Gemeente Den Haag

Deetman reikt eerste keurmerk Brandveilig Gebouw uit.

Op 12 december 2007 reikte burgemeester Deetman de eerste twee keurmerken Brandveilig Gebouw uit aan het verzorgingstehuis Swaenehove van Stichting Saffier en het verpleeghuis Vrederust-West van Meavita. De bordjes Brandveilig gebouw prijken binnenkort aan de gevels van deze gebouwen.

Brandveilig Gebruik Bouwwerken (BGB) een initiatief van de gemeente en brandweer Den Haag - is uniek in Nederland. BGB en het bijbehorende keurmerk Brandveilig gebouw helpt om gebruikers van bouwwerken Brandveilig bewust te maken. Gebruikers zijn namelijk zelf verantwoordelijk voor de brandveiligheid in hun pand.

Brandveiligbewust
Vier grote zorginstellingen in Den Haag; Florence, Meavita, Stichting Saffier en WZH zijn zich zeer bewust van hun verantwoordelijk- heid ten opzichte van hun cliënten en hebben daarom het initiatief omarmd. Naast de gebouwtechnische kenmerken speelt het brandveilig gedrag (of gebruik) een belangrijke rol.

Hoe krijg je gebruikers zo ver dat ze zich bewust worden van brandveiligheid? Jos van den Berkmortel, hoofd risicobeheersing van Brandweer Den Haag: Voor de deelnemers zijn door de brandweer opnamerapporten opgesteld. Gebruikers, eigenaars of ondernemers kunnen op deze manier zelf beoordelen of hunpand voldoet aan de brandveiligheidseisen.

Keurmerk
Als alles in orde blijkt te zijn, kan een gebouw in aanmerking komen voor het keurmerk Brandveilig gebouw. De certificeringsinstantie KIWA geeft - als onafhankelijke instantie - het keumerk uit. Maar daarvoor moet wel het gebouw geïnspecteerd worden op alle brandveiligheidsaspecten (bouwkundig, installatietechnisch en organisatorisch) door een KIWA gecertificeerd opnamebedrijf. Op dit moment is alleen de firma Dijkoraad gecrediteerd om de inspecties uit te voeren.

Het behalen van het BGB keurmerk is voor ons als organisatie van groot belang, aldus de heer J. H. Anneveld, manager van het Facilitair Bedrijf van Stichting Saffier. Voor Saffier is dit het startsein om, in het komende jaar, al onze andere locaties te laten keuren. Het BGB keurmerk geeft hiervoor duidelijk de richtlijnen aan. We weten nu exact wat er binnen onze
Locaties goed is en wat we nog kunnen verbeteren. Dat is ook de reden dat wij en afgevaardigden van Meavita nauw betrokken waren bij de totstandkoming van de regeling.

Andere branches volgen
Van den Berkmortel: Brandweer Den Haag ziet graag dat meer bouwwerken het keurmerk Brandveilig Gebouw krijgen. Dit keurmerk geeft tenslotte aan dat de gebruiker bewust en verantwoordelijk met brandveiligheid omgaat. Uiteraard kunnen ook bouwwerken met andere functies en uit andere branches in aanmerking komen voor het keurmerk, hierbij valt onder andere te denken aan horeca-gelegenheden, scholen of kinderdagverblijven.