Acute Hersenhulp AMC winnaar Univé Paludanus Prijs 2007
14/12/2007 12:30
UVIT
Alkmaar, 14 december 2007
P E R S B E R I C H T
Acute Hersenhulp AMC winnaar Univé Paludanus Prijs 2007
ALKMAAR - Het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam heeft met het project 'Time is Brain' over Acute Hersenhulp de Univé Paludanus Prijs 2007 gewonnen.
Pia Dijkstra, voorzitter van de jury, maakte bekend welk van de drie genomineerde projecten de winnaar werd. Het winnende team van het AMC nam de prijs van EUR 10.000,- en een onderscheiding in ontvangst van Lidy Hartemink, directeur van Univé Zorgverzekeringen.
De prijsuitreiking vond donderdag 13 december 2007 plaats op Landgoed Duin? te Santpoort. Naast het Academisch Medisch Centrum streden het Medisch Centrum Alkmaar met het project 'Herkenning van de verworven niet-scrotale testis' en het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis te Amsterdam met het project 'POP Expertise Centrum Amsterdam' om de Univé Paludanus Prijs 2007.
De jury koos unaniem voor het project 'Time is Brain' van het Academisch Medisch Centrum. Juryvoorzitter Pia Dijkstra: "Patiënten met een herseninfarct worden in het AMC zo snel mogelijk geholpen. Door de vergrijzing spreekt dit probleem een steeds groter publiek aan. Bij dit project gaat het om goed georganiseerde en gecoördineerde zorg tussen de ambulancediensten en de behandelteams in het ziekenhuis. In het ziekenhuis wordt optimaal gebruik gemaakt van de mogelijkheden die er zijn. Hierdoor wordt de patiënt met een herseninfarct zo snel mogelijk geholpen op de Acute Hersenhulp om ernstige invaliditeit te voorkomen. Wij vinden dat andere ziekenhuizen in Nederland deze goed gecoördineerde zorg en organisatie in het ziekenhuis zouden moeten overnemen".
Winnaar Academisch Medisch Centrum met 'Time is Brain'
Patiënten met een beroerte, herseninfarct of hersenbloeding worden in het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam zo snel mogelijk op de Acute Hersenhulp behandeld. Van cruciaal belang is om de patiënt met een acuut herseninfarct binnen drie uur te behandelen. Iedere seconde telt. Door een nauwe samenwerking tussen ambulancediensten uit de regio en medewerkers van de afdelingen Spoedeisende Hulp, Radiologie en Neurologie van het Academisch Medisch Centrum wordt de tijd tussen de aankomst en het starten van de behandeling verkort. Door dit strak multidisciplinair behandelprotocol is de tijd tussen aankomst en behandeling verkort van 75-90 minuten naar gemiddeld 26 minuten. Voor een groep patiënten wordt zeer ernstige invaliditeit en een opname in een verpleeghuis voorkomen. Zij hebben grote kans op een goed herstel.
'POP Expertise Centrum' van het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis te Amsterdam
Aan zwangere vrouwen en kraamvrouwen met een psychiatrische aandoening, zoals depressie, paniekstoornis of psychose tijdens de zwangerschap of na de bevalling wordt goed gecoördineerde zorg verleend door intensieve samenwerking tussen psychiater, gynaecoloog en kinderarts. Een goede moeder-kind binding is essentieel voor het welzijn van de moeder en voor het leven van het kind later.
'Herkenning van de verworven niet-scrotale testis' van het Medisch Centrum Alkmaar te Alkmaar
Jongens in de prepuberteit bij wie een niet aangeboren (= verworven) zaadbal nog niet is ingedaald, worden niet meer op zo jonge leeftijd geopereerd. Uit onderzoek van het MCA is gebleken dat bij 3 van de 4 jongens met een niet aangeboren niet ingedaalde zaadbal deze alsnog in de puberteit spontaan indaalt. Hiermee daalt het aantal ingrepen aanzienlijk en blijft het leed dat hierdoor wordt veroorzaakt bespaard.
Jury
De jury bestond uit Pia Dijkstra, voorzitter (TV-presentatrice Gezondheidsprogramma's AVRO),
de heer R. Jerphanion (bestuurslid Nedederlandse Patiënten Consumenten Federatie), mw. E. de Visser (onderzoeksjournaliste De Volkskrant) en Prof.Dr. P.A. V(oo)ute (Em. Professor Kindergeneeskunde i.h.b. kinderoncologie Universiteit van Amsterdam).
Univé Paludanus Prijs
Voor de Univé Paludanus Prijs 2007 zijn tweeënveertig zorginnovatieve projecten aangemeld. Projecten die met een zichtbaar resultaat een bijdrage hebben geleverd aan de verbetering van de kwaliteit van de zorg in Nederland, waarbij de patiënt en consument centraal staan.
Veel initiatieven op zorggebied zijn voor buitenstaanders en zelfs voor insiders nauwelijks zichtbaar. Univé wil daar met de Univé Paludanus Prijs de aandacht op vestigen en verandering in brengen.
De prijs ontleent haar naam aan Bernardus Paludanus (1550-1633), destijds stadsdokter in Enkhuizen en internationaal vermaard wetenschapper. Het beeldmerk van de Univé Paludanus Prijs is een peperboompje. Paludanus is met een peperboompje vereeuwigd op een schilderij in het Frans Halsmuseum in Haarlem. Aan peper werd toen een geneeskrachtige werking toegedicht. Het beeldmerk van de Univé Paludanus Prijs symboliseert peper als een prikkel om kwaliteitsverbeteringen in de gezondheidszorg voor een breed publiek zichtbaar te maken.
Over Univé
Univé Verzekeringen is een coöperatieve verzekeraar en werkt zonder winstoogmerk. Univé biedt brand-, zorg-, schade- en levensverzekeringen tegen concurrerende premies. Univé is onderdeel van Univé-VGZ-IZA-Trias (UVIT). Samen behartigen zij de belangen van ruim 4,2 miljoen zorgverzekerden en 800.000 schadeverzekerden. Meer informatie over Univé vindt u op www.unive.nl.
-------------------- EINDE PERSBERICHT ------------------------
Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.nl) en zichtbaar op www.perssupport.nl.
http://www.unive.nl/paludanusprijs
Noot voor de redactie:
Noot voor de redactie,