Vereniging Milieudefensie

Persbericht

Tweede Kamer debatteert over omvorming bio-industrie Eerste burgerinitiatief in behandeling

Amsterdam, 13 december 2007 ­ Op dit moment begint in de Tweede Kamer het debat over het burgerinitiatief 'Boeren met toekomst' van Milieudefensie en Jongeren Milieu Actief (JMA). In korte tijd hebben 106.975 Nederlanders zich aangesloten bij het burgerinitiatief. Zij vragen de politiek te kiezen voor een veehouderij zonder dierenleed, zonder milieuvervuiling en zonder import van veevoersoja die ten koste gaat van tropische bossen. 'Het burgerinitiatief geeft een stem aan het grote onbehagen in de samenleving over de bio-industrie. De politiek kan hier nu niet meer om heen en staat voor een historische keuze voor de toekomst: industrie of boerderij?', aldus Wouter van Eck, campagneleider Landbouw en Voedsel van Milieudefensie.

In de notitie 'Boeren met toekomst' heeft Milieudefensie haar plan uitgewerkt. Daarbij is gebruik gemaakt van onderzoeksgegevens van het Landbouw Economisch Instituut. Het voorstel gaat uit van een geleidelijke omvorming van de bio-industrie tot een milieu- en diervriendelijke veehouderij die óók voor boeren gunstig uitpakt. De Nederlandse veehouderij zal hierdoor niet langer zo veel mogelijk zo goedkoop mogelijk produceren, maar omschakelen naar kwaliteitsproductie. Afzien van verdere schaalvergroting en industrialisering betekent dat meer boeren aan het werk blijven.

Met een burgerinitiatief kunnen minimaal 40.000 mensen samen een voorstel op de agenda van de Tweede Kamer zetten. Alle Kamerleden moeten dan stemmen over het voorstel. Het burgerinitiatief over de omschakeling van de veehouderij is het eerste dat daadwerkelijk door het parlement wordt behandeld.

Voor meer informatie: Persvoorlichting Milieudefensie, 020 5507 333, donderdag ter plekke: 06 2959 3873 www.milieudefensie.nl/landbouw