Gemeente Winterswijk


Bijstelling werkwijze Wijkwerk

13 december 2007

Winterswijk ­ Naar aanleiding van een aantal recente maatschappelijke ontwikkelingen past Wijkwerk haar werkwijze en samenstelling aan: opbouwwerkers hebben niet langer een eigen wijk maar gaan zich themagericht inzetten op plekken waar dat nodig is. Daarnaast maakt Huurdersvereniging Winterswijk niet langer deel uit van het aansturende wijkwerkplatform.

In 2004 hebben de gemeente Winterswijk, Stichting Welzijn Winterswijk (SWW), Woningcorporatie De Woonplaats, Politie Winterswijk, Sensire en de huurdersvereniging Winterswijk het bestaande convenant Wijkwerk met vier jaar verlengd. Doel van het convenant is de sociale samenhang en betrokkenheid van burgers in Winterswijk te versterken, het leefklimaat te verbeteren en de afstand tussen burger en maatschappelijke organisaties te verkleinen.

Maatschappelijke ontwikkelingen
Aanleiding van de bijstelling is een aantal recente maatschappelijke ontwikkelingen. Met de invoering van de WMO is sociale samenhang binnen Winterswijk een prominent aandachtsveld geworden. Daarnaast is de overeenkomst 'Winterswijk als uitdaging' van invloed. In deze overeenkomst hebben de gemeente Winterswijk en Woningcorporatie De Woonplaats concrete plannen ontwikkeld om de leefbaarheid in een aantal Winterswijkse buurten te verbeteren. Deze plannen vormen een belangrijke leidraad voor het convenant Wijkwerk. Andere invloedrijke ontwikkelingen zijn de ontwikkeling van de nieuwe wijk 'De Rikker', de lokale inburgering van vluchtelingen en het feit dat een groot deel van het werkgebied van wijkwerk zich concentreert binnen de kom van Winterswijk.

Bijgestelde onderdelen
Naar aanleiding van deze maatschappelijke ontwikkelingen wijzigt het convenant op twee punten. De gebieds- en teamindeling in twee wijken verdwijnt. In plaats daarvan werkt Wijkwerk vanuit een buurt- en themagerichte aanpak: actief zijn waar dat nodig is.Concrete buurtplannen geven hierbij de werkwijze en structuur binnen het platform aan.

Daarnaast treedt er een wijziging op in de samenstelling van de partners binnen het aansturende convenantplatform. Hierin nemen alleen organisaties plaats waar de aansturing in het platform Wijkwerk en de uitvoering op de werkvloer professioneel georganiseerd is. Huurdersverenigingen en overige betrokkenen krijgen de mogelijkheid belangrijke kwesties op de agenda van wijkwerk te zetten. Huurdersvereniging Winterswijk treedt als belangengroep dan ook uit het platform.