Gemeente Doetinchem

Tweede ronde Masterplan Schil

Doetinchem pakt vijf nieuwe projecten op binnen het Masterplan Schil. Gemeentelijke projectleiders gaan in opdracht van het college van B en W de haalbaarheid van de plannen onderzoeken.

Het betreft de projecten Gaswal/wonen op het randje, Sportpark-Zuid/Doetinchem Haven, Het Straatje, het Turks Cultureel Centrum en de Holterhoek. Ook de vraag of ze inderdaad kunnen worden gerealiseerd, maakt deel uit van de nu te beginnen onderzoeken.

Prioriteitsprojecten
Met dergelijke onderzoeken is indertijd ook de realisering begonnen van de eerste acht (prioriteits)projecten in het Masterplan. De Veentjes, het plan-Heelweg, Veemarkt, Van Nispenstraat, Lookwartier (met nieuwe schouwburg), Hamburgerbroek (inclusief cultuurcluster t Brewinc) en Ruimzicht vormden feitelijk de eerste ronde van het Masterplan. Ze zijn intussen in de realisatiefase beland.

Investering
Met het Masterplan Schil brengt de gemeente Doetinchem samenhang aan in de vele ontwikkelingen in het gebied rond het centrum. De komende tien jaar investeert de stad hierin zon 75 miljoen euro. Andere partijen zullen een veelvoud van dat bedrag voor hun rekening nemen. Het is de bedoeling het draagvlak voor de regionale functies van de stad (winkelgebied, culturele voorzieningen, onderwijs) te verstevigen. Maar ook om basis te leggen voor een stad die tot in lengte van jaren prettiger is om te bezoeken, in te wonen, te werken of te winkelen. Een verbeterde doorstroming van het verkeer hoort daar ook bij.

Ruimtelijk kader
De Doetinchemse gemeenteraad buigt zich in december over de definitieve vaststelling van het Masterplan Schil. Het gaat fungeren als ruimtelijk kader en ijkpunt voor nieuwe ontwikkelingen in het gebied. Deelplannen zullen telkens de gebruikelijke procedures blijven doorlopen.

In de raad van 13 december komen ook de reacties uit de inspraakperiode voor het Masterplan aan bod. Zij hebben B en W niet aangezet tot een aanpassing van het plan. Veel insprekers bleken behoefte te hebben aan meer informatie.
De meeste inspraakreacties hadden betrekking op het projectidee Doorbraak naar de Rivier (omgeving Gasthuisstraat). Voor dit onderdeel van het Masterplan is van een haalbaarheidsonderzoek geen sprake. Daarover kan in de toekomst een besluit worden genomen, maar pas nadat alle betrokkenen zijn gehoord en op de gebruikelijke manier geïnformeerd.