Senternovem


27-09-2007 | Kennis over toepassing warmtepomp in bouwproces nu online!

Bouwpartijen als Bouwend Nederland, UNETO-VNI, ONRI, BNA, en anderen hebben samen met SenterNovem kennis over de warmtepomp gebundeld op een website. De informatie op de site geeft gebouweigenaren in de utiliteitsbouw een overzicht van de toepassingsmogelijkheden en voorziet in handzame informatie hoe deze te integreren in het bouwproces. De website "De warmtepomp in het bouwproces" is vanaf nu online!

Zie www.senternovem.nl/kompas! Banner warmtepomp Uniek aan deze website is dat gebouweigenaren per gebouwtype kunnen zien welke warmtepomp en productgroep het meest toegepast wordt in hun gebouwtype. Ook wordt ingegaan op het te kiezen distributiesysteem dat nauw samenhangt met de productiegroep. En de wet en regelgeving die hierbij aan de orde is, vergt extra aandacht. De vergunningsprocedure komt daarom ruimschoots aan bod op de site.

De warmtepomp in Nederland
De warmtepomp is langzamerhand bezig aan een opmars in de nieuwbouw in Nederland. In kantoren, maar ook in woningen worden steeds meer warmtepompen toegepast. De techniek van de warmtepomp blijft in ontwikkeling en vanuit de markt is er steeds meer aandacht. Onderzoek wijst ook uit dat opdrachtgevers duurzame energie (link naar tabel/foto tabel) steeds belangrijker gaan vinden. Voorheen kwam de warmtepomp meestal niet door de startfase van het bouwproces heen. Nu wordt de optie warmtepomp vaker meegenomen in de eerste afwegingen.

Waarom de warmtepomp?
De overheid heeft in het regeerakkoord een verhoogde ambitie voor energiebesparing, duurzame energie en CO2-reductie uitgesproken.Het gebruik van warmtepompen levert energiebesparing en CO2-reductie op en draagt daarnaast bij aan een comfortabel binnenklimaat. Voor de Utiliteitssector ziet het ministerie van VROM dat gebruik van de warmtepomp een kansrijke techniek is voor
energiebesparing. Utiliteitsgebouwen zijn onder meer kantoren, winkels, ziekenhuizen, onderwijsgebouwen en zorggebouwen. Een analyse van het energieverbruik van deze utiliteitsgebouwen laat zien dat deze ruim 300 PJ energie per jaar verbruiken, wat 10% van het totale Nederlandse energieverbruik is.

Hoe werkt de warmtepomp?
De warmtepomp brengt duurzame omgevingswarmte van een laag temperatuurniveau naar een hoger en bruikbaar temperatuurniveau. De warmte kan worden onttrokken aan de omgeving via open systemen zoals grondwater, via gesloten systemen zoals de bodem, uit buitenlucht en uit binnenlucht. Een groot deel van het benodigde verwarmingsvermogen bij een warmtepomptechniek wordt onttrokken uit omgevingswarmte. Een warmtepomp kan warmte en koude leveren - onder meer voor radiatoren, airconditioning en vloeren - met bovendien een energetisch hoger rendement dan in het geval van de traditionele technologie.

De informatie over de warmtepomp in bouwproces is opgesteld door Weerdenburg Huisvesting Consultants (WHC) b.v. in opdracht van SenterNovem. Hier zijn een aantal bouwbranches en vertegenwoordigers van opdrachtgevende partijen in de utiliteitssector intensief bij betrokken geweest.