Provincie Zeeland

Persberichten

13-12-2007: Subsidies uit Beleidsprogrammering Sociale Zorg toegekend

Binnen de Beleidsprogrammering Sociale Zorg verlenen Gedeputeerde Staten (GS) ruim vijf ton subsidie aan projecten op het gebied van zorg en sociaal beleid. Het gaat om de tweede subsidieronde van 2007. Het geld wordt verdeeld over verschillende aanvragers en de subsidiebedragen lopen uiteen van 5.000 tot 160.625 euro.

Beleidsprogrammering Sociale Zorg

De doelstellingen en uitgangspunten van de provinciale Zorgvisie en Sociale Agenda zijn in de Beleidsprogrammering Sociale Zorg vertaald naar tien beleidsprogramma's rond maatschappelijke vraagstukken en thema's. De ambities van de Provincie Zeeland op het terrein van zorg en sociaal beleid zijn daarin verwoord en hebben als doel een volwaardige deelname van alle Zeeuwen aan de samenleving.

Het verwezenlijken van deze ambities kan de Provincie niet alleen. Ook andere partijen kunnen dat vaak niet alleen. Daarvoor is onderlinge samenwerking nodig. De Beleidsprogrammering Sociale Zorg (BSZ) helpt deze noodzakelijke samenwerking op gang door subsidiemogelijkheden voor projecten en activiteiten die een bijdrage leveren aan de tien beleidsprogramma's.

Binnen de Beleidsprogrammering Sociale Zorg kunnen verschillende soorten subsidies verleend worden: resultaatsubsidies en stimuleringssubsidies. Alle subsidies moeten passen bij de doelstellingen van één van de tien BSZ-programma's. Daarnaast geldt voor projecten een aantal specifieke beleidsregels, zoals: voldoende cofinanciering door derden, indien van toepassing overname van financiering na afloop van de projectperiode door derden en een gedegen projectplan en begroting.

Tweede subsidieronde

De Beleidsprogrammering Sociale Zorg kent twee subsidierondes per jaar. Aanvragen voor deze tweede subsidieronde van dit jaar moesten voor 1 oktober 2007 binnen zijn. In totaal zijn deze ronde dertig aanvragen ingediend. Over het al dan niet toekennen van subsidie en de hoogte van het te verlenen bedrag heeft GS nu een besluit genomen.

Aanvragen voor de volgende ronde kunnen ingediend worden tot 1 april 2008. Vanaf 1 mei wordt gewerkt met een vernieuwde Beleidsprogrammering, met in plaats van tien nog vijf programma's.

Toegekende subsidies

Een greep uit het aantal toegekende subsidies:

* Toeleiding naar passend werk voor jongeren met autisme-spectrum-storing
Het project zorgt ervoor dat leerlingen van de Ithakaschool vanaf de schooltijd begeleid worden bij ontmoetingen op de arbeidsmarkt. Ze lopen stages en krijgen een stagetraining. Op deze manier wordt de reguliere arbeidsmarkt voor de jongeren met een autisme-spectrum-storing directer toegankelijk. Nu stromen nog veel leerlingen uit zonder een directe stap naar betaald werk. Vaak komen de jongeren erg laat of niet op de arbeidsmarkt. Het project is een samenwerking van de Ithakaschool met het coachingsbureau Buitenkans in Goes. ontvangt een subsidie van 97.110 euro.

* Regionale Volksgezondheid Toekomst Verkenning Het doel van het project is om beschikbare informatie over gezondheid en zorg(voorzieningen) uit diverse bronnen te bundelen en in samenhang te presenteren. GGD Zeeland, RIVM en Scoop maken een regionale rapportage, lokale rapporten en een website waarin informatie over gezondheid, zorg en voorzieningen (zowel curatief als preventief) zijn samengevoegd. Daarmee wordt het inzicht in de huidige stand van de gezondheid en zorg groter en kunnen betere prognoses gemaakt worden voor de toekomst. Het project heeft een subsidie van 160.625 euro ontvangen.

* Maatschappelijke stages in de sport
In dit project worden leerlingen door middel van een introductieles gewezen op het belang van vrijwilligerswerk en de mogelijkheden binnen sportverenigingen en sportbuurtwerk. Zo worden leerlingen gestimuleerd om een maatschappelijke stage in de sport te lopen. Sportorganisaties worden gemotiveerd om stageplaatsen beschikbaar te stellen en op die manier jongeren te binden aan hun organisatie. Het project wordt uitgevoerd door SportZeeland en ontvangt een subsidie van 19.900 euro.
* Instroom kwetsbare groepen in de zorg- en welzijnssector Het hebben van werk is één van de belangrijkste voorwaarden voor maatschappelijke participatie. Kwetsbare groepen maken hun opleidingstrajecten vaak niet af of ondervinden problemen bij het vinden en behouden van een baan. Onder kwetsbare groepen vallen zowel allochtone als autochtone mensen die niet in staat zijn goed te functioneren op de arbeidsmarkt door bijvoorbeeld taalachterstanden. Stichting ViaZorg wil met het instroomproject kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt ondersteunen door middel van een individuele benadering. Hierdoor wordt de zelfredzaamheid van de mensen vergroot en ontwikkelen ze een reële kijk op de eigen mogelijkheden en wensen. Voor het project is 24.500 euro gereserveerd.

13 december 2007, Ilona Vette, (0118) 631402, persberichtnummer 198