Gemeente Hengelo

Eerste paal geslagen pop- en cultuurpodium Metropool

Donderdag 13 december is de eerste paal geslagen voor de start van de bouw van het nieuwe pop- en cultuurpodium Metropool. Deze handeling werd verricht door acht vrijwilligers van Metropool in aanwezigheid van vertegenwoordigers van Metropool, projectbureau Hart van Zuid, Van Wijnen en de gemeente. Ter gelegenheid van de feestelijke handeling deed André Manuel met zijn band een speciaal optreden. Het nieuwe Metropool wordt gebouwd op een nieuwe en uitstekend bereikbare locatie: pal achter het Centraal Station Twente.

Impressie van het nieuw te bouwen Metropool

Opvallend

Het nieuwe pop- en cultuurpodium Metropool is ontworpen door Jan Benthem, Marleen van Driel en Pieter van Rooij van Benthem Crouwel Architekten uit Amsterdam.

Het wordt een helder, functioneel gebouw dat zich presenteert als een industriehal, een verwijzing naar het rijke industriële verleden van Hengelo. Opvallende kenmerken zijn de glazen pui, de gebogen, stalen dak- en zijgevelconstructie en de schuin aflopende vorm. Het gebouw zal bestaan uit een grote zaal, een kleine zaal, een grand café, oefenruimtes met opnamestudio en kantoren. In de grote zaal kunnen 850 bezoekers, inclusief balkon voor 350 mensen, in de kleine zaal 250.

De eerste paal

Door de grote transparante pui krijgt het gebouw een open relatie met de stad. Tevens wordt door het ontwerp afgerekend met de traditionele, naar binnen gekeerde architectuur van poppodia. Metropool is hiermee het toonbeeld van een poppodium Nieuwe stijl.

Het pand wordt naar verwachting in het september 2009 geopend.

Bezoekers luisteren naar de toespraken voorafgaand aan het slaan van de eerste paal

Relatie met Hart van Zuid

Pop- en cultuurpodium Metropool is een van de speerpunten in het grootschalige herinrichtingsplan Hart van Zuid. Het komt te staan op de kop van de nieuwe verkeersader Laan Hart van Zuid, pal naast het toekomstige WTC-gebouw

Klik hier