Ingezonden persbericht
Persbericht
Plantaardige voeding tegen kanker
Breda, 13 december 2007. Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds, toonaangevend onderzoekscentrum dat onderzoek verricht naar kankerpreventie, heeft op 31 oktober het nieuwe wetenschappelijke rapport: Voeding, voedingspatroon, lichaamsbeweging en preventie van kanker: een wereldwijd perspectief gepresenteerd. De rol van een plantaardige voeding ter preventie van kanker wordt in het rapport benadrukt.
Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WCRF) stelde haar tweede onderzoeksrapport voor in Washington D.C., Londen, Beijing, Hongkong en Amsterdam. Het eerste rapport van het WCRF dateert van 1997 en werd wereldwijd erkend als meest toonaangevende bron over voeding, voedingspatroon en de preventie van kanker. Innoverende onderzoekstechnieken hebben inmiddels nieuwe wetenschappelijke bevindingen aan het licht gebracht. Deze vormen de basis van de aanbevelingen geformuleerd in dit tweede rapport dat eveneens de relatie tussen voeding en kanker bestudeert.
Het onderzoeksrapport benadrukt het belang van de consumptie van plantaardige voeding in de strijd tegen kanker. De onderzoekers raden aan om dagelijks minimaal vijf porties (ten minste 400 gram) verschillende groenten en fruit te eten. Zetmeel arme, kleurrijke groenten en fruit verdienen de voorkeur. Het eten van onbewerkte graanproducten en peulvruchten bij elke maaltijd, maakt ook deel uit van het advies. Daarnaast is het belangrijk ook andere voedingsmiddelen te eten die een natuurlijke bron van voedingsvezel zijn. Als richtlijn wordt hiervoor een dagelijkse portie van 25 gram meervoudige koolhydraten, anders dan zetmeel, voorgesteld.
Als praktische richtlijn bij deze aanbeveling stellen de auteurs dat onze maaltijd voor 2/3 uit plantaardige voeding zou moeten bestaan. Soja verdient een bijzondere plaats als eiwitbron binnen de plantaardige voeding. Soja bevat als enige plantaardige bron alle essentiële aminozuren in de juiste verhouding voor mensen.
De aanbevelingen van het WCRF bieden niet alleen voordelen voor de gezondheid. Ook het milieu heeft er baat bij. De productiekosten per gram eiwit of per calorie zijn relatief laag van granen, knolgewassen, groenten, noten en zaden. De landbouwgrond wordt bij naleving van de aanbevelingen dus efficiënter gebruikt, wat een lagere belasting van het milieu betekent.
Dit tweede rapport zal ongetwijfeld een belangrijke leidraad vormen voor beleidsmakers, wetenschappers en het grote publiek.
Bronnen:
World Cancer Research Fund / American Institute for Cancer Research. Food, Nutrition, Physical Activity and the Prevention of Cancer, a Global Perspective. Washington D.C. AICR, 2007
Verslag Persbijeenkomst 31 oktober 2007, Amsterdam
(Einde persbericht)
Noot aan de redactie: