D66

Verhofstadt krijgt prijs van het Europese Boek

14 december 2007

De Belgische premier Guy Verhofstadt heeft woensdag een prijs gekregen voor zijn essay `De Verenigde Staten van Europa'. Het stuk won de eerste prijs in de verkiezing voor het Europese Boek. Verhofstadt schreef zijn essay in 2005, na de negatieve referenda in Frankrijk en Nederland over de Europese grondwet. Het is een krachtig pleidooi om de Europese integratie voort te zetten.

Ook in het laatst verschenen boek `Eigenlijk bent u een Europeaan' neemt Verhofstadt een hoofdstuk voor zijn rekening. `Eigenlijk bent u een Europeaan' is een uitgave van het Kenniscentrum D66. Het is een bundel met 27 essays over de kansen die Europa biedt.

De titel van zijn essay in deze bundel is `Wie heeft er schrik van een federaal Europa?' Hij stelt hierin dat de angst voor de EU als een federale superstaat gebaseerd is op misverstanden. `Elke federatie steunt op twee pijlers. De federale overheid en de overheden van de aparte deelstaten. Het is dus zeker geen gecentraliseerde staatsvorm of een superstaat, maar juist het tegendeel daarvan' stelt de Belgische premier. Volgens Guy Verhofstadt staan we in Europa sterker als we de handen ineen slaan.

Voor meer informatie over 'Eigenlijk bent u een Europeaan' kunt u kijken op de website.

---