Ingezonden persbericht


Persbericht

Volwaard wint ZLTO Initiatiefprijs 2007

Kenmerk ZMVE.07.0109
Datum 13 december 2007

De winnaar van het ZLTO Initiatief 2007 zijn de pluimveehouders van Volwaard. De prijs gaat naar dit initiatief omdat Volwaard een uniek marktinitiatief is, waarbij het smaakvolle kippenvlees ook daadwerkelijk in het schap ligt. De prijs, een certificaat en een cheque van 2.500 euro en een bronzen sculptuur, is vanmiddag, 13 december, uitgereikt tijdens het ZLTO-congres in De Efteling te Kaatsheuvel.

Volwaard staat voor volwaardig omgaan met dieren en vol van smaak. Samen met Coppens diervoeding, de Dierenbescherming, de ZLTO en slachterij Flandrex is er gezocht naar een duurzamer vleeskuiken en betere leefomstandigheden, waarbij de pluimveehouder een inkomen kan verdienen. Het resultaat is een versvleesproduct dat tegemoet komt aan de consumentenvraag in het tussensegment waarvoor de consument graag meer betaalt. Zes pluimveehouders zijn in het project gestapt en houden hun kippen sinds eind vorig jaar volgens het volwaardconcept.

Het project is uniek, onder andere omdat de Dierenbescherming hun 'beter leven kenmerk' erop heeft geplaatst, slachterij Flandrex deelneemt in het project en omdat de afzet is geregeld naar een zevental supermarktketens en een aantal horecagroothandels. Nu komt de kritische stap naar de opschaling en dat betekent dus een doorinvestering in professionele marketing en reclame. De jury waardeert het feit dat pluimveehouders hun nek hebben uitgestoken en dat het product ook daadwerkelijk in het schap ligt.

De prijs is in ontvangst genomen door Elly de Kort, Willy van Erp en Niek van de Borne.

De twee andere genomineerde initiatieven waren: Van der Meijden, varkenshouderij met SPF-gezondheidsstatus en Van Beerendonk met Het Groene Woud (het gebied tussen Eindhoven, Tilburg en 's-Hertogenbosch).

De jury bestond uit Martien van den Heuvel (voorzitter Agro & Co en voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie), Rien van Nunen (voormalig directeur Cerestar en voormalig voorzitter BZW sectie Zeeland) en Leo den Hartog (directeur Research & Development bij Nutreco en bijzonder hoogleraar Bedrijfsontwikkeling in de veehouderij bij Wageningen Universiteit). Vanuit de ZLTO nam Gerard van Oosten (algemeen directeur ZLTO) deel aan de jury.

Criteria voor de ZLTO Initiatiefprijs zijn: bijdragen aan de verbetering van het inkomen of de marktpositie van de ondernemer, bijdragen aan de verbetering van de positie in de maatschappij, haalbaarheid, vernieuwende aanpak en samenwerking, originaliteit en aansluiting op de visie van de ZLTO.

De ZLTO is de vereniging van boeren en tuinders in Noord-Brabant, Zeeland en Zuid-Gelderland. De ZLTO heeft ruim 18.000 leden die ruim 10.500 agrarische bedrijven vertegenwoordigen.



Ingezonden persbericht