Gemeente Assen


Drentse huishoudens met minimuminkomen krijgen energiebesparingtips

13 december 2007

Gedeputeerde Tanja Klip-Martin en wethouder Chris de Wal van de gemeente Assen hebben donderdagmiddag 13 december het startsein gegeven voor de campagne "slim verbruik = schoon verdiend". Tien werkzoekenden hebben onlangs hun opleiding tot energieadviseur afgerond. Ze gaan komend jaar huishoudens met minimale inkomens adviseren hoe ze energie, water en vooral ook geld kunnen besparen.

In tien deelnemende gemeenten worden 20.000 huishoudens per brief uitgenodigd om een energieadvies in te winnen. De adviseurs brengen een bezoek aan huis en geven naast besparingsadvies ook andere tips over bijvoorbeeld een aangenaam binnenklimaat. Bij dat bezoek krijgen zij een gratis energiebox uitgereikt met daarin bijvoorbeeld spaarlampen, tochtstrips en waterbespaarders. GeĂŻnteresseerden kunnen zich ook aanmelden via het slim verbruik = schoon verdiend loket.

Het mooie van dit project is dat het een drieledig doel heeft. Soms langdurig werkzoekenden doen hele nuttige werkervaring op die ze weer terug kan brengen op de arbeidsmarkt, de minima besparen geld en het is goed voor het milieu.

Doelstelling van het besparingsproject is dat ongeveer een derde van de huishoudens uit de doelgroep gemiddeld 150 euro op hun energierekening gaat besparen. Als de huishoudens de adviezen opvolgen, besparen zij niet alleen geld maar dragen zij ook bij aan minder uitstoot van het broeikasgas CO2. Dat kan bijna 7.000 ton CO2-uitstoot per jaar schelen.

Slim verbruik = schoon verdiend is een initiatief van de provincie Drenthe, de gemeenten Aa en Hunze, Assen, Borger-Odoorn, Coevorden, Hoogeveen, Meppel, Midden-Drenthe, Tynaarlo, Westerveld en De Wolden, SWA Assen, Woonconcept Meppel en overige wooncorporaties in Drenthe, Rendo Energieservice, Essent en Workprofiler. Het totale project kost ongeveer 730.000 euro en is mede mogelijk gemaakt door het ministerie van VROM.