Persberichten stad Utrecht, 10.50 uur

Utrecht, 14-12-2007

Zakkenrollen

UTRECHT Bij de politie kwamen op donderdag 13 december zes aangiftes van zakkenrollerij binnen.

Het zakkenrollen vond plaats op het Furkaplateau, Potterstraat, Oudegracht, Vredenburg, Seinedreef en Roelantdreef. In alle gevallen werd een portemonnee uit een (schouder)tas gestolen.

De politie adviseert extra opmerkzaam te zijn op het risico van zakkenrollen. Let op als in drukke situaties mensen vlak tegen u aan komen staan. Wees er op bedacht dat als u door iemand wordt aangesproken, dat mogelijk een afleidingsmanoeuvre kan zijn, zodat een ander uw portemonnee kan rollen. Leg uw portemonnee niet boven in de tas, maar stop hem het liefst in een met rits afgesloten vak in uw tas en sluit bovendien de tas ook altijd goed af. Verlies de tas nooit uit het oog (dus bijvoorbeeld niet in pashokje laten staan). Neem niet te veel cash geld mee en voor mensen die hun pincode niet kunnen onthouden: stop nooit een briefje met je pincode met de bijbehorende bankpas in je portemonnee. Draag een tas met de sluiting naar je lichaam toe.

Wordt u onverhoopt toch slachtoffer van een zakkenroller doe dan altijd aangifte bij de politie en blokkeer direct uw bankpasjes (sla het telefoonnummer van uw bank om de pasjes te blokkeren in uw mobiele telefoon op).

Alcohol

UTRECHT In de vroege ochtend van vrijdag 14 december werd een automobilist met te veel alcohol op aangehouden.

Rond 05.00 uur zagen agenten een 33-jarige automobilist uit Utrecht op het Janskerkhof rijden. Hij werd gecontroleerd, bleek te veel te hebben gedronken en werd aangehouden.

Bij de ademanalyse in het politiebureau blies hij 450 ug/l, meer dan het dubbele van het wettelijke maximum van 220 ug/l. Tegen de Utrechter werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod van vier uur.

Fiets te water

UTRECHT In de vroege ochtend van vrijdag 14 december vond een jongeman het nodig een fiets te water te laten. Hij werd aangehouden.

Door een medewerker van cameratoezicht werd rond 04.55 uur gezien dat een jongeman op de Oudegracht een fiets oppakte en die in de Oudegracht gooide. Agenten gingen ter plaatse en hielden de verdachte, een 20-jarige jongeman uit Baarn, aan. Hij werd naar het politiebureau overgebracht en ingesloten. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt.

Straatroof

UTRECHT In de nacht van donderdag 13 op vrijdag 14 december werd een vrouw het slachtoffer van een straatroof.

Rond 01.35 uur fietste een 25-jarige vrouw uit Utrecht door de Daalsetunnel in de richting van het centrum. Toen zij bijna aan het eind van de tunnel was, werd zij door een man tegengehouden. Hij bedreigde haar met een steekwapen en beroofde haar van haar tas. Vervolgens rende de verdachte weg.

Vlak daarna zag het slachtoffer een politieauto aan komen rijden. Zij liet de agenten stoppen en vertelde haar verhaal. Door de meldkamer werden direct met spoed meerdere politie-eenheden naar de omgeving van de Daalsetunnel gestuurd. Er werd uitgebreid naar de verdachte gezocht, maar hij werd niet meer aangetroffen.

De verdachte was een licht getinte man van 20 25 jaar, 1.70 1.75 meter, normaal postuur, zwart kort krullend haar, een smal langwerpig gezicht en hij droeg donkere kleding.

Aan getuigen van de straatroof of mensen die de verdachte op of in de omgeving van de Daalsetunnel hebben gezien, wordt verzocht contact op te nemen met de politie van district Utrecht centrum op telefoonnummer 0900-8844.

Kerstgedachte

UTRECHT Op donderdagavond 13 december liep een automobilist tegen de lamp omdat hij zonder rechterkoplamp reed. Hij kreeg het vervolgens heel benauwd.

Rond 21.00 uur zagen agenten een auto met een kapotte rechterkoplamp over de Europalaan rijden. Zij gaven de bestuurder, een Nederlandse man van rond de 40 jaar oud, een stopteken. Hij stopte en de agenten spraken hem aan. Daarbij zagen zij dat bij hem in de auto een dame van lichte zeden zat. De man gaf dat zelf ook aan en maakte duidelijk dat zijn vrouw daar uiteraard niets vanaf wist.

De agent schreef een bekeuring uit en deelde mede dat de man binnenkort een acceptgiro van het CJIB (Centraal Justitieel Incasso Bureau) thuis kreeg. De man wilde graag direct betalen, omdat zijn vrouw anders zou kunnen zien dat hij op de Europalaan in Utrecht was bekeurd, met eventueel alle consequenties van dien.

De agent maakte duidelijk dat dit nu eenmaal de standaardprocedure was en dat het niet mogelijk was direct af te rekenen. De verdachte bleef echter aandringen. In het kader van de kerstgedachte en bij éénmalige uitzondering werd toch aan het verzoek van de man voldaan. De agent ging met hem naar het nabijgelegen politiebureau en na de nodige administratieve handelingen kon de man 50 lichter maar met een gerust hart het politiebureau verlaten.

27 boetes

UTRECHT Op donderdagavond bleek een automobilist 27 boetes open te hebben staan.

Rond 21.05 uur werd een 34-jarige man uit Utrecht op de Europalaan gecontroleerd. Daarbij bleek dat de man 27 boetes open had staan voor een totaalbedrag van 2760. Tevens werd hij door de Spoorwegpolitie gezocht in het kader van een onderzoek naar een bedreiging.

De verdachte werd aangehouden, naar het politiebureau overgebracht en ingesloten.

Lopende fietsers

UTRECHT Op donderdagavond 13 december werden op de Jutfaseweg opeens veel lopende fietsers gesignaleerd.

Aan het begin van de avond hielden agenten een korte fietsverlichtingscontrole op de Jutfaseweg. Daarbij bekeurden zij zes fietsers. Het viel de agenten op dat er opeens veel mensen met hun fiets aan de hand over het trottoir liepen. Kennelijk waren de onverlichte fietsers een stuk verderop door iemand gewaarschuwd voor de controle.

Aanrijding

UTRECHT Bij een aanrijding tussen twee autos raakte op donderdag 13 december een automobilist gewond.

Rond 14.20 uur reed een 25-jarige automobilist uit Utrecht op de Nevadadreef achteruit een parkeervak uit. Daarbij zag hij een 29-jarige automobilist uit Maarssen over het hoofd. De Maarssenaar botste vol in de flank van de auto Utrechter.

Bij de aanrijding liep de Utrechter letsel aan zijn hoofd op. Hij werd naar het Oudenrijnziekenhuis in Utrecht gebracht.

Winkeldievegge

UTRECHT Een 47-jarige vrouw uit Utrecht werd op donderdag 13 december na een winkeldiefstal in haar woning aangehouden.

Rond 11.00 uur zag een medewerkster van een winkel aan de Draaiweg dat een vrouw enkele goederen uit de winkel pakte, in haar tas stopte en de winkel uitliep. De medewerkster zag dat de verdachte in een auto stapte en wegreed. De politie werd gebeld.

Aan de hand van het kenteken werd het adres van de te naam gestelde achterhaald: een 47-jarige vrouw uit Utrecht. Zij staat te boek als veelpleger. Agenten gingen naar haar woning en troffen de auto geparkeerd voor de woning aan. Op aanbellen werd niet opengedaan, waarna de voordeur werd geforceerd. In de woning werd de 47-jarige vrouw aangehouden. IN de woning troffen agenten de gestolen goederen aan. De verdachte is naar het politiebureau overgebracht, ingesloten en in verzekering gesteld. Tegen haar wordt proces-verbaal opgemaakt.

Alcoholcontrole

UTRECHT Bij een alcoholcontrole op de Atoomweg op donderdagavond 13 december werden twee automobilisten aangehouden.

Rond 21.05 uur werd een 57-jarige automobilist uit Utrecht gecontroleerd. Hij blies een A (alert) wat betekent dat hij hoogst waarschijnlijk te veel had gedronken. Hij werd aangehouden en naar het politiebureau overgebracht. Bij de ademanalyse in het politiebureau blies de Utrechter 380 ug/l, terwijl 220 ug/l de wettelijke grens is. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod van drie uur.

Rond 21.10 uur werd een 34-jarige automobilist uit Tiel aangehouden omdat hij bij de blaastest een A blies. In het politiebureau blies hij bij de ademanalyse net onder het wettelijke maximum. Hij werd in vrijheid gesteld.

Fietsverlichting

UTRECHT De politie heeft op donderdag 13 december op de Vondellaan en de Koningin Wilhelminalaan op fietsverlichting gecontroleerd.

Op de Vondellaan werd van 17.30 uur tot 18.30 uur gecontroleerd en werden 26 fietsers bekeurd. Tegelijkertijd werd gecontroleerd op de Koningin Wilhelminalaan. Hier liepen vijftien fietsers tegen de lamp.

Bromfietser gewond

UTRECHT Een bromfietser raakte op donderdag 13 december gewond bij een aanrijding met een bestelauto.

Rond 07.25 uur reed een 36-jarige man uit Utrecht met een bestelauto over de Paranadreef in de richting van de Brailledreef. Een 49-jarige vrouw uit Utrecht reed met haar bromfiets over het fietspad van de Einsteindreef in de richting van de Marnixlaan. Beide betrokkenen verklaarden op de kruising van de Paranadreef met de Einsteindreef door groen te zijn gereden. Daar botsten zij op elkaar en de vrouw kwam ten val. Zij werd met vermoedelijk beenletsel per ambulance naar het ziekenhuis gebracht.