Universiteit Maastricht

Universiteit Maastricht
Persbericht
14 december 2007

Oratie Marc de Baets
De barcodedokter: de arts van de toekomst

Het consult bij een arts zoals het er op dit moment uitziet, gaat de komende tien jaar drastisch veranderen, voorspelde Marc de Baets in zijn oratie 'De barcodedokter', waarmee hij donderdag 13 december het ambt aanvaardde van hoogleraar Chronische inflammatie bij neurodegeneratieve aandoeningen. Door eenmalig het volledige genoom (DNA-structuur) van de mens te bepalen en iedereen een 'barcode' te geven kunnen ziektegenen op individueel niveau worden geanalyseerd, net als bijvoorbeeld de effectiviteit van bepaalde behandelingen. "Anamnese en lichamelijk onderzoek zullen hierdoor niet meer de centrale plaats bekleden die ze nu hebben", aldus De Beats.

De 'barcodedokter' wordt door De Baets ook wel omschreven als 'de moleculaire dokter die zich bezighoudt met translationele geneeskunde', oftewel de combinatie tussen klinisch en laboratorium onderzoek. De Baets wil met zijn betoog niet zeggen dat patiënten over tien jaar niet meer ondervraagd zullen worden of onderworpen aan lichamelijk onderzoek. "Natuurlijk niet. Maar we zullen dit wel tot het minimum kunnen beperken." De analyse van het genoom, samen met een eiwitanalyse en nieuwe beeldvormingstechnieken, zoals een in één toestel gecombineerde CT, MRI en magnetische encephalografie-scanner, zullen dokters van de toekomst in staat stellen een juiste diagnose te bepalen. Maar ook om te voorspellen of de behandeling van bijvoorbeeld longkanker met een bepaald medicijn zinvol is, aangezien ook deze kennis opgeslagen ligt in de genetische barcode. Het wetenschappelijk onderzoek van Marc de Baets beoogt in een combinatie van fundamenteel en klinisch onderzoek nieuwe inzichten te verschaffen over de interactie tussen het immuunsysteem (auto-immuunziekten) en het zenuwstelsel. Het richt zich vooral op het ontwikkelen van nieuwe diagnostische technieken en therapieën op dit gebied. In september publiceerde De Baets nog in Science over de rol van het IgG4-molecuul bij de auto-immuunziekte myasthenia gravis. Deze aandoening leidt tot het niet of onvoldoende functioneren van de spieren, doordat antilichamen eigen 'goede' cellen aanvallen en vernietigen. Ondanks de hightech verbeteringen van de diagnostiek en behandeling zal de barcodedokter naast zijn vakkennis ook nog steeds met patiënten op lekenniveau moeten kunnen praten, meent De Baets. Hij wijst echter ook op de noodzakelijke aanpassingen van het huidige medische onderwijs, om de artsen van de toekomst voldoende voor te bereiden op deze door de moleculaire geneeskunde gestuurde 'andere manier van denken'.

Noot voor de pers:
Voor de volledige oratietekst, of om in contact te komen met Marc de Baets kunt u contact opnemen met Femke Kools, tel. 043-3885230, e-mail: Femke.kools@ssc.unimaas.nl De afdeling Communicatie & Relatiebeheer van de UM is bereikbaar via 043 388 5222, e-mail pers@bu.unimaas.nl. Voor urgente zaken buiten kantooruren: 06 4602 4992. De persberichten van de Universiteit Maastricht staan op internet: http://www.pers.unimaas.nl/ Zie ook het Research Magazine voor meer interessant onderzoek aan de UM: http://www.unimaas.nl/researchmagazine

Maastricht University
Maastricht University is a Dutch university with a strong European and international outlook. Cherishing and stimulating talented people and creating opportunities for innovative education and research relevant to society's needs are core values of Maastricht University.