NVA


PERSBERICHT

Amersfoort, 14-12-2007

NVA-leden unaniem voor Kifid en Meerjarenvisie

Tijdens de bijzondere Algemene Ledenvergadering hebben de leden van de NVA gisteren unaniem ingestemd met generiek bindend advies Kifid. De statuten van de NVA worden hierop aangepast. Ook de voorgestelde meerjarenvisie van de NVA kon op volledige instemming rekenen. Voorafgaand aan deze (129ste) ledenvergadering was er een door NVA en NVGA georganiseerd seminar over diverse aspecten van aansprakelijkheid.

Onder de titel `Ruimte om te ondernemen' geeft de NVA haar meerjarenvisie 2008-2011. Hierin zijn de missie van de NVA en de visie op de positie van het intermediair beschreven. De missie van de NVA richt zich de komende jaren op het behoud en de versterking met alle mogelijke middelen van het intermediaire distributiekanaal, zodat voor onze leden ruimte ontstaat om op een kwalitatief goede en rendabele manier te kunnen ondernemen. De NVA is ervan overtuigd dat een sterk intermediair distributiekanaal niet alleen goed is voor de leden, maar zeker ook voor de klant. Vanuit dat aspect spant de NVA zich in voor verdere vergroting van de betrouwbaarheid, professionaliteit en deskundigheid van primair de leden en secundair de hele bedrijfstak. Vrijheid of ongebondenheid van advies staat daarbij centraal.

De primaire rol van het intermediair is het geven van advies en begeleiding aan consumenten. Maar daar houdt het niet op, de rol van het intermediair is immers duaal, deze verleent diensten aan klanten (advies en bemiddeling) maar voert ook werkzaamheden voor aanbieders uit (distributie van producten).

Ruimte om te ondernemen
De inzet van de NVA is er de komende jaren op gericht om voor leden een optimaal ondernemersklimaat te creëren. Dit wil de NVA realiseren via negen beleidsthema's:
- lobby (in Den Haag maar ook in Brussel);

- bewaken van Level playing fields;

- stimuleren van optimale wet- en regelgeving;
- versterking van het eigen imago (NVA als kwaliteitsmerk);
- een efficiënt werkende bedrijfskolom;

- transparantie waar deze direct bijdraagt aan vermindering van risico's van marktfalen;
- een inspanningsgerichte en kwaliteitsgeoriënteerde beloning;
- ondersteuning van het ondernemerschap;

- werken aan een sterke en krachtige vereniging.

In de meerjarenvisie zijn de thema's vertaald naar concrete doelstellingen. Zo zal de NVA bijvoorbeeld actief blijven zoeken naar samenwerkingsvormen met andere intermediaire vertegenwoordigers, bij voorkeur resulterend in duurzaam samenwerkingsverband. Ook wil de NVA dat ten aanzien van de beloning een duidelijk onderscheid wordt gemaakt tussen beloning voor het advies aan en de begeleiding van de klant enerzijds en beloning voor de dienstverlening aan de aanbieder anderzijds.
Na het NVA-beleidsplan 2001 `Tijd voor nieuw beleid' omarmen de leden nu de meerjarenvisie 2008-2011. De visie en de daaraan verbonden beleidsthema's zijn door de leden unaniem goedgekeurd.

Kifid
De leden van de NVA stemden ook unaniem voor het voorstel tot statutenwijziging met betrekking tot de keuze vooraf (generiek) voor bindend advies Kifid. Eerder dit jaar heeft de NVA een dergelijk voorstel aangehouden, omdat bleek dat er nog veel onduidelijkheid bestond. Ook kleefden er grote bezwaren aan het ontbreken van de mogelijkheid van hoger beroep. Tevens werd het plafond van bindend advies als te hoog ervaren. Mede door inzet van de NVA is door het bestuur van Kifid aan deze bezwaren tegemoet gekomen. Zo is nu bij claims vanaf 25.000 hoger beroep mogelijk en is het plafond verlaagd naar 100.000.

Seminar Aansprakelijkheid
Voorafgaand aan de ledenvergadering was er een gezamenlijk seminar van de NVA en NVGA over aansprakelijkheid, mede om de relatie van aansprakelijkheid met bindend advies Kifid te belichten. Wence Rupert (Stadermann Luiten Advocaten) behandelde aspecten van aansprakelijkheid en uitsluiting daarvan via de leveringsvoorwaarden. Willem Pel (BAVAM) ging in op de aansprakelijkheid van de tussenpersoon in relatie tot die van de verzekeraar. Daarnaast ging hij in op de dekking onder de beroepsaansprakelijkheidsverzekering: wanneer is er wel en wanneer is er geen dekking? Hij deed dit aan de hand van praktijkcasussen. Edgar du Perron, voorzitter van de geschillencommissie Kifid, behandelde de procesgang binnen Kifid en de reglementen. Onder leiding van NVA-voorzitter Bob Veldhuis, volgde een paneldiscussie waaraan naast de inleiders ook Gerard Van Ommeren (NVA) en Coen van Ham (NVGA) deelnamen. Het seminar en de paneldiscussie waren volgens de aanwezigen zeer verhelderend en hebben vragen rond Kifid opgelost en eventuele twijfel weggenomen.


Noot voor de redactie/