Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


14 dec 2007

Kabinet gaat georganiseerde misdaad intensiever bestrijden

Het kabinet wil mensenhandel, inmenging van de georganiseerde criminaliteit in de vastgoedsector en grootschalige hennepteelt krachtiger aanpakken. Ook investeert het kabinet in de opsporing van financieel-economische criminaliteit, en in het vaker en effectiever afnemen van crimineel vermogen.

Dat staat in het plan van aanpak 'Georganiseerde criminaliteit' en het plan van aanpak 'Financieel-economische criminaliteit', dat minister Hirsch Ballin van Justitie gisteren aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. Deze plannen zijn aangekondigd in het programma 'Veiligheid begint bij voorkomen'. Het eerder aangekondigde actieprogramma 'Bestuurlijke aanpak georganiseerde misdaad' stuurt de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties begin 2008 naar de Kamer.

Het kabinet wil drempels opwerpen voor degenen die zich inlaten met georganiseerde criminaliteit, illegale markten die samenhangen met georganiseerde misdaad terugdringen, en gelegenheidsstructuren afbreken. Hiervoor is een integrale aanpak en samenwerking door alle partijen nodig. Het delen en analyseren van beschikbare databestanden kan daarbij uitmonden in gemeenschappelijke interventies.