Gemeente Valkenswaard

Valpreventie Valkenswaard

Valpreventie Valkenswaard

Eén op de drie 65-plussers valt één of meerdere keren per jaar. Bij mensen ouder dan 80 is dat aantal zelfs verdubbeld. Vallen kan voor deze ouderen een hoop narigheid veroorzaken. Het zelfvertrouwen wordt aangetast en er is kans op verlies van zelfstandigheid. Terecht dat veel ouderen angst hebben om te vallen. Daarom organiseerde de gemeente voor mensen vanaf 65 jaar de cursus 'Valpreventie Valkenswaard' in de maand november. Deze cursus is een activiteit van de gemeente in het kader van de breedtesportimpuls.

Tijdens de voorlichtingscursus vertelde de docent alles over de oorzaken van vallen. In het Auditorium van Kempenhof hebben de achttien deelnemers flink geoefend en veel informatie ontvangen. Vooral de praktische tips over het opstaan vanuit de stoel en opstaan vanaf de grond waren zeer waardevol. Vaak zijn ouderen bang om te vallen omdat ze denken dat ze daarna niet meer overeind kunnen komen. Met het cursusboek kunnen de senioren na afloop van de cursus thuis aan de verbetering van hun balans blijven werken.

Om vallen te voorkomen enkele tips voor thuis die meteen al helpen:
* Draagt u een bril, reinig dan enige malen per dag de glazen.
* Als u voor langere tijd ergens gaat zitten leg de telefoon binnen handbereik. Het opvliegen naar de telefoon vraagt om problemen.
* Ruim alles zoveel mogelijk meteen weer op. Houdt de vloeren vrij.
* Sta rustig op uit uw stoel of bed dit voorkomt duizeligheid
* Doe niet teveel tegelijkertijd. Houdt overzicht in uw bezigheden.

071214-fotovalpreventie-gro