EMBARGO TOT 13 DECEMBER 18.45 UUR

Afdeling Communicatie TROS/AVRO
Hilversum, 13-12-2007

Televisie
EENVANDAAG
Uitzending donderdag 13 december
Nederland 1 - 18.20 uur

RITA VERDONK POLITICUS VAN HET JAAR 2007

Rita Verdonk is de beste politicus van 2007. Dat blijkt uit een peiling onder deelnemers aan het EENVANDAAG Opiniepanel. Bijna een vijfde (18%) van de 24.000 ondervraagden verkiest de leider van de beweging Trots op Nederland.

Rita Verdonk spreekt volgens de deelnemers aan het onderzoek duidelijke taal, zij luistert goed naar de mensen in het land en zij is betrouwbaar. Op de tweede plaats staat Geert Wilders (10%) en op de derde plaats Jan Peter Balkenende (9%). SP-leider Jan Marijnissen - vorig jaar nog op één - komt in de top drie niet voor.

Slechtste politicus
De slechtste politicus van 2007 is volgens het opiniepanel Geert Wilders (27%), gevolgd door PvdA-leider Wouter Bos (15%) en Jan Peter Balkenende (11%).
De panelleden vinden de verwijdering van Rita Verdonk uit de VVD-fractie de belangrijkste politieke gebeurtenis van 2007, gevolgd door het besluit over de verlenging van de missie Uruzgan en het uitblijven van een referendum over het Europese verdrag.

Bijna 70% van de ondervraagden heeft geen vertrouwen in het kabinet Balkenende IV en 64% heeft geen vertrouwen in de minister-president. Als rapportcijfer krijgt het kabinet een 5, bij het aantreden in februari was dat nog een 5,9.

Keuze van de Tweede Kamer
Traditioneel vroeg EENVANDAAG ook de Tweede Kamerleden zelf de beste politicus van het jaar aan te wijzen. Zij vinden Jan Peter Balkenende de beste, respectievelijk gevolgd door Mark Rutte (VVD) en Pieter van Geel (CDA).
De Tweede Kamer heeft weinig waardering voor Geert Wilders en Rita Verdonk. Zij staan op de eerste en tweede plaats in het rijtje van slechtste politici. Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren staat op de derde plaats.

De complete uitslag van het onderzoek staat vandaag vanaf 18.45 uur op www.eenvandaag.nl.

Presentatie: Pieter Jan Hagens.

Voor meer informatie: www.eenvandaag.nl