Ingezonden persbericht


Women in Europe for a Common Future (WECF)

Press Release

Duits onderzoek bevestigt: straling van kerncentrales zorgt voor meer gevallen van kinderkanker.

WECF en het Duitse Umwelt Institut spreken zich op Bali uit tegen kernenergie als oplossing voor klimaatverandering.

Utrecht/München, 14 december 2007
"De schadelijke gevolgen voor de gezondheid van kinderen bevestigt de juiste beslissing van de Duitse overheid om geleidelijk het opwekken van kernenergie af te bouwen." Aldus Karin Wurzbacher van het Milieu Instituut in München en WECF partner tijdens de klimaattop in Bali.

Uit Duits onderzoek is gebleken dat kinderen onder de vijf zestig procent meer kans hebben op het krijgen van kanker en 120 procent meer kans op het krijgen van leukemie als ze in een straal van vijf kilometer wonen van een kerncentrale. Dit blijkt uit een studie die uitgevoerd werd op 16 locaties in Duitsland over een periode van 24 jaar. Inmiddels zijn in het Duitse parlement de nodige vragen gesteld over de uitkomsten van deze studie.

Straal van vijf kilometer
Het onderzoek is in gang gezet door de Duitse afdeling van het IPPNW (International Physicians for the Prevention of Nuclear War) en is uitgevoerd door het BFS, Bundesamts für Strahlenschutz (BfS) het bureau voor Stralingsbeperking, dat rapporteert aan het Duitse Ministerie van Milieu. Onderzoekers van de Universiteit van Mainz vonden 37 gevallen van kinderen die binnen een straal van 5 kilometer van een kerncentrale woonden en die leukemie hadden ontwikkeld, terwijl op basis van het statistische gemiddelde 17 kinderen werden verwacht in de periode van 1980 tot 2003.

"Onze studie bevestigt dat er in Duitsland een duidelijke link is tussen het wonen bij een kerncentrale en het risico om kanker of leukemie te krijgen voordat een kind vijf jaar is", schrijven de onderzoekers. Een lid van de commissie die de studie beoordeelde denkt zelfs dat de conclusies nog laag uitvallen. Volgens hem geven de data een indicata van een toegenomen risico op kanker voor kinderen in een straal van vijftig kilometer.

WECF partner, het Duitse Umwelt Instituut in Munchen, werkt mee aan dit onderzoek naar gevolgen van kanker. Inmiddels zijn in het Duitse parlement vragen gesteld over de studie. "Wat reeds langer werd vermoed, is door dit grondige Duitse onderzoek bevestigd. De uitslag van dit onderzoek zal een doorslaggevende reden worden voor overheden om te stoppen met kernenergie. De bevolking zal niet langer de gerusstellende verhalen accepteren. Geen economisch belang kan opwegen tegen het feit dat kinderen kanker krijgen. " stelt Marie Kranendonk, president van WECF "In Nederland zijn we deels afhankelijk geworden van Franse kernenergie. Wat zal Frankrijk doen met al zijn kerncentrales, - zullen zij een even onafhankelijk onderzoek willen doen of zal de Franse overheid proberen met een tegen onderzoek te bewijzen dat in Frankrijk niets aan de hand is? Kan je als Nederlandse energiegebruikers nog wel met een gerust geweten kernstroom uit Frankrijk afnemen?"

Bali
Dit onderzoek komt op het moment dat in Bali gedemonstreerd werd tegen kernenergie als oplossing voor klimaatverandering. "De schadelijke gevolgen voor de gezondheid van kinderen bevestigt de juiste beslissing van de duitse overheid om gelijdelijk het opwekken van kernenergie aft te bouwen", aldus Sabine Bock, energiespecialist van WECF en aanwezig op Bali. "De studie toont dat politieke gelijk aan en bevestigt eens te meer dat het afbouwen versneld plaats zal moeten vinden. Ieder kind met kanker is er één teveel." Marie Kranendonk van WECF voegt daaraan toe: "Het is te loven dat de Duitse overheid bereid is geweest - weliswaar na langdurige druk van lokale overheden en gezondheidsdeskundigen - om een uitgebreid onafhankelijk onderzoek te laten doen. Nu is eens te meer duidelijk dat de keuze voor kerncentrales niet als een veilige optie kan worden voorgesteld. Niemand wil kernenergie die ten koste gaat van de gezondheid van kinderen. Ieder kind met kanker is één kind teveel."

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Marie Kranendonk, president van WECF, +31-6.53556941 Chantal van den Bossche, persvoorlichter, +31-6.2812992

Meer informatie over de BfS studie is te vinden op: http://www.bfs.de/en/bfs/presse/aktuell_press/Studie_Kernkraftwerke.html