Gemeente Smallingerland


* | 2007

* | December

* | Max. 15 minuten opkomsttijd brandweer

Max. 15 minuten opkomsttijd brandweer

Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met een prestatie-eis voor de opkomsttijd van de brandweer: in 80% van de prioriteit 1 alarmeringen is de eerste brandweereenheid zo spoedig mogelijk en binnen 15 minuten na alarmering op het hulpverleningsadres aanwezig.

Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met een prestatie-eis voor de opkomsttijd van de brandweer. Die prestatie-eis luidt: in 80% van de prioriteit 1 alarmeringen is de eerste brandweereenheid zo spoedig mogelijk en binnen 15 minuten na alarmering op het hulpverleningsadres aanwezig. Het college wil helder zijn over de verwachtingen die het publiek van de brandweer mag hebben en onderschrijft met dit besluit de conclusie dat het onmogelijk is om in een uitgestrekte gemeente als Smallingerland overal te kunnen voldoen aan de wenselijke normen van het Rijk. Deze wenselijke normen variëren (onder meer afhankelijk van type gebouw, bouwjaar en de aanwezigheid van brandmeldsystemen) tussen de 5 en 15 minuten.

Een opkomsttijd van maximaal een kwartier bij prioriteit 1 meldingen (met sirene uitrukken) sluit veel beter aan bij de dagelijkse praktijk. Uit de statistieken van het eerste halfjaar van 2007 blijkt ook dat de brandweer in Smallingerland in 83% van de uitrukken binnen 15 minuten ter plaatse is. In 5% van de gevallen is opkomst binnen 8 minuten en in 21% binnen 10 minuten gerealiseerd. Naast het eigen korps werkt de brandweer samen met omliggende korpsen om de meer afgelegen plaatsen van de gemeente sneller te bereiken dan vanuit de kazerne in Drachten mogelijk is. Smallingerland wordt daarom geholpen door de kazerneposten in Akkrum, Beetsterzwaag, Ureterp, Burgum en Surhuisterveen.

Nastreven van de wenselijke norm zou grote gevolgen hebben. Zo zou de brandweer vanuit tenminste twee extra kazernes moeten gaan werken en zijn er meer beroepskrachten en (veel) meer vrijwilligers nodig. De structurele kosten kunnen oplopen tot 2-3 miljoen euro per jaar. Inmiddels heeft de minister van Binnenlandse Zaken bekend gemaakt een wettelijke norm van 8 minuten opkomsttijd in te willen voeren. Het ministerie gaat daarbij uit van een norm die voor redding van personen door de brandweer zorgt.

Het gemeentebestuur hanteert een ander uitgangspunt: het gaat uit van een verantwoordelijkheid van de burger voor zijn eigen veiligheid. Door te investeren in rookmelders en goede preventieve voorzieningen kunnen de (meeste) burgers zelf vrij eenvoudig zorgen voor "hun eigen redding". Hiermee wordt de tijdsduur waarin een brand wordt ontdekt met naar schatting 8 minuten verkort en daarmee ook de melding aan de brandweer. Gewaarschuwde personen kunnen tijdig vluchten naar een veilige plaats. Dit leidt tot een acceptabele opkomsttijd van 15 minuten.

Een ander argument om voor de 15 minuten norm te kiezen is dat deze norm ook geldt voor andere hulpverleningsactiviteiten van de brandweer, politie en de ambulancediensten.

De brandweer gaat als gevolg van dit besluit wel de locaties inventariseren waarbij de opkomsttijd de veiligheid van de gebruikers in gevaar kan brengen. Denk daarbij aan woongebouwen voor ouderen en/of invaliden. Het gemeentebestuur kan dan per geval besluiten tot eventuele aanvullende maatregelen. Ook wordt extra ingezet op communicatie om de inwoners bewust te maken van nut en noodzaak van veiligheidsmaatregelen. Als goede brandpreventieve maatregel wordt in onze gemeente gestreefd naar een rookmelderdichtheid van 90%.