Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

De Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 der Staten-Generaal 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1 A Telefoon (070) 333 44 44 2513 AA S GRAVENHAGE Fax (070) 333 40 33 www.szw.nl 2513AA22XA

Contactpersoon Uw brief - Doorkiesnummer Ons kenmerk UB/A/2007/38067 Datum 14 december 2007 Onderwerp Rapport gezamenlijk onderzoek CBP en IWI

Hierbij bied ik u het rapport `Samen onder één dak' aan. Dit rapport bevat de resultaten van een onderzoek naar het gebruik van persoonsgegevens dat de Inspectie Werk en Inkomen (IWI) en het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) gezamenlijk hebben uitgevoerd.

De Wet SUWI verplicht de uitvoeringsinstellingen met elkaar samen te werken op het terrein van werk en inkomen. De betreffende organisaties - de CWI, het UWV en de gemeenten - werken daartoe steeds intensiever samen met als einddoel: geïntegreerde dienstverlening aan de klant. Tegen de achtergrond van deze steeds verdergaande samenwerking hebben de toezichthouders het gezamenlijk gebruik van persoonsgegevens onderzocht.

Het onderzoek is uitgevoerd op zes locaties. De wijze van samenwerking verschilde per locatie, van traditioneel (taakuitoefening conform wet- regelgeving) tot geïntegreerd (zoals in de SUWI-experimenten). Op een aantal locaties zijn ook andere organisaties gehuisvest waarmee wordt samengewerkt, zoals re-integratiebedrijven. Eén van de locaties is een jongerenloket, waar met onderwijsambtenaren wordt samengewerkt.

Uit het onderzoek komt naar voren dat de ketenpartijen protocollen hanteren op het gebied van privacy en (informatie)beveiliging en dat medewerkers doordrongen zijn van het belang om nauwgezet met persoonsgegevens om te gaan.
De toezichthouders zijn dan ook diverse goede voorbeelden tegengekomen die de zorgvuldige omgang met privacygevoelige gegevens illustreren.

De IWI en het CBP geven in hun rapport aan dat een "structurele gezamenlijke uitvoering van taken dient te worden voorzien van een wettelijke basis in de sociale zekerheidswetgeving". Ik wijs erop dat in de Wet SUWI aan onder andere de CWI, het UWV en de gemeenten is opgedragen samen te werken, waarbij is bepaald dat die samenwerking mede betrekking kan hebben op gegevensuitwisseling. Daarnaast zal - zoals is aangegeven in de Kabinetsreactie Evaluatie SUWI 2006 - vóór 1 januari 2009 wetgeving worden gerealiseerd waarin onder meer de gezamenlijke uitvoering van taken en de bijbehorende uitwisseling van

Ons kenmerk UB/A/2007/38067

persoonsgegevens zal worden geregeld. Daarmee krijgt het gezamenlijk verwerken van gegevens bij die samenwerking een steviger fundament in de regelgeving.

De Minister van Sociale Zaken De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, en Werkgelegenheid,

(J.P.H. Donner) (A. Aboutaleb)

Bijlage(n):
Rapport 'Samen onder één dak'


---