Nieuw-Vlaamse Alliantie


N-VA hekelt nieuwe obesitas-wetgeving (14/12/07)

In de Gazet van Antwerpen wordt vandaag verwezen naar de nieuwe wet betreffende de terugbetaling van maagoperaties. Door de nieuwe, strenge criteria hebben heel veel mensen die een operatie nodig hebben geen recht op terugbetaling. Aangezien het verschil in kosten tussen terugbetaling en niet-terugbetaling enorm is, hangt de nieuwe wet als een financieel zwaard van Damocles boven het hoofd van deze mensen.

De N-VA deelt deze analyse. De International Federation for the Surgery of Obesity (IFSO), de internationale autoriteit ter zake, suggereert veel soepelere voorwaarden voor de terugbetaling van obesitas-gerelateerde operaties. Het is dan ook maar de vraag waarom de Belgische wetgeving zulke strenge voorwaarden oplegt, wetende dat heel veel mensen hierdoor uit de boot vallen. Vaak zijn het dan ook nog eens de meest kansarmen die van terugbetaling uitgesloten worden.

Om dit hiaat in de wetgeving aan te kaarten, heeft N-VA-senator Louis Ide vorige maand al een initiatief genomen. Op 20 november 2007 diende hij hieromtrent een parlementaire vraag in, voorlopig nog zonder antwoord. Het is echter belangrijk dat de wetgeving wordt aangepast, zodat iedereen die deze ingreep nodig heeft kan genieten van terugbetaling. Deze parlementaire vraag zet deze problematiek in elk geval op de agenda.

Auteur:
Senator
Louis Ide

Meer informatie:
Contactpersoon: Piet De Bruyn
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: piet.debruyn@n-va.be
Url: www.n-va.be