor biologische landbouwproductie en de reductie van gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen in de sierteelt. Het besluit gaat nu voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering heeft een aantal beslissingen genomen in het kader van het OW-plan Oostende (OW staat voor Openbare Werken). Het OW-plan Oostende is een geïntegreerd project om Oostende te beschermen tegen overstromingen, om de toegankelijkheid van de haven te verbeteren en om de toekomstige economische leefbaarheid van de haven te garanderen. De Vlaamse Regering verklaart dat er voor de uitvoering van het plan dwingende redenen van groot openbaar belang zijn. Ze neemt ook akte van en bekrachtigt het voorkeursalternatief voor de aanleg van een zeedam. Tot slot neemt ze ook akte van het voorstel voor natuurcompenserende maatregelen en geeft ze de bevoegde administratie de opdracht om deze maatregelen zo snel mogelijk te realiseren.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters Na advies van de Vlaamse Havencommissie en van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het besluit over de voorwaarden voor en de procedures tot toekenning, wijziging en intrekking van projectgebonden subsidies en medefinanciering aan de havenbedrijven. Het besluit omvat onder meer de regularisatie van de subsidiëring en medefinanciering van de verdere uitbouw van het containerdok-west Deurganckdok, het schrappen van het ingewikkelde afwegingskader, een doorvoering van een procedurele vereenvoudiging en een duidelijke regeling met betrekking tot alle nog lopende projecten en het subsidieregime waar zij al dan niet onder vallen.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering wijzigt principieel het besluit over de toekenning van subsidies voor naschoolse opleidingsinitiatieven in de landbouwsector. De aanpassingen omvatten onder meer de mogelijke invoering van subsidies voor e-learning, de verlaging van het minimumaantal deelnemers aan de bijzondere startcursussen, het percentage lesuren over milieuvriendelijke landbouwproductiemethoden, de subsidievoorwaarden en het contract voor stages, de berekeningswijze voor de subsidie, de verplichte Europese aanmelding, de samenstelling van de jury die de installatieproeven beoordeelt en de vergoeding voor sociale promotie. Het wijzigingsbesluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters Naar aanleiding van een Europese richtlijn over de introductie van genetisch gemodificeerde organismen (GGO's) op de Europese markt, keurt de Vlaamse Regering, na advies van de Vlaamse Land- en Tuinbouwraad, de SERV en de MiNa-raad, het voorontwerp van decreet opnieuw principieel goed over de organisatie van coëxistentie van genetisch gemodificeerde gewassen met conventionele en biologische gewassen. Het decreet stelt onder meer een aangepaste regelgeving op waarbij de coëxistentie wordt gewaarborgd en die de aansprakelijkheid en het vergoeden van de opgetreden schade uitwerkt. Bij coëxistentie gaat het om het mogelijke economische effect van de vermenging van GG- en niet-GG-gewassen, de bepaling van werkbare beheersmaatregelen om vermenging minimaal te houden en de kosten van dergelijke maatregelen. Het voorontwerp van decreet wordt nu ingediend bij de Europese Commissie en daarna voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters In het kader van het Europees Programma 2000-2006 'Visserij buiten doelstelling 1' beslist de Vlaamse Regering tot co-financiering van volgende drie projecten van de Stichting Duurzame Visserijontwikkeling in Oostende: Alternatieve boomkor (316.000 euro), Tweelingboomkor/flybeam (273.000 euro) en Studie naar de commercialisering van de Belgische off-shore hangmosselcultuur (619.000 euro).

Op voorstel van minister-president Kris Peeters In Vlaanderen ligt minstens 500.000 kilometer ondergrondse kabels en leidingen langs de wegen. Bij het uitvoeren van grondwerken moet er over worden gewaakt dat deze kabels en leidingen niet beschadigd raken. Een belangrijke oorzaak van schadegevallen is het ontbreken van correcte en volledige informatie over de aanwezigheid van kabels in de grond. Het is echter essentieel dat aannemers kunnen beschikken over deze informatie. De Vlaamse Regering keurt daarom, na advies van de Raad van State, definitief een ontwerpdecreet goed over de ontsluiting en uitwisseling van informatie over ondergrondse kabels. In een eerste fase zal de bestaande informatie worden ontsloten via een uniek loket: het Kabel en Leiding Informatie Portaal (KLIP). De tweede fase behelst het uitwisselen van informatie door het opstellen van een uitwisselingsformaat, het Informatie Model Kabels en Leidingen. Het ontwerp van KLIPdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters, vice-minister-president Dirk Van Mechelen, vice-minister-president Frank Vandenbroucke en minister Hilde Crevits
De Vlaamse Regering keurde op 15 december 2000 het Masterplan Antwerpen goed. In dit kader keurt de Vlaamse Regering nu een subsidieovereenkomst goed tussen het Vlaamse Gewest, nv De Scheepvaart en de nv BAM. Deze overeenkomst betreft de gewestelijke betoelaging voor het verschaffen van bijkomende werkingsmiddelen aan nv De Scheepvaart in het kader van bijkomende infrastructuurinvesteringen voor het Project Albertkanaal Fase I.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters en vice-minister-president Dirk Van Mechelen De Vlaamse Regering neemt akte van de evaluatie van 'de afbakening van de gebieden van de natuurlijke en agrarische structuur in uitvoering van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen, tweede fase: tussentijdse evaluatie en bijsturing van de planningsprocessen' door de strategische stuurgroep. Ze hecht haar goedkeuring aan de voorgestelde bijsturing van het overleg- en planningsproces voor de derde en de vierde reeks regio's, aan de werkwijze voor de herbevestiging van de bestaande plannen van aanleg voor de gebieden van de agrarische structuur en aan het procesverloop, de lopende planningsprocessen en de uitgangspunten voor de opmaak van het operationeel uitvoeringsprogramma met het oog op de gelijktijdige en gelijkwaardige realisatie van de afbakeningen van de landbouw-, de natuur- en de bosgebieden.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters, minister Geert Bourgeois en minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering keurt principieel een voorontwerp van decreet goed dat instemt met het Internationaal Verdrag over de controle van schadelijke aangroeiwerende systemen op schepen, opgemaakt in Londen op 5 oktober 2001. Het verdrag heeft tot doel het gebruik van schadelijke organotin-verbindingen in aangroeiwerende systemen voor schepen te verbieden. Aangroeiwerende systemen worden gebruikt om de vaarweerstand van schepen zo klein mogelijk te houden waardoor het energieverbruik verlaagd wordt. Over dit voorontwerp van instemmingsdecreet wordt nog advies ingewonnen bij de SERV, de MiNa-raad en daarna de Raad van State.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters, minister Geert Bourgeois en minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet dat instemt met het Verdrag over de verzameling, afgifte en inname van afval in de Rijn- en binnenvaart. Het Verdrag heeft tot doel een op internationaal vlak geharmoniseerd systeem te realiseren om vervuiling van de vaarwegen door de binnenvaart te vermijden met als uitgangsprincipe 'de vervuiler betaalt'. Het voorontwerp van decreet wordt voor advies voorgelegd aan de MiNa-raad, de SERV en de Raad van State.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters, minister Steven Vanackere en minister Hilde Crevits In het kader van de omzetting van een Europese richtlijn over de zwemwaterkwaliteit wijzigt de Vlaamse Regering principieel het besluit over de vaststelling van het Vlaams reglement over de milieuvergunning en het besluit over de algemene en sectorale bepalingen over milieuhygiëne (VLAREM I en II). De richtlijn heeft betrekking op elk oppervlaktewater waar, naar verwachting, in zal worden gezwommen, met uitzondering van het water van zwem- en gezondheidsbaden, ingesloten wateren die worden behandeld of worden gebruikt voor therapeutische doeleinden en kunstmatig van het oppervlaktewater en het grondwater gescheiden ingesloten wateren. Over dit besluit wordt advies ingewonnen bij de SERV en bij de MiNA-raad. Daarna gaat het naar de Raad van State.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters en minister Hilde Crevits
De Vlaamse Regering keurt twee overeenkomsten goed voor de oprichting van pre-grondenbanken voor het Linker- en Rechterscheldeoevergebied. Deze entiteiten worden opgericht met het oog op het in der minne verwerven van landbouwgoederen in voorbereiding van het Strategisch Plan voor de Haven van Antwerpen.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen De Vlaamse Regering keurt de beheersovereenkomst 2008-2010 goed met het Agentschap Centrale Accounting.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het besluit dat de werking van het Vlaams Toekomstfonds regelt. Het besluit geeft uitvoering aan het decreet met de bepalingen tot begeleiding van de begroting
2007. De decreetgever heeft er voor geopteerd om het Vlaams Toekomstfonds op te richten als een Intern Verzelfstandigd Agentschap met rechtspersoonlijkheid binnen het beleidsdomein Financiën en Begroting. Het fonds moet bijdragen tot een gezonde budgettaire toestand voor Vlaanderen op (midden-)lange termijn.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen De Vlaamse Regering verdeelt het beschikbare vastleggings- en ordonnanceringssaldo over de dertien nieuwe salarisfondsen (één per beleidsdomein).

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen Omdat het advies van VLACORO aanpassingen aan het dossier vereist en het advies van de Raad van State nog moet worden ingewonnen, beslist de Vlaamse Regering de vervaltermijn voor de definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Intertijdengebied Noordelijk gedeelte Prosperpolder in Beveren', voorlopig vastgesteld op 20 april
2007, te verlengen met zestig dagen.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen Met het oog op eventuele noodzakelijke verwerkingstijd na het vereiste advies van de Raad van State beslist de Vlaamse Regering de vervaltermijn voor de definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan voor het 'specifiek regionaal bedrijventerrein transport-, distributie- en logistieke zone Westrode in Londerzeel en Meise', voorlopig vastgesteld op 23 maart 2007, te verlengen met zestig dagen.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen De Vlaamse Regering machtigt de Vlaamse minister bevoegd voor Financiën en Begroting om een kredietherschikking uit te voeren. Het gaat om een herschikking van kredieten naar de dotatie voor het Financieringsfonds voor Schuldafbouw en Eenmalige Investeringsuitgaven (FFEU) voor het begrotingsjaar
2007.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen Na aanpassing aan het advies van de Commissie voor de Bescherming van de Persoonlijke Levenssfeer bepaalt de Vlaamse Regering opnieuw principieel de regels voor de opmaak, de actualisering en de financiering van het register van de onbebouwde percelen. Het aangepaste besluit wordt nu opnieuw voor advies voorgelegd aan de Commissie voor de Bescherming van de Persoonlijke Levenssfeer, daarna aan de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen De Vlaamse Regering kent 47.500 euro subsidie toe aan het Regionaal Landschap Lage Kempen vzw in Zonhoven voor de uitvoering van landschapszorg-activiteiten tijdens het jaar
2007.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen De Vlaamse Regering keurt principieel een wijzigingsbesluit goed over de vaststelling van de voorwaarden waaraan personen moeten voldoen om als ambtenaar van ruimtelijke ordening te kunnen worden aangesteld. Een overgangsregeling uit het originele besluit maakte het mogelijk om een gemeentelijke stedenbouwkundige ambtenaar aan te duiden die daarna het diploma van ruimtelijke ordening behaalt. De overgangsregeling liep af in 2005, maar wordt nu verlengd tot 2012 omdat er op de arbeidsmarkt nog steeds een tekort is aan afgestudeerden van de opleiding ruimtelijke ordening. Het wijzigingsbesluit gaat nu voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan een wijzigingsbesluit over de toekenning van subsidies aan gemeenten voor de opmaak van vergunningen- en plannenregisters. De opmaak van de vergunningenregisters door de gemeenten gaat op dit ogenblik veel trager dan verwacht. Het nieuwe besluit bepaalt daarom dat gemeenten die snel een eerste register indienen (voor 1 januari 2009), worden beloond met een extra subsidiëringsmoment in 2012 voor de in tussentijd ingebrachte dossiers. Ook moeten gemeenten ten laatste op 1 januari 2010 een eerste vergunningenregister indienen, willen ze in aanmerking komen voor een subsidie. Het besluit gaat nu voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen De Vlaamse Regering gaat akkoord met het consolideren van de boekhoudingen van de Vlaamse overheid via de implementatie van de 'Financial Consolidation Hub'. De toepassing moet het mogelijk maken om de verschillende boekhoudkundige gegevens van de depatementen, IVA's en EVA's van de Vlaamse overheid te consolideren.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen De Vlaamse Regering keurt principieel een besluit goed dat als doelstelling heeft om de milieueffectrapportage (MER) voor ruimtelijke uitvoeringsplannen (RUP's) door middel van het 'integratiespoor' wettelijk te verankeren. Het integratiespoor voorziet in het inbouwen van de onderdelen van de MER in het formele planningsproces voor een ruimtelijk uitvoeringsplan. Het besluit wordt voor advies voorgelegd aan de SERV en de MiNa-raad. De administratie Ruimtelijke Ordening wordt gelast om een handleiding uit te werken voor de plan-MER en RUP's.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke De Vlaamse Regering wijzigt principieel het besluit over de invoering van de tewerkstellingspremie. Het uitgangspunt bij het invoeren van de premie was het drukken van de loonkost voor de onderneming die een vijftigplusser wil aanwerven, gekoppeld aan effectieve aanwervings- en tewerkstellingsvoorwaarden. Het doel is dan ook om de werkzaamheidsgraad van ouderen te verhogen. De huidige wijziging beoogt een toenemend bereik van de maatregel door een aantal administratieve aanvraagdrempels weg te werken. Over dit wijzigingsbesluit wordt advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de samenstelling van de beroepscommissie die beslist over de ingediende bezwaren met betrekking tot de procedure voor het verwerven van een titel van beroepsbekwaamheid en de procedure voor het bepalen van erkende studiebewijzen. Het besluit regelt ook de presentiegelden van de leden.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke In het kader van de armoedebestrijding kent de Vlaamse Regering
584.000 euro subsidie toe aan vzw De Link in Antwerpen voor het actieplan 2007-2008 'Opleidingen ervaringsdeskundigen in armoede en sociale uitsluiting'.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke De Vlaamse Regering keurt de beheersovereenkomst 2008-2010 met het Vlaams Agentschap voor Ondernemersvorming - Syntra Vlaanderen goed. Daarbij aansluitend wijzigt ze principieel de regelgeving voor de financiering van de centra voor vorming van zelfstandigen en KMO's. De aanpassingen betreffen de aansturing van het SYNTRA-netwerk, de ontwikkeling van een doel- en kansengroepenbeleid en de kwaliteitszorg van de leertijd. Dit wijzigingsbesluit gaat voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke De Vlaamse Regering keurt de samenwerkingsovereenkomst 'investeringsprojecten' goed met de VVM-De Lijn vanaf 1 december 2007. In deze overeenkomst zijn de voorwaarden van de financiering door het Vlaamse Gewest, in de vorm van investeringsmiddelen, voor investeringen of verwezenlijkingen van de maatschappij omschreven.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke In het kader van het Limburgplan besliste de Vlaamse Regering middelen vrij te maken voor sociale economie. De volgende prioritaire acties werden vastgelegd: creatie van banen die tegemoet komen aan noden door de vergrijzing, van banen die de combinatie arbeid-gezin faciliteren en van banen in het kader van toerisme/groen als motor voor bijkomende werkgelegenheid. Deze prioritaire acties werden vertaald naar concrete projecten die worden uitgevoerd door een sociale werkplaats. In dit kader kent de regering telkens 185.000 euro subsidie toe aan volgende sociale werkplaatsen: vzw Groenwerk in Lummen, vzw De Wroeter Arbeidscentrum in Kortessem, vzw Biehal Sociale Werkplaats in Lommel, vzw Labor Maasland in Maaseik en vzw De Ploeg in Sint-Truiden.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke In het kader van de sociale economie en de tewerkstelling van kansengroepen beslist de Vlaamse Regering tot herverdeling van kredieten. Hiermee worden de geraamde kosten gedekt van vier projecten waarbij de VDAB telkens de uitvoerende/tussenkomende organisatie is.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke De Vlaamse Regering kent bijna drie miljoen euro subsidies toe aan vier expertisenetwerken en één regionaal platform in het kader van de lerarenopleidingen in Vlaanderen.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke Na advies van de Raad van State keurde de Vlaamse Regering eind januari 2006 definitief een besluit goed dat een tijdelijk project invoert voor vervangingen van korte afwezigheden, bedrijfsstages en mentorschap in het basis- en secundair onderwijs. Als leerkrachten vandaag ziek of afwezig zijn voor minder dan tien werkdagen, wordt hun vervanging doorgaans niet betaald door de overheid. De korte vervanging wordt dan vaak onbezoldigd opgenomen door een collega die dit bovenop zijn dagtaak doet of in de plage. Soms wordt er ook geen vervanger aangesteld en krijgen de leerlingen studie of worden zij samengezet in grotere klassen. Door extra middelen te voorzien voor de korte vervangingen worden er stappen gezet naar een vermindering van de werkdruk van de leerkrachten en een verbetering van het comfort voor de leerlingen. Na advies van de Raad van State wordt nu definitief beslist het project voor één jaar verder te zetten, met enkele aanpassingen.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke Vanaf 1 januari wordt in het secundair onderwijs, in het volwassenenonderwijs en in de Centra voor Leerlingenbegeleiding gewerkt met evaluaties. In het kader van cao VIII heeft de overheid zich geëngageerd om het college van beroep te installeren tegen diezelfde datum. Een evaluatie met eindconclusie 'onvoldoende' is immers pas mogelijk als het college van beroep functioneert. Tijdens de onderhandelingen van cao VIII werd ook afgesproken om het college van beroep in te richten als de kamers van beroep die -voor wat het gesubsideerd onderwijs betreft- bevoegd zijn voor beroepsprocedures tegen tuchtsancties. Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering nu definitief een besluit goed dat deze aangelegenheden regelt.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke Met het oog op de uitvoering van een aantal cao-maatregelen beslist de Vlaamse Regering tot verdeling van een provisioneel krediet. Het betreft de verbetering van de arbeidsomstandigheden van de busbegeleiders van het leerlingenvervoer.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke Na onderhandelingen met de betrokken sectorcomités en het overkoepelende onderhandelingscomité van het gesubsidieerd vrij onderwijs hecht de Vlaamse Regering opnieuw haar principiële goedkeuring aan het besluit over het ziekteverlof, het verlof voor verminderde prestaties wegens ziekte en de terbeschikkingstelling wegens ziekte voor bepaalde personeelsleden van het onderwijs en de Centra voor Leerlingenbegeleiding. Het gaat om een harmonisering van de bepalingen rond ziekteverlof waardoor er geen onderscheid meer zou bestaan tussen de ziekteverlofberekening van personeelsleden die in hoofdambt presteren en van personeelsleden die in bijbetrekking fungeren. Het besluit gaat nu voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke In het kader van het netoverstijgend leerlingenvervoer in het gewoon basisonderwijs in het schooljaar 2007-2008 kent de Vlaamse Regering subsidies toe aan Blankenberge (57.500 euro), Asse (104.100 euro), Rotselaar (84.900 euro), Herentals (55.500 euro), Mechelen (165.400 euro), Waasmunster (64.400 euro) en Bekkevoort (27.800 euro). De gemeentebesturen krijgen de subsidie van het departement Onderwijs en Vorming op basis van een protocol, afgesloten tussen de bevoegde ministers en De Lijn enerzijds, en de gemeente- en schoolbesturen van de desbetreffende gemeenten anderzijds.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke De Vlaamse Regering keurt de meerjarenbeleidsplannen en
-begrotingen 2007-2011 goed van de hogere instituten voor schone kunsten en instellingen die een hogere kunstopleiding aanbieden. De beleidsplannen kaderen in de beheersovereenkomsten en besteden onder meer aandacht aan de verwachte in- en uitstroom van studenten, aan de verschillende doelgroepen en aan maatregelen voor de verlaging van de drempel voor sociaaleconomisch minder gegoede studenten.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke De Vlaamse Regering keurde eind juli 2006 de oprichting van een extern steunpunt 'recht en onderwijs' goed. Dit extern steunpunt moet ingebed zijn in een rechtsfaculteit en moet de beleidsvoorbereiding ondersteunen met studie en onderzoek dat gericht is op het beantwoorden van beleidsvragen. Nu keurt ze de aanvraag tot erkenning van het steunpunt van het samenwerkingsverband van Vlaamse universiteiten goed. De beheersovereenkomst wordt getekend.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke Omdat de infrastructuur niet voldoet aan de vigerende reglementering beslist de Vlaamse Regering, met ingang van 1 september 2008, tot opheffing van de subsidiëring voor de opleidingen Lasser-monteur, Mig/Mag-lasser en Tig-lasser van het Leonardo Lyceum/SPIA/CDO in de vestigingsplaats Vosseschijnstraat Kaai 140 in Antwerpen. De erkenning van de opleidingen wordt wel behouden.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke De Vlaamse Regering keurt een regeling goed waarbij scholen uit het gewoon en buitengewoon secundair onderwijs middelen ontvangen om de kosten te verminderen, verbonden aan een studierichting die leidt naar een invulling van een knelpuntberoep. Dit moet de financiële hinderpalen voor het kiezen van sommige knelpuntberoepen wegwerken. De premie moet ook een motiverend effect hebben op leerlingen die bewust voor de opleiding kiezen.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke De Vlaamse Regering kent 426.000 euro subsidie toe aan de National Treasury of South Africa voor het Departement Onderwijs van de Vrijstaat voor het project 'Early Childhood Development in the Free State, project two'. Het project wil het basisonderwijs en de gezondheidsvoorzieningen voor jonge leerlingen verbeteren.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke In het kader van een aantal onderwijsmaatregelen (kleuterparticipatie, middelen voor informatica-studietoelagen, fietsvergoedingen ...) beslist de Vlaamse Regering tot gedeeltelijke verdeling van een provisioneel krediet.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke In het kader van de wedden en weddentoelagen voor onderwijsprestaties beslist de Vlaamse Regering tot gedeeltelijke verdeling van een provisioneel krediet.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke De Vlaamse Regering erkent de professioneel gerichte opleiding 'bachelor in de bouw' als nieuwe opleiding van de Katholieke Hogeschool Kempen.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke In het kader van de tweedelijnsondersteuning in de Vlaamse Rand kent de Vlaamse Regering bijkomende subsidies toe aan de vzw Samenwerkingsverband Netgebonden Pedagogische Begeleidingsdiensten (SNPB). Het gaat om bijna 17.700 euro extra voor het begrotingsjaar 2006.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke De Vlaamse Regering stemt in met een gewijzigd koninklijk besluit over de interoperabiliteit van het trans-Europese hogesnelheidsspoorwegsysteem en van het conventionele spoorwegsysteem. Het gaat om de omzetting van een Europese richtlijn over de keuringsprocedure voor bepaalde systemen.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke De Vlaamse Regering beslist een Steunpunt Leren en Werken met Functiebeperkingen in het Hoger Onderwijs op te richten. Alle Vlaamse hogeronderwijsinstellingen worden uitgenodigd om een voorstel in te dienen voor de oprichting van het steunpunt. De oproep wordt gericht aan een samenwerkingsverband of consortium van minstens één hogeschool en minstens één universiteit, waarbij één van de deelnemende instellingen als penvoerende instelling wordt aangeduid. De voorstellen zullen worden beoordeeld door een commissie die de Vlaamse Regering zal adviseren omtrent de erkenning en betoelaging van het steunpunt. Er zal een beheersovereenkomst voor vijf jaar worden afgesloten. Het steunpunt komt in de plaats van het Vlaams Expertisecentrum voor Handicap en Hoger Onderwijs (VEHO).

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke De Vlaamse Regering zet het licht principieel op groen voor het wijzigingsbesluit over de lokale overlegplatforms over gelijke onderwijskansen (LOP). Dit wijzigingsbesluit wordt geagendeerd op de betrokken onderhandelingscomités en wordt vervolgens aan de Raad van State voorgelegd. Het gaat om een herschikking van bestaande LOP-regio's of om bijkomende LOP's.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke Een bedrag van ruim 1,1 miljoen euro wordt ten laste gelegd van het Vlaams Fonds voor Lastendelging voor de financiering aan De Lijn, in verband met de dading die het geschil regelt rond de overeenkomst van 23 december 1986 tussen de Belgische Staat, de MIVG en de NMBS. Het geschil heeft betrekking op de realisatie van de tramtunnel onder de spoorweg ter hoogte van het station Gent Sint-Pieters, waardoor een aantal parkeerplaatsen verloren gingen in de Sint-Denijslaan.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke Het Expertisecentrum Ouderenzorg Limburg krijgt een subsidie toegekend van bijna 183.000 euro als bijdrage in de financiering van het project 'VTO - Ouderenzorg Zorg voor ouderen: ieders zorg'. Het project beoogt onder meer een brochure rond ouderenzorg, en de professionalisering van zorgverleners in voorzieningen door de ontwikkeling van een ondersteuningsteam en het aanbieden van gerichte vorming op maat.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke, minister Geert Bourgeois en minister Steven Vanackere De Internationale Arbeidsorganisatie (IAO), die in 1919 tijdens de Vredesconferentie van Versailles werd opgericht, heeft als opdracht het verbeteren van de sociale toestand van de werkenden en is gebaseerd op de overtuiging dat duurzame en universele vrede niet kan bestaan zonder sociale gerechtigheid. Het belangrijkste kenmerk van de IAO is haar tripartisme: de IAO is de enige internationale organisatie waarin werkgevers-, werknemersorganisaties en regeringen samen zetelen. De IAO legt internationale arbeidsnormen vast en ziet toe op de implementatie ervan. De normen nemen de vorm aan van conventies of aanbevelingen. Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering nu definitief drie ontwerpdecreten goed die instemmen met drie verdragen die door de IAO zijn aangenomen. Het gaat om verdragen over geneeskundige verzorging en uitkeringen bij ziekte; arbeidsveiligheid, gezondheid en het arbeidsmilieu en bedrijfsgezondheidsdiensten. De drie ontwerpen van instemmingsdecreet worden ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke, minister Geert Bourgeois, minister Hilde Crevits en minister Patricia Ceysens
De Vlaamse Regering keurt principieel een voorontwerp van decreet goed dat instemt met het protocol tot wijziging van de conventie voor het Europees Centrum voor Weersvoorspellingen op Middellange Termijn en van het protocol over de voorrechten en immuniteiten van het Europees Centrum voor Weersvoorspellingen op Middellange Termijn. Het wijzigingsprotocol moet de toetreding van meer lidstaten tot de conventie mogelijk maken. De doelstellingen werden verruimd van louter weersvoorspelling naar klimaatsverandering en grootschalige modellen rond luchtverontreiniging. Het voorontwerp van instemmingsdecreet wordt nu voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister Bert Anciaux De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet over de ontwikkeling, de organisatie en de subsidiëring van het Vlaams cultureel-erfgoedbeleid. Het gaat om de integratie van drie bestaande decreten tot één geheel: het Erfgoed- en het Archiefdecreet en het decreet op de Volkscultuur. De Vlaamse overheid wil zo stimuleren tot een betere zorg voor en ontsluiting van het cultureel erfgoed. Over dit voorontwerp van decreet wordt nog advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van minister Bert Anciaux De Vlaamse Regering staat een afwijking op de subsidiëringsvoorwaarden binnen het Muziekdecreet toe aan de vzw Festival van Vlaanderen-Mechelen.

Op voorstel van minister Bert Anciaux De Vlaamse Regering schrapt Strip Turnhout als festival dat gesubsidieerd wordt binnen het Kunstendecreet omdat de rol die de organisatie in de toekomst zal opnemen veel breder is. Het festival wordt wel ad nominatim opgenomen in de begroting 2008.

Op voorstel van minister Bert Anciaux De Vlaamse Regering kent bijna 291.000 euro subsidie toe aan vzw 't Mutske in Brussel voor de verbouwing van jeugdinfrastructuur van bovenlokaal belang.

Op voorstel van minister Bert Anciaux De Vlaamse Regering duidt drie leden aan in de algemene vergadering van de vzw Algemene Dienst voor Jeugdtoerisme als afgevaardigden van de Vlaamse Gemeenschap.

Op voorstel van minister Bert Anciaux De Vlaamse Regering kent meer dan 3,8 miljoen euro subsidie toe aan het Sociaal Fonds voor het Sociaal-Cultureel Werk van de Vlaamse Gemeenschap voor de uitvoering van het Vlaams Akkoord voor de non-profit/social profit van 6 juni 2005. De subsidies dienen onder meer voor de uitvoering van de maatregelen tot verhoging van de eindejaarspremie en tot verbetering van de kwaliteit van de managementondersteuning. Voor het wegwerken van anomaliën in tewerkstelling in de sociaal-culturele sector krijgt het fonds nog 542.000 euro.

Op voorstel van minister Bert Anciaux De Vlaamse Regering staat aan de Koninklijke Vlaamse Schouwburg een afwijking op de subsidiëringsvoorwaarden binnen het Kunstendecreet toe.

Op voorstel van minister Bert Anciaux De Vlaamse Regering kent aan de provincie Antwerpen een afwijking van de verplichting uit het Kunstendecreet toe voor wat betreft de financiële bijdrage aan het Toneelhuis in het werkingsjaar 2006.

Op voorstel van minister Bert Anciaux De Vlaamse Regering kent aan een aantal organisaties acht miljoen euro subsidie toe voor het uitvoeren van de maatregelen loonharmonisering, extra verlof, vorming en managementondersteuning uit het Vlaams Intersectoraal Akkoord voor de Social-Profitsector van 29 maart 2000 voor de socio-culturele sector.

Op voorstel van minister Bert Anciaux De Vlaamse Regering kent 19,3 miljoen euro investeringssubsidie toe aan de stad Antwerpen of aan de gedelegeerde bouwheer voor het Museum aan de Stroom.

Op voorstel van minister Bert Anciaux De Vlaamse Regering kent 300.000 euro subsidie toe aan de vzw Wielerclub Eddy Merckxvrienden uit Waregem als tussenkomst in de werkingskosten van de wielerploeg Topsport Vlaanderen voor het jaar 2008.

Op voorstel van minister Bert Anciaux De Vlaamse Regering kent 2,59 miljoen euro investeringssubsidie toe aan de Vrije Universiteit Brussel voor de realisatie van een voetbalcentrum aan de Schapenweg in Jette.

Op voorstel van minister Bert Anciaux De Vlaamse Regering keurt de beheersovereenkomst 2008-2010 met het BLOSO goed.

Op voorstel van minister Bert Anciaux en minister Geert Bourgeois De Vlaamse Regering zet het licht principieel op groen voor het besluit over de rechtspositieregeling van de topsporters en hun omkadering. Het wervingssysteem voor de topsporters en hun omkadering is gebaseerd op de adviesverlening van de Task Force Topsport. Aan elke betrekking wordt een loonschaal verbonden. Een aantal regelingen zijn specifiek voor de topsporters uitgewerkt (combinatie met individuele trainings- en competitieschema's). Dit besluit wordt geagendeerd op het sectorcomité XVIII Vlaamse Gemeenschap-Vlaams Gewest. Het gaat nog voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois De Vlaamse Regering beslist één VTE niveau A aan te werven met als doel het Vlaams Agentschap Internationale Samenwerking permanent te vertegenwoordigen in Malawi. Voor deze aanwerving en de huur van een kantoor ter plaatse wordt 61.000 euro op jaarbasis voorzien.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois De Vlaamse Regering kent ongeveer 225.000 euro subsidie toe aan de 'Federación Nacional de Cafetaros de Colombia (NFC)' als tegemoetkoming in de kosten voor het project 'Implementation of the common code for the coffee community for the obtainment of a verified 4C coffee volume in the coffee zone of the department of Antioquia'. Het is een project rond duurzame koffieproductie.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois De Vlaamse Regering kent 300.000 euro subsidie toe aan het United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East (UNRWA) als bijdrage aan het 'Programme budget
2006-2007'. Het doel van UNRWA is het bevorderen van de ontwikkeling en het versterken van de zelfredzaamheid van de Palestijnse vluchtelingen die verspreid leven in Jordanië, Libanon, Syrië, de Westelijke Jordaanoever en Gaza.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois De Vlaamse Regering besteedt ongeveer 180.000 euro uit het algemeen Vlaams UNESCO-Trustfonds voor de ondersteuning van de restauratie van de historische Palmentuin in Paramaribo, Suriname.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet dat instemt met de overeenkomst over de deelname van Bulgarije en Roemenië aan de Europese Economische Ruimte. Het voorontwerp van decreet wordt voor advies ingediend bij de Raad van State.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois Eind juni besliste de Vlaamse Regering tot het meten van de administratieve lasten in Vlaanderen, veroorzaakt door Vlaamse wetgeving. Ze besliste ook dat er criteria moesten worden opgesteld om de reductiedoelstellingen te formuleren. Nu hecht ze haar goedkeuring aan het stappenplan en de criteria voor het bepalen en realiseren van een reductiedoelstelling. Ze neemt akte van het afsluiten van het huidig actieplan reguleringsmanagement 2005 'goede regels, eenvoudige procedures' wanneer de projecten afgewerkt zijn of de lopende projecten in de nieuwe specifieke actieplannen worden opgenomen. Elke minister wordt gelast voor zijn/haar beleidsdomein een reductiedoelstelling vast te leggen met een daaraan gekoppeld actieplan.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois De Vlaamse Regering keurt de procedure goed met het oog op de aanstelling van de hoofden van de secretariaten van de Strategische Adviesraden. Ze duidt meteen de selectiebureaus aan die extern bij deze werving zullen tussenkomen. Ze beslist tevens dat bij de vacantverklaring van een betrekking van hoofd van het secretariaat van een Strategische Adviesraad een functiebeschrijving moet worden opgemaakt volgens het goedgekeurde sjabloon.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het besluit dat bepaalde frequentiekanalen en een frequentieblok uit het digitaal frequentieplan toekent aan de VRT. Het besluit wordt voor advies voorgelegd aan de Vlaamse Mediaraad en daarna aan de Raad van State.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois In het kader van het protocol met de Vlaamse geschrevenperssector hecht de Vlaamse Regering haar goedkeuring aan de verderzetting van het project 'Kranten in de Klas' (KIK) voor het schooljaar 2007-2008. Ze ondertekent een nieuwe overeenkomst met de cvba Vlaamse Dagbladpers. Het project houdt in dat er via het verdelen van krantenpakketten in klassen van het middelbaar onderwijs betracht wordt de ontlezing bij jonge lezers te stoppen. Samen met de pakketten worden werkboeken verdeeld die enerzijds oefeningen rond het gebruik van kranten bevatten en anderzijds vakoverschrijvende eindtermen nastreven. Voor het project wordt 1,17 miljoen euro uitgetrokken.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois De Vlaamse Regering wijzigt principieel de regelgeving over de erkenning en de financiële ondersteuning in het kader van Toerisme voor Allen. De wijzigingen omvatten een administratieve lastenverlaging door onder meer de erkennings- en financieringsvoorwaarden en -procedures te vereenvoudigen, aanpassingen die de gebreken in de regelgeving wegnemen door de creatie van een eenduidig juridisch kader en het invoeren van het label toegankelijkheid en de categorie hostel. Over dit wijzigingsbesluit wordt advies ingewonnen bij de Strategische Adviesraad Internationaal Vlaanderen en bij de Raad van State.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois Na advies van de Raad van State geeft de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan een besluit over de regeling van het handhavingsbeleid in de toeristische logiessector. Het besluit bepaalt onder meer dat naast de federale en lokale politie ook door Toerisme Vlaanderen aangewezen personeel gemachtigd is om toezicht en controle uit te oefenen op de naleving van de bepalingen van het decreet.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois De Vlaamse Regering kent 250.000 euro subsidie toe aan de vzw Artes.Leuven als tegemoetkoming in de kosten van de tentoonstelling 'Rogier van der Weyden - De Passie van de Meester' (20 september - 6 december 2009).

Op voorstel van minister Geert Bourgeois De Vlaamse Regering kent 200.000 euro subsidie toe aan het Progressive Women's Movement South Africa voor het project 'Skills revolution business plan 2008-2011'. Het beoogt achtergestelde vrouwen te stimuleren tot zelfredzaamheid via het opstarten van een eigen zaakje of micro-onderneming.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois In het Vlaams Personeelsstatuut van de Vlaamse overheid werd de bepaling opgenomen dat de bevoegde minister het aantal betrekkingen bepaalt dat wordt voorbehouden voor personen met een zware arbeidshandicap, die ingeschreven zijn bij de VDAB. De Vlaamse Regering definieert nu wie in aanmerking komt voor de voorbehouden betrekkingen en bepaalt principieel dat 1 % van de betrekkingen van een beleidsdomein, uitgedrukt in voltijdse equivalenten, wordt voorbehouden voor personen met een zware arbeidshandicap. Het gaat hier om zowel statutaire als contractuele betrekkingen. Dit besluit wordt nog geagendeerd voor onderhandelingen met het betrokken Sectrocomité.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de actiepunten 'gelijke kansen en diversiteit' voor het jaar 2008 ter bevordering van het gelijkekansen - en diversiteitsbeleid in de Vlaamse administratie. Daarnaast neemt de regering ook akte van de evaluatie van het actieplan 2007.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois In het kader van het Samenwerkingsprogramma tussen Vlaanderen en Centraal- en Oost-Europa kent de Vlaamse Regering aan VOKA - Kamer van Koophandel Oost-Vlaaanderen een subsidie toe van bijna 210.000 euro voor het project 'Mudra Learning Network' in Kroatië en Slovenië. Via dit project wordt onder andere expertise uitgewisseld om de technologische capaciteit en innovatie in de textielindustrie ter plaatse te ondersteunen en te versterken.

Op voorstel van minister Marino Keulen Door het profiel van de huurders zijn in een aantal, voornamelijk stedelijke, huisvestingsmaatschappijen de inkomsten zo laag dat nieuwe woonprojecten verlieslatend zijn. Om aan de grootste financiële noden tegemoet te komen kent de Vlaamse Regering 11 miljoen euro subsidie toe aan de sociale huisvestingsmaatschappijen met lage huurinkomsten.

Op voorstel van minister Marino Keulen In het kader van het Vlaams Stedenfonds hecht de Vlaamse Regering haar goedkeuring aan 14 beleidsovereenkomsten voor de periode 2008-2013 met de 13 Vlaamse centrumsteden en de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC). Bij goedkeuring van de overeenkomst verleent de regering een subsidiebelofte die gelijk is aan het bedrag van de gecumuleerde trekkingsrechten die de stad of de VGC krijgt toegekend voor de periode van de beleidsovereenkomst.

Op voorstel van minister Marino Keulen De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de subsidiëring van volgende stadsvernieuwingsprojecten: Militair Hospitaal Antwerpen (2 miljoen euro), Noordelijke Stadspoort Ieper (1,5 miljoen euro) en Stadsdeel Brepols Turnhout (3,2 miljoen euro).

Op voorstel van minister Marino Keulen Naar aanleiding van een arrest van de Raad van State machtigt de Vlaamse Regering de bevoegde minister tot het sluiten van een dading voor de te weinig toegekende middelen uit het Sociaal Impulsfonds (SIF) en het Gemeentefonds voor de periodes
2000-2002 en 2003-2005 aan de stad Beringen. Het arrest vernietigt de beslissing om Beringen gedurende die periode als een waarborggemeente te beschouwen en niet als een SIF-plus-gemeente.

Op voorstel van minister Marino Keulen In het kader van een meer efficiënte samenwerking met de 13 centrumsteden sluit de Vlaamse Regering stadscontracten
2007-2012 met hen af. Het is een uitdrukking van de globale visie op de duurzame ontwikkeling van de stad en de financiële en administratieve ondersteuning daarvan door de Vlaamse overheid. Stadscontracten zijn een belangrijke toetssteen om te komen tot een vlottere interbestuurlijke samenwerking en een meer klantgerichte dienstverlening.

Op voorstel van minister Marino Keulen De Vlaamse Regering kent aan twaalf projecten subsidies toe in het kader van 'managers van diversiteit'. Het gaat om projecten die de zelfredzaamheid van burgers van diverse herkomst verhogen en die een positief effect hebben op verschillende aspecten van de leefbaarheid van het samenleven tussen autochtone en allochtone Vlamingen.

Op voorstel van minister Marino Keulen De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan het besluit over de facultatieve subsidiëring van de vervanging van oude verwarmingsketels door hoogrendementsketels en van individuele verwarmingstoestellen door hoogrendementskachels op de sociale huurmarkt. Dit vloeit voort uit het REG-decreet van 2 april
2004 tot vermindering van de uitstoot van broeikasgassen in het Vlaamse Gewest door onder meer het bevorderen van het rationeel energiegebruik. Een van de actiepunten van het REG-decreet betreft subsidieprogramma's voor verschillende doelgroepen.

Op voorstel van minister Steven Vanackere De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan een besluit over de samenstelling van de Strategische Adviesraad (SAR) voor het Vlaamse Welzijns-, Gezondheids- en Gezinsbeleid, de samenstelling van het secretariaat van de SAR en de inwerkingtreding. Dit besluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister Steven Vanackere De Vlaamse Regering keurt een wijzigingsbesluit goed dat het subsidiebedrag per voltijds equivalent voor de centra voor algemeen welzijnswerk verhoogt. Het besluit past in de uitvoering van het Vlaams Intersectoraal Akkoord 2006-2011.

Op voorstel van minister Steven Vanackere De Vlaamse Regering keurt een wijzigingsbesluit goed over de subsidiëring van de diensten voor logistieke hulp en aanvullende thuiszorg. Door dit besluit zullen de bestaande doelgroepwerknemers uit de buurt- en nabijheidsdiensten die qua hulp- en dienstverlening aansluiten bij die van de logistieke hulp en aanvullende thuiszorg, in de subsidieregelgeving van de diensten voor logistieke hulp en aanvullende thuiszorg worden opgenomen. Het besluit past binnen de uitbouw van de lokale diensteneconomie.

Op voorstel van minister Steven Vanackere De Vlaamse Regering keurt een wijzigingsbesluit goed over de erkenning en subsidiëring van een steunpunt voor kennisbeheer en netwerkvorming over hulp- en dienstverlening aan specifieke subdoelgroepen van personen met een handicap. Het besluit voegt personen met een visuele handicap toe als doelgroep voor het Steunpunt Expertisenetwerken (SEN) en verhoogt ook het subsidiebedrag van 500.000 naar 625.000 euro per jaar.

Op voorstel van minister Steven Vanackere De Vlaamse Regering stelt extra middelen ter beschikking van de vertrouwenscentra voor kindermishandeling. In totaal wordt
502.000 euro voorzien om nieuwe personelsleden aan te trekken die de huidige directeurs kunnen vervangen in hun operationele taken. Op die manier kunnen de directeurs van de vertrouwenscentra zich meer concentreren op de beleidsmatige aspecten van hun functie. Dit is nodig door de stijging van het aantal contactnames en de stijgende aandacht voor kindermishandeling in het algemeen.

Op voorstel van minister Steven Vanackere De Vlaamse Regering kent 110.000 euro subsidie toe aan de Federatie van Teleonthaaldiensten in Vlaanderen vzw voor het project 'uitbreiding van het aanbod van teleonthaal via online'.

Op voorstel van minister Steven Vanackere In het kader van de opvang van verkeersslachtoffers en hun nabestaanden sluit de Vlaamse Regering een convenant af met de vereniging Ouders van Verongelukte Kinderen vzw, ZEBRA vzw en het Steunpunt Algemeen Welzijnswerk. Het convenant omvat een subsidie voor het Steunpunt Algemeen Welzijnswerk vzw voor de verbetering van de opvang.

Op voorstel van minister Steven Vanackere De Vlaamse Regering kent 280.000 euro subsidie toe aan het Psychiatrisch Centrum Sleidinge voor het project 'Outreaching vanuit de geestelijke gezondheidszorg naar de bijzondere jeugdbijstand'.

Op voorstel van minister Steven Vanackere, minister Hilde Crevits en minister Patricia Ceysens
De Vlaamse Regering keurt een addendum goed bij de beheersovereenkomst met het Steunpunt voor Beleidsrelevant Onderzoek: Milieu en Gezondheid. Het addendum regelt enerzijds de mogelijkheid om resultaten en gegevens van het Steunpunt met of voor derden te gebruiken en anderzijds het (co-)auteurschap van publicaties in wetenschappelijke of professionele tijdschriften.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering keurt de begroting 2008 van het Eigen Vermogen Flanders Hydraulics (EVFH) goed .

Op voorstel van minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering gaat akkoord met de oprichting van een Centraal Boeking Platform (CBP) voor het vervoer van containers via de binnenvaart. Momenteel wordt ongeveer 40 % van de containers van en naar de haven leeg vervoerd. Met het CBP kunnen de expediteurs informatie inwinnen over de beschikbaarheid van containers en kunnen transporten van lege containers worden vermeden. De Vlaamse Regering machtigt tevens het agentschap Waterwegen en Zeekanaal en nv De Scheepvaart tot deelname aan het CBP. De kapitaalinbreng van Waterwegen en Zeekanaal en nv De Scheepvaart wordt beperkt tot 10.000 euro. Daarnaast brengt Waterwegen en Zeekanaal een renteloze lening in van 240.000 euro.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering keurt twee aanbestedingen voor aanneming van diensten goed. Het gaat om het groenonderhoud (grasbermen en beplanting) en het snoeien en vellen van lijnbomen, het netheidonderhoud (zwerfvuilverwijdering), veegwerken en reinigen van afwateringsstelsels op de autostrades en gewestwegen van het district Vosselaar en het district Grobbendonk.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering stemt in met de vastlegging en betalingen van bijna 84.000 euro op de uitgavenbegroting 2007 van het Vlaams Fonds voor de Lastendelging. Het gaat om een zogenaamde 'last uit het verleden' en is het resultaat van een arrest van het Hof van Beroep in Brussel over een rechtzaak tussen het Vlaams Gewest en de nv Pevalco en de vereniging nv Batteauw en nv Mestdagh.

Op voorstel van minister Hilde Crevits Na onderhandelingen en advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het agentschapspecifieke personeelsstatuut van het publiekrechtelijk vormgegeven extern verzelfstandigd agentschap De Scheepvaart.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering neemt kennis van de voortgang van de projecten uit het Vlaams Klimaatbeleidsplan 2006-2012 en neemt een aantal beslissingen voor de verdere uitvoering van het plan.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering stemt principieel in met het protocol van sociaal akkoord binnen de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening (VMW) voor de periode 2007-2010. Het protocol wordt nu voor onderhandelingen op de agenda van het Sectorcomité XVIII geplaatst.

Op voorstel van minister Hilde Crevits Met het oog op onderhandelingen met het betrokken Sectorcomité keurt de Vlaamse Regering principieel het agentschapsspecifieke personeelsstatuut goed van de Vlaamse Milieumaatschappij. Over dit besluit wordt daarna nog advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering keurt het planprogramma 'de Merode: prinsheerlijk platteland' goed.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan een besluit over de toegankelijkheid van bossen en natuurreservaten. Bedoeling is de recreatieve mogelijkheden van bossen en natuurreservaten beter te kunnen valoriseren. Deze valorisatie start met een duidelijke en uniforme set van krijtlijnen waarbinnen de terreinbeheerder de toegankelijkheid verder kan uitwerken. Het besluit wordt voor advies voorgelegd aan de MiNa-raad.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de aankoop van het domein Molenberg van de vzw Koninklijke Openluchtwerken Limburg in Lanaken door het Agentschap Natuur en Bos voor het bedrag van 4,3 miljoen euro. Na de aankoop van het goed worden de ca. 18 ha gronden die buiten de bebouwing vallen, toegevoegd aan de omgevende natuurterreinen. Voor het perceel dat de gebouwensite bevat, wordt een huurovereenkomst afgesloten met de vzw. Na de herlokalisatie van de activiteiten van de vzw wordt de gebouwensite in erfpacht gegeven aan het Regionaal Landschap Kempen en Maasland.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering stelt de heffingscoëfficiënt voor grindwinning 2008 vast op 1,4087.

Op voorstel van minister Hilde Crevits Na advies van de Raad van State stelt de Vlaamse Regering definitief het Vlaamse reglement over de bodemsanering en de bodembescherming vast. Het bevat de uitvoeringsbepalingen van het nieuwe Bodemdecreet, met onder meer een gewijzigde grondverzetregeling. Daarom beslist ze ook definitief tot wijziging van het VLAREA en titel I en II van het VLAREM.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering machtigt het agentschap Waterwegen en Zeekanaal nv de aannemingsopdracht voor specieverwerking en
-opslag in haar ambtsgebied, waarvan de uitgave geraamd wordt op 12,5 miljoen euro, ten laste te nemen van haar investeringsdotatie.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering keurt principieel een besluit goed met bepalingen over de inventarisatie van gegevens in het kader van het Mestdecreet. Het regelt een aantal essentiële elementen die van belang zijn opdat de Mestbank haar opgedragen taak kan uitvoeren inzake de inventarisatie van gegevens die essentieel zijn voor het in kaart brengen van de mestproblematiek en aldus als basis dienen voor een gerichte aanpak van het mestprobleem. Het gaat onder meer om de berekening van de gemiddelde veebezetting, de jaarlijkse aangiftes en de verschillende types van bij te houden registers. Het besluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister Hilde Crevits Na bekendmaking in het Belgisch Staatsblad, na een openbare consultatieronde en na advies van de SERV en de MiNa-raad hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het sectoraal Uitvoeringsplan Milieuverantwoord beheer van huishoudelijke afvalstoffen. Het vormt het kader voor de volgende jaren waarbinnen de overheid haar beleid over huishoudelijke afvalstoffen voert. Het heeft een concrete meerjarenplanning als opzet met een integrale ketenbenadering voor preventie, selectieve inzameling en recyclage van huishoudelijk afval en de programmering rond de eindverwerking van huishoudelijk en catgeorie-2 bedrijfsafval.

Op voorstel van minister Hilde Crevits In het kader van de emissierechten broeikasgassen wijzigt de Vlaamse Regering principieel de VLAREM I-regeling. De beperkte wijzigingen brengen de VLAREM-besluiten in overeenstemming met het besluit over de verhandelbare emissierechten voor broeikasgassen, met de beschikking van de Europese Commissie over het Belgisch Toewijzingsplan CO2-emissierechten en de beschikking van de Europese Commissie tot vaststelling van richtsnoeren voor monitoring en rapportage van emissies van broeikasgassen. Over dit besluit wordt advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering keurt het investeringsprogramma 2009-2013 voor de optimalisatie van de bovengemeentelijke zuiveringsinfrastructuur binnen het Vlaamse Gewest goed. Het investeringsbudget voor de uitbouw van de bovengemeentelijke zuiveringsinfrastructuur voor het programmajaar 2009 wordt vastgesteld op 150 miljoen euro. De nv Aquafin wordt belast met de uitvoering van het Optimalisatieprogramma.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering keurt de beheersovereenkomst 2008-2010 met de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) goed. In de beheersovereenkomst zijn onder andere de strategische en operationele organisatiedoelstellingen opgenomen, de financiële engagementen en bepalingen over controle en audit. De overeenkomst wordt bezorgd aan het Vlaams Parlement, overeenkomstig het Kaderdecreet Bestuurlijk Beleid.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering keurt de overeenkomst goed tussen de nv Aquafin en de nv Brusselse Maatschappij voor Waterbeheer (BMWB) over de afvalwaterzuivering. Bedoeling is om de in het verleden afgesproken verdeling van de kosten voor de waterzuivering tussen het Vlaamse Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest op een fiscaal vriendelijke wijze te laten gebeuren. Want door die overeenkomst kan Aquafin de door haar gemaakte kosten rechtstreeks doorrekenen aan de BMWB en vice versa.

Op voorstel van minister Patricia Ceysens De Vlaamse Regering keurde volgende 17 dossiers 'ad hoc opleidingssteun' goed: 982.000 euro voor Alacatel-Lucent Bell nv in Antwerpen, 983.000 euro voor nv Alpro in Wevelgem,
992.000 euro voor Arcomet Service in Beringen-Paal, 1 miljoen euro voor Asco Industries nv in Zaventem, 950.000 euro voor Ford-Werke GmbH Fabrieken in Genk, 2,18 miljoen euro voor General Motors Belgium nv in Antwerpen, 941.000 euro voor nv Ikea Belgium in Zaventem, 977.000 euro voor InBev nv in Leuven,
877.000 euro voor Ineos Manufacturing Belgium nv in Antwerpen,
983.000 euro voor nv Media Markt-Saturn in Asse-Zellik, 804.000 euro aan bvba PBI Fruit Juice Company in Zeebrugge, 973.000 euro aan Procter and Gamble Eurocor nv in Strombeek-Bever, 1 miljoen euro aan nv Recticel in Brussel, 432.000 euro aan nv TNT Express Belux in Zaventem, 933.000 euro aan nv TVH-Group Thermote & Vanhalst in Waregem, 999.000 euro aan bvba Veurne Snack Foods in Veurne en 500.000 euro aan de nv Vlaamse Media Maatschappij in Vilvoorde.

Op voorstel van minister Patricia Ceysens De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de beheersovereenkomst 2008-2012 met de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO).

Op voorstel van minister Patricia Ceysens Na advies van de SERV hecht de Vlaamse Regering opnieuw haar principiële goedkeuring aan het besluit tot toekenning van strategische investerings- en opleidingsteun aan ondernemingen in het Vlaamse Gewest. Het nieuwe steunmechanisme vertrekt van de strategische doelstelling van de Europese Raad van Lissabon en een Europese verordening die stelt dat nationale regionale investeringssteun bedoeld is om de ontwikkeling van gebieden met de grootste achterstand te stimuleren door binnen een duurzame context investeringen en het scheppen van arbeidsplaatsen te ondersteunen. Dit besluit wordt nu voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister Patricia Ceysens In het kader van de uitvoering van het Actieplan Wetenschapsinformatie en Innovatie 2007 hecht de Vlaamse Regering haar goedkeuring aan de geselecteerde projectvoorstellen met als thema's ICT en levenswetenschappen, voor meisjes en wetenschappen, voor nieuwe televisieprogramma's en voor bijdragen in de geschreven pers. In totaal wordt voor deze projecten 1,9 miljoen euro voorzien.

Op voorstel van minister Patricia Ceysens Een van de doelstellingen van het actieplan Vlaanderen i2010 is om er voor te zorgen dat de Vlaamse onderzoekers over een performante digitale infrastructuur kunnen beschikken zodat ze volwaardig kunnen deelnemen aan e-onderzoek. In dit kader keurt de Vlaamse Regering een samenwerkingsovereenkomst 2008-2022 goed met het Belgisch telematica-onderzoeksnetwerk (BELNET).

Op voorstel van minister Patricia Ceysens De Vlaamse Regering kent 1,44 miljoen euro subsidie toe aan de vzw Ondernemingsplanwedstrijd Vlaanderen in Antwerpen voor de organisatie van de edities 6, 7 en 8 van de ondernemingsplanwedstrijd Bizidee in de academiejaren
2007-2008, 2008-2009 en 2009-2010.

Op voorstel van minister Patricia Ceysens De Vlaamse Regering erkent de heraanleg en de ontsluiting van het bedrijventerrein Wille-Antwerp South Logistics in Willebroek als een specifiek regionaal economisch initiatief dat van strategisch belang is voor de Vlaamse economie. In dit kader kent ze 4,5 miljoen euro subsidie toe aan de nv Brasschaat Financial Holding voor de heraanleg- en ontsluitingswerken en de aanleg van nutsleidingen op het bedrijventerrein. De definitieve subsidie voor de hoofdontsluiting, het verleggen van een waterloop, waterbekken, bufferzones en een rotonde aansluitend op de A12 zal pas worden toegekend na de definitieve goedkeuring van het provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan Willebroek-Noord.

Op voorstel van minister Patricia Ceysens De Vlaamse Regering keurt de kapitaalsverhoging van de nv Participatiemaatschappij Vlaanderen met vijf miljoen euro goed.

Op voorstel van minister Patricia Ceysens Een van de doelstellingen van het actieplan Vlaanderen i2010 is om er voor te zorgen dat de Vlaamse onderzoekers over een performante digitale infrastructuur kunnen beschikken zodat ze volwaardig kunnen deelnemen aan e-onderzoek. In dit kader keurt de Vlaamse Regering de financiering van het voorbereidende traject goed voor een Vlaams Supercomputer Centrum. In de overeenkomst met de vijf associaties van universiteiten en hogescholen wordt een subsidie van bijna 2,4 miljoen euro voorzien.

Op voorstel van minister Patricia Ceysens De Vlaamse Regering keurt addendum 10 goed bij de beheersovereenkomst 2002-2007 met het FWO-Vlaanderen (FWO staat voor Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek). Het FWO-Vlaanderen kan nu een continue oproep organiseren tot het indienen van voorstellen voor internationale coördinatie-acties. Het compenseert het ontbreken van een instrument om het beheer en de coördinatie te financieren van projecten en initiatieven die in multilateraal verband of op initiatief van multilaterale organisaties worden uitgevoerd.

Op voorstel van minister Patricia Ceysens De Vlaamse Regering keurt de steun goed aan het onderzoeks- en ontwikkelingsproject BOM-Vl (Bewaring en Ontsluiting van Multimediale data in Vlaanderen). Doelstelling van het project is het behoud en de ontsluiting van audiovisuele archieven. De totale kostprijs van het project bedraagt ongeveer vijf miljoen euro. 80 % van dat bedrag kan worden gesubsidieerd door de Vlaamse overheid.