Gemeente Den Haag

Raad stemt in met ontwikkeling nieuwe stadswijk Laakhaven West en Petroleumhaven

De Raad stemt unaniem in met het plan om de komende jaren een nieuwe stadswijk te ontwikkelen in Laakhaven West en Petroleumhaven. Dit bleek uit de laatste reguliere raadsvergadering van het jaar op donderdag 13 december 2007. Dit betekent dat er 830 nieuwe woningen in Laakhaven West en 330 in Petroleumhaven worden gebouwd. Ook zijn er bouwplannen voor panden in de culturele- en evenementensfeer.

In de bouwplannen was nog onduidelijkheid over de toekomst van een bestaande coffeeshop op de Calandkade. Daarom diende GroenLinks samen met PvdA, SP, D66 en de Haagse Stadspartij een motie in, waarmee door de raad is aanvaard dat de stedelijke ontwikkelingen in Laakhaven geen invloed zal hebben op de vermindering van het aantal coffeeshops. Ook de VVD- fractie was blij met het plan, maar wil graag meer aandacht voor het recreatiegroen.

Den Haag is Natuurlijk: gezond!
Ook de voorgestelde Nota Volksgezondheid 2007-2011 Natuurlijk: gezond! kon rekenen op de steun van de hele raad. In deze nota worden alle onderwerpen genoemd die de komende jaren aandacht krijgen op het terrein van volksgezondheid. Wel vroeg de PvdA- fractie om meer aandacht voor hulp in de gezondheidszorg voor anderstaligen, waarbij in eerste instantie wordt gedacht aan de nieuwe Nederlanders uit Oost-Europese landen. Ook de SP-fractie wil hiervoor een onderzoek instellen. D66, CDA en ChristenUnie/SGP vroegen om meer meetbaarheidsfactoren in het plan. Dit zegt wethouder Van Alphen toe door aan te geven dat er per actie doelen worden gedefinieerd. Hij voegt toe dat er intersectoraal samen wordt gewerkt om samenhangende problemen op te lossen. Ook zullen de zorgverzekeraars worden betrokken om dit op te nemen in het pakket in landelijk verband.

Vruchtenbuurt krijgt fietsenstalling
Er komt een fietsenstalling in de Vruchtenbuurt, dit dankzij het burgerinitiatief Fietsenstalling Vruchtenbuurt. Wel wijzen ChristenUnie/SGP en SP er beiden op dat er bij de uitvoering goed moet worden gelet op de wensen van de omwonenden.

Onderzoek in januari belooft meer duidelijkheid over OCW-panden De raad boog zich ook over de overname van gebouwen van OCW-panden. Hierbij stemde de raad in met het onderbrengen van 11 panden van Woningbeheer NV en NV Stedelijk belang onder te brengen bij de dienst OCW van Gemeente Den Haag. Een overgrote deel van de raad wil wel zo snel mogelijk een onderzoek om de panden die wel en niet op deze lijst staan tegen het licht te houden. Wethouder Klijnsma zegt toe in januari de uitslagen van het onderzoek te zullen delen.

Topsport in Den Haag
Alle fracties zijn tevreden met het Plan van Aanpak Topsport. Met dit plan wordt het onder andere mogelijk om Den Haag een duidelijke positie te geven als organisator van topsportevenementen. De speerpuntsporten daarbij zijn: beachvolleybal, beachvoetbal, zeezeilsporten, hockey, schaatsen, voetbal, langeafstandlopen en tennis. D66 en ChristenUnie/SGP wijzen ook op het belang van de ontwikkeling van breedtesport om de toegankelijkheid voor alle Hagenaars te vergroten.

Openbare procedurevergaderingen
Met het initiatiefvoorstel van de heer Brink van D66 stemde de raad in met het openbaar maken van procedurevergadering. Openbare behandeling zorgt voor een duidelijker inzicht van de burger in de werkwijze van de raad en haar commissies. Wel gaven verschillende fracties aan dat dit niet tot langere procedurevergaderingen moet leiden. De LPF-fractie voegde toe dat er nog wel achter gesloten deuren gesproken dient te mogen worden als het gaat om individuele personen of zaken die de financiële of juridische belangen van de gemeente raken.

Beëdiging dhr.S. van Lummel en afscheid burgemeester Deetman De heer S. van Lummel is beëdigd als fractievertegenwoordiger voor de Haagse Stadspartij. Ook heeft de raad alvast afscheid genomen van zijn voorzitter. In de bijzondere raadsvergadering van vrijdag 14 december 16:00 uur neemt de raad formeel afscheid van burgemeester Deetman. Deze vergadering is vanwege beperkte ruimte alleen toegankelijk voor genodigden, maar wel live te volgen op Den Haag TV en Politiek.Residentie.Net.

Een samenvatting van deze vergadering is maandag 17 december 2007 vanaf 13.00 uur te zien op Den Haag TV en op politiek.residentie.net. De volgende reguliere vergadering van de raad is voorzien op donderdag 24 januari 2008. Ook die vergadering zal live te volgen zijn op Den Haag TV en op politiek.residentie.net.