Persbericht

Nieuwegein, 14 december 2007

Managers verliezen doelstellingen uit het oog door 'tunnelvisie' op KPI's

Onderzoek Ordina wijst op valkuilen bij gebruik performance-indicatoren

Managers richten zich te sterk op het behalen van de normen van individuele Key Performance Indicators (KPI's). Hierbij verliezen zij vaak de uiteindelijke doelstellingen uit het oog. Dit blijkt uit onafhankelijk onderzoek, uitgevoerd door Heliview in opdracht van Ordina. Ruim 40 procent van de ondervraagden geeft aan dat hun organisatie dit soort kenmerken van 'tunnelvisie' vertoont.

Een typisch voorbeeld van tunnelvisie op een individuele KPI wordt genoemd door Bas van der Peet, directeur van Ordina VisionWorks: "Stel dat een vervoersmaatschappij meer klantgericht wil gaan werken en daarom als KPI stelt om volgens schema te rijden. Als de buschauffeur dan mensen aan de halte laat staan omdat hij anders zijn schema niet haalt, schiet de maatschappij het uiteindelijke doel (klantgerichtheid) voorbij."

Dat de uiteindelijke doelstellingen uit het oog worden verloren is met name te wijten aan twee oorzaken. Ten eerste hebben mensen de natuurlijke neiging om resultaten te willen boeken. KPI's zijn duidelijk geformuleerde meetpunten en daardoor uitermate geschikt als streefpunt. Dit gedrag kan gemakkelijk ten koste gaan van sturing op het realiseren van het achterliggende doel.

Ten tweede worden er in een verrassend groot aantal gevallen geen KPI's voor het totale proces gedefinieerd. Uit het onderzoek blijkt dat in eenderde van de organisaties het hogere management en zelfs 42 procent van het lager en middenmanagement hiervoor geen KPI's heeft vastgesteld. "Die verkokering van KPI's maakt het proces als geheel vrijwel stuurloos", aldus Van der Peet. "Het zicht op het uiteindelijke doel verdwijnt op deze manier eenvoudig uit het blikveld van de managers en werknemers."

Het onderzoek is door Heliview uitgevoerd onder 105 bedrijven in de top 1.000 grootste bedrijven in Nederland. Het onderzoek vond plaats in september 2007 binnen verschillende sectoren. Hierbij zijn de CIO's/IT-managers en CFO's/financieel managers van de verschillende ondernemingen ondervraagd.