Ingezonden persbericht


Persbericht, 31 mei 2007 2007/11

DE WALVIS

Samenwerking Wereld Natuur Fonds en Zuiderzeemuseum

Het Wereld Natuur Fonds en het Zuiderzeemuseum Enkhuizen organiseren gezamenlijk de grote familietentoonstelling De Walvis. Naast de historische rol van Nederland in de walvisjacht komen recente ontwikkelingen gericht op de bescherming van walvissen aan bod. De tentoonstelling gaat 14 december 2007 van start.

Vandaag eindigt in Anchorage, in de Verenigde Staten, de 59e jaarvergadering van de Internationale Walvisvaart Commissie (IWC). De IWC is opgericht om de walvisjacht te reguleren, maar ook daar wint natuurbescherming terrein: steeds vaker staan onderwerpen zoals verstrikking in visnetten, klimaatverandering en walvistoerisme op de agenda.

Het Wereld Natuur Fonds werkt wereldwijd aan de bescherming van walvissen, onder andere door het opzetten van projecten voor duurzaam walvistoerisme; toeristen die walvissen bekijken zonder de dieren daarbij te storen. Dit concept is een winstgevend alternatief voor de jacht gebleken. In 2000 zorgde het al voor zo'n 1 miljard dollar aan inkomsten. Negen miljoen toeristen in 87 landen trokken erop uit om op afstand naar walvissen te kijken.

Het Zuiderzeemuseum vindt in maatschappelijke organisaties als het Wereld Natuur Fonds belangrijke partners om zijn doelstellingen te realiseren en zijn maatschappelijke betrokkenheid kenbaar te maken.

Tentoonstelling
Het centrale thema van de tentoonstelling is de veranderende rol van de walvis: van een economisch gebruiksproduct tot een beschermde bezienswaardigheid voor toeristen. In de tentoonstelling gaat de bezoeker mee op reis om te eindigen bij de mogelijke toekomst van de walvis. De tentoonstelling De Walvis is te zien in het Zuiderzeemuseum Enkhuizen van 14 december 2007 t/m 27 april 2008 en is geschikt voor alle leeftijden.

Noot voor de redactie,