Time : 14:29:37
Date : 14 December 2007
Sender Name: essenscia

Beste van de klas? Dan nemen we een andere puntentelling.... Chemische sector neemt 65% van besparing door industrie voor haar rekening.

Brussel, 14 december. essenscia vlaanderen betreurt de misleidende berichtgeving van de Bond Beter Leefmilieu (De Tijd van 13 december). De industrie, en in het bijzonder de chemie, is in Vlaanderen niet alleen reeds jaren wereldtop, ze doet zelfs meer dan verwacht inzake energie-efficiëntie en CO2-besparing. Via het benchmarkconvenant hebben verschillende industriële sectoren zich geëngageerd om in 2012 tot de wereltop te behoren inzake energie-efficiëntie, in ruil voor voldoende CO2-emissierechten.

De chemische sector in Vlaanderen, die al lang tot de beste van de klas behoort inzake energie-efficiëntie, zal tegen 2012 zelfs een stuk beter dan wereldtop eindigen. Door met getallen uit 2002 te rekenen, vergeet de BBL rekening te houden met het pro-actieve beleid van onze bedrijven die omschakelen naar meer energie-efficiëntie producten, milieuvriendelijkere producten en een efficiënter gebruik van hun installaties.

Volgens de actuele cijfers, die het echte energiegebruik en de CO2-uitstoot weergeven in 2006, verbruikt de chemische sector geen 4,3 PJ meer (Eén PetaJoule = jaarlijks stroomverbruik van 60000 gezinnen), maar wel 18,2 PJ minder dan gepland. Hiermee is de chemie in 2006 reeds meer dan 25 PJ beter dan wereldtop. Ter vergelijking, de totale besparingsdoelstelling van het hele convenant over alle sectoren heen bedraagt 38,7 PJ. De chemische sector neemt daarvan nu reeds 65% van de voorziene besparing voor haar rekening. Stellen dat de milieudoelstellingen tekort schieten en dat er meer CO2 uitgestoten wordt dan gepland is de waarheid geweld aandoen.

Meer info:
Els Brouwers, adviseur Energie en Klimaat essenscia, tel. 02 238 97 38
Frans Dieryck, gedelegeerd bestuurder essenscia vlaanderen tel. 02 238 98 18.

Al onze persberichten zijn beschikbaar op www.essenscia.be. Om onze persberichten automatisch te ontvangen kunt u zich inschrijven op onze site (onder actualiteit en pers).

Improving everyone's quality of life - essenscia vertegenwoordigt de ondernemingen van de chemische industrie en van life sciences. Met de ondernemingen en de 95.000 personen die er werken verbindt essenscia zich ertoe om de levenskwaliteit van iedereen te verbeteren.