Gemeente Zoetermeer

Zoetermeer start vandalismemeter

Vandalisme kost teveel geld

Een kapot getrapte lantarenpaal, een verbrande bank, een prullenbak die in de sloot drijft, allemaal zaken die we zo nu en dan tegenkomen. De stad wordt er niet mooier van en het kost heel veel geld. Om duidelijk te maken hoeveel er in de stad wordt vernield, staat vanaf deze maand de vandalismemeter op de website en alle wijkwebsites van Zoetermeer. Daarnaast komen de laatste cijfers ieder kwartaal op de stadspagina van de gemeente in het Streekblad te staan. De vandalismemeter vindt u vanaf nu op www.zoetermeer.nl/vandalismemeter.

De afgelopen maanden heeft de gemeente Zoetermeer bijgehouden hoeveel geld het precies kost om door vandalisme vernielde spullen te repareren, schoon te maken of te vervangen. In de afgelopen negen maanden is dit een totaalbedrag van 126.114. Weggegooid geld dat de gemeente liever aan andere zaken besteedt.

Om vandalisme te voorkomen plaatst de gemeente allereerst zoveel mogelijk vandalismebestendig straatmeubilair. Ook worden vernielingen zo snel mogelijk hersteld en wordt graffiti zo snel mogelijk van gemeentelijke eigendommen verwijderd. Zodoende wordt geprobeerd te voorkomen dat verpaupering leidt tot nog meer vandalisme.

De schade wordt zoveel mogelijk op de daders verhaald. Indien de schade niet kan worden verhaald, draait de gemeenschap op voor de herstelkosten; dus de inwoners van Zoetermeer. Verantwoordelijk wethouder Patrick van Domburg vindt het de hoogste tijd dat hier actie op wordt ondernomen: het is te gek voor woorden dat je als gemeente zoveel geld kwijt bent aan vernielingen door anderen. Niet alleen de gemeente en de politie moeten iets aan het probleem doen. Ook ouders moeten ervoor zorgen dat hun kinderen van andermans spullen afblijven. Ook moeten jongeren dat zelf inzien en het desnoods maar in de eigen portemonnee voelen, wanneer ze een boete krijgen en daar zelf voor moeten werken. De wethouder hoopt dat bewoners in de gaten hebben dat de kosten voor alle beschadigingen alleen minder kunnen worden als iedereen meteen de politie (0900-8844) of gemeente (079 3469000) belt als er iets wordt vernield. Gelukkig bellen nu al veel mensen om vernielingen door te geven. Het zou alleen nog beter zijn als bewoners die iets zien nog sneller de telefoon pakken en de politie of gemeente bellen. Zo kunnen we de kosten beperken en wordt de pakkans van de daders groter.