Gemeente De Wolden

ChristenUnie

Vraag conform artikel 37a van het reglement van orde Raadsvergadering donderdag 13 december 2007

In het Dagblad van het Noorden van maandag 10 december jl. lezen we dat de Noordlink voor de NS nog steeds in beeld is. De Noordlink is een mogelijkheid om sneller vanuit het noorden naar Den Haag en Schiphol te reizen via het spoor. Nu de Zuiderzeelijn is afgeblazen komen alternatieven nadrukkelijk in beeld, waaronder de Noordlink.

Onderdeel van de Noordlink is het afsnijden van bochten bij Meppel en Hoogeveen. Hierbij is de gemeente De Wolden nadrukkelijk in beeld. In het verleden werd gesproken over een nieuw spoor door het Reestdal. Nu blijkt uit het artikel van maandag 10 december dat er ook mogelijkheden zijn voor een tracé om het Reestdal heen. Feit is dat er na het afblazen van de Zuiderzeelijn ruim 2 miljard Euro beschikbaar is voor infrastructurele projecten.

Om een weloverwogen standpunt in te kunnen nemen aangaande het bovenstaande lijkt het de fractie van gemeentebelangen gewenst onderzoek te doen naar de voor en nadelen en eventuele alternatieven van de Noordlink. Een pro-active houding is in dit geval beter dan een afwachtende.

De fractie van Gemeentebelangen komt tot het stellen van de volgende vragen:

Is het college bereid:


· Een onderzoek te doen naar de voor en nadelen van de Noordlink voor onze gemeente.

· Hierbij zowel de economische, landschappelijke als de maatschappelijke gevolgen in beeld te brengen

· Dit onderzoek zo spoedig mogelijk aan de raad aan te bieden.

Namens de factie van Gemeentebelangen,

Jan ten Kate


---- --