Gemeente Asten


14-12-2007
Conflict over de rug van de burger uitgevochten

Savant heeft aangekondigd een kaartenactieactie te organiseren met betrekking tot de hulp in de huishouding 2.
De gemeente Asten is hierover ontstemd en vindt het niet gepast dat Savant haar personeelsproblemen over de rug van de klanten hoopt op te kunnen lossen.
Naast het feit dat de gemeente Asten de brief ongepast vindt, bevat de brief onjuistheden en onvolledige informatie.

Ons beleid is dat klanten de keus hebben tussen twee (van de drie gecontracteerde) aanbieders. Daarnaast kunnen de klanten kiezen voor een persoonsgebonden budget. Zij zijn dan uiteraard verder vrij in de keuze van een zorgaanbieder.
Wij hebben Savant dit beleid bij de aanbesteding einde 2006 en verder in het voorjaar 2007 meegedeeld.

Bij de herindicaties voor 2008 is een verschuiving zichtbaar van de (duurdere) categorie 2 naar de (goedkopere) categorie 1. Savant is momenteel in Asten de grootste aanbieder in categorie 2, maar is tevens de duurste. Zorgboog en Zuidzorg zijn de partijen die in 2008 categorie 2 gaan leveren in Asten. Beide organisaties hebben aangegeven deze hulp ook adequaat aan te kunnen bieden. De kwaliteit van zorg staat dus niet ter discussie. In het geval zij personeelstekorten hebben, zijn zij ook bereid personeel van Savant over te nemen.

Deze procedure was reeds in 2006 bekend bij de aanbieders; zij hebben dus ruimschoots de tijd gehad zich hierop voor te bereiden. Savant is het niet eens met het beleid van de gemeente Asten, maar heeft juridische stappen hiertegen tot op heden niet doorgezet. Juristen van het Bureau Inkoop Zuidoost Brabant, betrokken bij de aanbesteding, bevestigen overigens de geldigheid van het gemeentelijk beleid.

De gemeente heeft de herindicaties zorgvuldig voorbereid en tijdig uitgevoerd, waarbij de klanten in veel gevallen middels huisbezoeken mondeling goed zijn geïnformeerd over een mogelijke wisseling van zorgaanbieder en van hulp. De kaartenactie van Savant zaait nu verwarring onder de klanten en suggereert dat het beleid van de gemeente hierdoor `om` zou kunnen gaan. Wij hebben Savant in overleg nadrukkelijk gewezen op de negatieve gevolgen van de actie voor de hulpvragers. Zij worden betrokken in een meningsverschil tussen partijen dat op juridische gronden moet worden uitgevochten. Wij betreuren het als gemeente zeer dat de kaartenactie van Savant onze zorgvuldige communicatie met de klanten verstoort en spreken hier onze afkeuring dan ook over uit.

De gemeente Asten is er van overtuigd dat alle klanten die hulp in de huishouding nodig hebben in 2008 dus geholpen kunnen worden.