Uitwissling meesterontwerpers Borek Sipek en Siem vd Marel

15/11/2007 12:49



Royal Leerdam Crystal



Siem & Sipek

Duotentoonstelling
Siem van der Marel en Borek Sipek

Op vrijdag 14 december zaterdag 15 december worden de resultaten van een bijzondere uitwisseling gepresenteerd aan het publiek. Een prachtige samenwerking tussen de twee meesterontwerpers Borek Sipek en Siem van der Marel heeft geresulteerd in bijzondere werken van beide kunstenaars, die blijk geven van een geweldig groot talent en vakmanschap van beide ontwerpers.

Een heel opmerkelijke uitwisseling. Borek Sipek gaat een week lang aan het werk met het Cristal Supérieur bij en voor Royal Leerdam Crystal. Siem van der Marel verhuist voor een week naar Novy Bor waar de meesterglasblazers aldaar zijn ontwerpen uitvoeren. Twee interessante en sterke topontwerpers die beiden hun sporen in de glaskunst hebben nagelaten. Beiden werken zij voor deze gelegenheid in een andere omgeving en met andere materialen.

ACHTERGRONDINFORMATIE

De inspiratie
De wonderlijke uitwisseling van ontwerpers is ontstaan doordat Leerdam een zusterstad is van het Tsjechische Novy Bor. De ambtelijke uitwisselingen brachten Royal Leerdam Crystal op het idee om de uitwisselingen wat breder te trekken. Novy Bor kent een rijke glastraditie, evenals Leerdam. Het idee was geboren: hoofdontwerper van Royal Leerdam Crystal, Siem van der Marel gaat aan het werk in Tsjechië met de meesterblazers aldaar. De Tsjechische topontwerper, Borek Sipek laat in Leerdam zijn creaties blazen. Een ieder werkt voor de gelegenheid op de locatie van de ander, met de materialen van de andere ontwerper. De uitwisseling bleek een fantastische inspiratiebron voor beide heren. Het resultaat is een aantal fantastische werken van beide ontwerpers. De ontwerpen tonen niet alleen een geweldige samenwerking tussen beiden fabrieken, maar ook het talent en de vakkennis van beide meesters.

De samenwerking
Zowel Siem als Sipek zijn grootheden op hun eigen vakgebied, deze duotentoonstelling is de eerste keer dat beide ontwerpers met elkaar samenwerken. De kunde en kennis van de Tsjechische glasfabriek "Ajeto" in combinatie met de koele ontwerpstijl van Siem van der Marel, heeft een aantal Unica opgeleverd van een fantastische schoon- en puurheid. De eigenzinnige ontwerpstijl van Boris Sipek is een hele kluif voor de glasmakers van Royal Leerdam Crystal, maar juist deze uitdaging heeft geresulteerd in fenomenale kunstobjecten.

Glasfabriek Ajeto.
De bekende Boheemse glascultuur bestaat al eeuwenlang. Even zo lang zijn er in oost Europa vele glasblazerijen te vinden. De fabriek Ajeto daarentegen stamt uit de jaren '80 van de vorige eeuw. Al vanaf 1982 werkt Sipek samen met meesterglasblazer Petr Novotny. Toen in 1989 het ijzeren gordijn zich langzaam opende en openstelling aan de rest van de wereld tot de mogelijkheden ging behoren, is besloten om een eigen fabriek te bouwen. Een team van glasblazers houdt tot op de dag van vandaag de Boheemse glascultuur in ere en produceert werk van Borek Sipek.

Royal Leerdam Crystal
Royal Leerdam Crystal is de 'designtak'van de traditierijke Leerdamse glasfabriek, die 1878 werd opgericht. Sinds 1953 mag de glasfabriek de naam 'koninklijk' voeren. Internationaal wordt de handelsnaam 'Royal Leerdam' gebruikt. Het bedrijf produceert een breed scala aan gebruiks- en siervoorwerpen, ambachtelijk of machinaal vervaardigd. Al vanaf het begin van de twintigste eeuw trekt de fabriek kunstenaars aan om een esthetisch verantwoord assortiment gebruiks- en sierglas op de markt te brengen. De reputatie van Leerdam is gevestigd door beroemde ontwerpers als Berlage, De Bazel, Lebeau, Lanooy, A.D. Copier en Meydam. Naast huisontwerper Siem van der Marel is sinds enkele jaren een wisselende groep van (jonge) vormgevers en kunstenaars aan de fabriek verbonden, die mede de uitstraling van Royal Leerdam Crystal bepalen.

Borek Sipek (Praag, 1949)
Borek Sipek is een wereldberoemde glaskunstenaar, ontwerper en architect. Sipek woont en werkt sinds enige jaren in Praag, maar maakte daarvoor vele omzwervingen door heel Europa. Tussen 1964 en 1968 studeerde hij interieurontwerp aan de School for Arts and Crafts in Praag. Na zijn afstuderen leidde zijn succesvolle loopbaan als architect opdrachten van Den Bosch tot Parijs. Het hoogtepunt van de architect Sipek was de renovatie van het Kasteel in Praag. Deze pretentieuze opdracht werd hem verleend door Vaclav Havel (tussen 1993 en 2003 de president van Tsjechië). Sipeks glasobjecten kenmerken zich door een opvallende verticaliteit in combinatie met het gebruik van het meest vrolijke kleurglas. De stijl van Sipek is onmiskenbaar in zowel zijn glaskunstwerken als in zijn andere designs. Zijn werk is opgenomen in de collectie van onder andere het Museum of Modern Art te New York, het Museum of Decorative Arts te Praag, het Design Museum te Londen en het Vitra Design Museum te Weil am Rhein, Zwitserland. Kortom, een veelzijdige kunstenaar van wereldklasse.

Siem van der Marel (Vlaardingen, 1944)
Siem van der Marel is sinds 1966 verbonden aan de ontwerpafdeling van Royal Leerdam, in 1984 volgt hij Floris Meydam als hoofdontwerper op. Hij houdt zich bezig met kristallen kunstobjecten, relatiegeschenken en machinaal te produceren tafelglas. Zijn creaties blinken uit door kwaliteit, eenvoud en helderheid, maar zijn steeds bijzonder van vormgeving. Van der Marel geeft zijn ontwerpen een ziel door een zekere dualiteit te creëren tussen de binnen- en de buitenvorm. In zijn objecten is hij steeds op zoek naar een uniek product met eeuwigheidswaarde. Het teken van hoop, uitgedrukt in de kleuren van de regenboog, is een regelmatig terugkerend thema.

Algemeen:
De Unica's en Serica's van Borek Sipek en Siem van der Marel worden vanaf 14 december 2007 verkocht bij Royal Leerdam Crystal.

Royal Leerdam Crystal
Lingedijk 8, 4142 LD Leerdam.
Tel: 0345-671616.
E: info@royalleerdamcrystal.com
www.royalleerdamcrystal.com

Meer informatie en/of beeldmateriaal is op te vragen bij Inge Geurts Telefoonnummer: 0345-671658. E: inge.geurts@royalleerdam.com