Politie Midden- en West Brabant

Persbericht district Breda (14/12)

BREDA, 14 december 2007

Politie op zoek naar straatrovers in Citroen Berlingo

BREDA: De politie van het district Breda is met een onderzoek gestart naar aanleiding van drie straatroven die mogelijk met elkaar in verband staan. De daders beroofden vanuit een auto een fietser en een voetganger van hun tas. Bij een derde geval bleef het bij een poging. Een van de slachtoffers is een 81-jarige vrouw die gewond raakte en naar het ziekenhuis moest worden vervoerd. De politie heeft een SMS-Alert bericht verspreid onder 9711 deelnemer in Breda met het verzoek uit te kijken naar de auto.

Gisteravond is op de Prins Hendrikstraat omstreeks 21.00 uur een 36-jarige Bredase het slachtoffer geworden van een straatroof. Het incident gebeurde terwijl zij over straat fietste. Er kwam een auto naast haar rijden Een van de inzittenden uit die auto griste door het geopende raam haar tas van haar schouder. Ze beschrijft de auto als een donkerkleurige blauwe Volkswagen Caddy. De auto reed met hoge snelheid door in de richting van het Valkeniersplein. In de tas van het slachtoffer zat onder meer een portemonnee en een creditcard.

Vanmorgen is omstreeks 11.30 uur een 57-jarige Bredase op de Tuinbouwlaan het slachtoffer geworden van een beroving. Het bleef bij een poging. Het slachtoffer fietste over straat. Er kwam een auto naast haar rijden. Een inzittende probeerde via het geopende raam haar tas te grijpen. Dit lukte niet. Het slachtoffer kwam wel ten val. Een getuige noteerde het kenteken van de auto waarin de daders reden. Even later sloegen omstreeks 12.30 uur vermoedelijk dezelfde daders met dezelfde werkwijze weer toe aan de Charlotteburg (nabij de Bisschopshoeve). Daar liep een 81-jarige Bredase. Hier lukte het wel de tas te roven. Het slachtoffer kwam ten val. Zij werd met verwondingen (been / heup) met een ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.

N.a.v. de tweede beroving stelde de politiemeldkamer een SMS-Alert bericht op. Dit werd naar 9711 aangesloten deelnemers in Breda verstuurd. Inhoud: POLITIEBERICHT: Graag uitzien naar Citroen Berlingo, kleur blauw, kenteken 29-VD-TG. met twee inzittenden dit ivm eerdere berovingen in Breda. Tips graag naar 0900-8844.

Op dit moment is er een onderzoek gaande in de omgeving van de Beukenlaan waar een SMS-Alert deelnemer een soortgelijke auto heeft gezien.

Politie arresteert twee verdachten na uitgifte valse 50 euro bankbiljetten

BREDA: Gisteravond zijn in het centrum van Breda een 18-jarige vrouw en een 19-jarige man uit Amsterdam door twee agenten in burger betrapt tijdens het uitgeven van valse bankbiljetten van 50 euro in winkels. Zij hadden nog circa 10 valse bankbiljetten in hun bezit. Vermoedelijk hebben ze er zeker tien gisterenmiddag uitgegeven in winkels. De verdachten zijn in verzekering gesteld. De recherche stelt een nader onderzoek in.

Gisterenmiddag waren twee agenten in burger aan het surveilleren in de Bredase binnenstad in het kader van het donkere dagen offensief. Zij richten hun aandacht speciaal op veelplegers die zich bezig houden met fiets- en winkeldiefstallen en auto-inbraken. De rechercheurs kregen een melding dat bij een schoenenzaak op de Karrestraat betaald was met een vals bankbiljet van 50 euro. Er werd een signalement doorgegeven van de daders. Het zou gaan om twee negroïde personen, een man die een houtjes touwtjes jas droeg en een beugel had en een vrouw circa 1.60 meter lang met strak achterover gekamd haar in een staart.

De agenten zagen omstreeks 16.30 uur bij een ijscozaak aan de Ginnekenstraat een man staan die aan het signalement voldeed. Hij betaalde daar met een bankbiljet van 50 euro. De dienders zagen dat de man naar een speelgoedwinkel liep, daar stond een vrouw binnen die aan het signalement voldeed, die bij de kassa ook aan het afrekenen was met 50 euro. Beide personen zijn aangehouden. Er werden nog tien valse bankbiljetten bij hen aangetroffen. Een eerste onderzoek wijst uit dat ook twee andere schoenenwinkels, een geschenkenwinkel en een telefoonzaak slachtoffer zijn geworden van dit stel.

Gesignaleerde man aangehouden

BREDA: De politie heeft vannacht omstreeks 06.00 uur op de Meerten Verhoffstraat een 30-jarige Tsjech aangehouden die gesignaleerd stond in het opsporingsregister ter uitlevering aan Tsjechië. Hij wordt kennelijk in zijn vaderland gezocht vanwege een overval. De Bredase politie had informatie binnen gekregen dat hij zich in een bus zou bevinden die vannacht rond die tijd Breda zou aandoen. De betrokkene was kennelijk afkomstig uit Engeland. Hij is ingesloten in een cellencomplex.

Verkeerscontroles in Etten-Leur, Rucphen en Zundert

ETTEN-LEUR / ZUNDERT / RUCPHEN: De politie heeft gisteren in Etten-Leur, Zundert en Rucphen verkeerscontroles gehouden. Het doel van deze controles was het vergroten van de verkeersveiligheid waarbij de aandacht vooral uitging naar verlichting en het dragen van de autogordels. Er werden in totaal 49 bekeuringen uitgedeeld.

Resultaten zijn:
27 x verlichting
16 x het niet dragen van de autogordel

1 x negeren roodlicht
3 x parkeren

2 x negeren eenrichtingsverkeer.

Cameratoezicht levert drie aanhoudingen drugsbezit op
Rustige avond in Bredaas uitgaanscentrum

BREDA: De politie heeft gisteravond en vannacht een rustige dienst beleefd tijdens het horecatoezicht in het Bredase uitgaanscentrum. Er waren geen noemenswaardige geweldsincidenten. Wel waren er drie aanhoudingen voor drugsbezit en één voor diefstal. Een alerte medewerker van het cameratoezicht nam drie personen waar die in het bezit bleken te zijn van cocaïne. Ook werd nog een man aangehouden die broodjes had besteld in een eetzaak en daarna was weggelopen zonder deze te betalen.

· Bikeagenten zagen vannacht omstreeks 00.50 uur dat een 24-jarige Bredanaar zich verdacht ophield achter de urinoirs aan de Potkanstraat. Een medewerker van het cameratoezicht die inzoomde zag dat de verdachte iets opraapte toen de agenten verder fietsten. Het bleek te gaan om een ponypack cocaïne. De verdachte werd aangehouden.

· Omstreeks 02.15 uur werd op de Haven een 21-jarige man uit Den Bosch aangehouden omdat hij in een eetzaak aan de Visserstraat drie pita giros broodjes had afgenomen zonder deze te betalen. Hij kon na een achtervolging door de politie aangehouden worden. Het ging om een bedrag van 10 euro.

· Omstreeks 02.20 uur werden op de Visserstraat een 23 jarige en een 24-jarige man uit Sliedrecht aangehouden vanwege drugsbezit. Via het cameratoezicht werd waargenomen dat zij elk een pakketje drugs in hun broekzak stopten. Het bleek in beide gevallen te gaan om een ponypack cocaïne.

Uitgaan in het centrum van Breda is veilig en gezellig; politie, gemeente en horecaondernemers willen dat ook graag zo houden en rekenen op de steun van het uitgaanspubliek. Daarvoor gelden wel enkele spelregels voor elke bezoeker van het horecagebied. Wie komt voor de gezelligheid, is van harte welkom. Wie Breda bezoekt met andere, minder goede bedoelingen, zoals het verstoren van de openbare orde, provocerend gedrag, discriminatie, drugs- en overmatig alcoholgebruik, zal dat merken. Bij zulke overlast komen agenten direct in actie, al dan niet op basis van camerabeelden die het hele gebied overzien. Dus: de politie in het horecatoezicht is vriendelijk als het kan en streng en doortastend als het moet. Zo blijft stappen in de binnenstad van Breda nu en in de toekomst veilig en karaktervol.

Man aangehouden na eenzijdig verkeersongeval

BREDA: Een 21-jarige Bredanaar is vannacht omstreeks 05.30 uur op de Westerhagelaan met een auto, die hij zonder toestemming van de eigenaar had geleend, tegen een lantaarnpaal gereden. De man had vervolgens het voertuig achtergelaten en naar het huisadres van de eigenaar gelopen. Bij zijn terugkomst op de plaats van het ongeval werd hij aangehouden omdat hij de plaats van het ongeval had verlaten.

De bestuurder bleek niet in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs. Hij had bovendien alcohol gedronken. Hij blies 100 ugl en wordt beschouwd als beginnend bestuurder. De eigenaar van de auto meldde dat de bestuurder zijn auto zonder zijn toestemming had meegenomen. De bestuurder beaamde dit. Hij vertelde dat hij voordat hij achter het stuur was gestapt drie a vier glazen bier had gedronken en dat de aanrijding ontstaan was omdat hij kennelijk te hard door een bocht reed, waarna hij tegen een paal en een lantaarnpaal botste. De politie maakt voor alle gemaakte overtredingen proces-verbaal op.

Twee winkeldieven aangehouden

BREDA: Gisterenavond is in een schoenenzaak op de Ginnekenstraat een 16-jarige meisje uit Breda betrapt op winkeldiefstal. Ze stopte een paar schoenen in haar tas en liep daarmee de winkel uit. Het poortalarm ging af waarna ze werd aangehouden. De schoenen hebben een waarde van 23 euro. Bij een bouwmarkt aan de Grenssteen liep gisteren een 24-jarige man eveneens tegen de lamp. Hij stopte twee pakjes snelkoppelingen met een waarde van 5,80 euro in zijn jaszak maar werd daarbij betrapt door een medewerker van de zaak.

Glazenwasser slachtoffer overval

BREDA: Gisterenmiddag is op het Groenedijkplein een 42-jarige glazenwasser uit Breda het slachtoffer geworden van een beroving. Het slachtoffer verklaarde dat hij aan het werk was toen hij werd aangesproken door een negroïde man die hem vroeg of hij zijn telefoon even mocht lenen. De glazenwasser vertrouwde het niet en zag dat dezelfde man plotseling een donkerkleurig vuistvuurwapen in zijn handen had. Het slachtoffer moest zijn telefoon en geld afgeven. De dader rende weg in de richting van de Cornelis Joosstraat. Het zou gaan om een lange man, circa 1.90 meter lang in de leeftijd van circa 20 a 25 jaar. Hij droeg een donkerkleurig gewatteerde jack. Er is ter plaatse direct een buurtonderzoek ingesteld.

Aanhouding huiselijk geweld

ETTEN-LEUR: De politie heeft vanmorgen in een woning in de vogelbuurt een 47-jarige man aangehouden die verdacht wordt van het mishandelen van zijn 26-jarige echtgenote. Het slachtoffer verklaarde dat haar man haar in de buikstreek had geslagen. Ook had hij met een stuk glas haar handen bewerkt. De verdachte die zich in de slaapkamer bevond, is aangehouden. Hij is in verzekering gesteld.

Auteur: Willem van Hooijdonk