Gemeente Achtkarspelen

2007/JM077
Buitenpost, 12 december 2007

Clubs spreken voorkeur uit voor eigen dorp

Wethouder in gesprek met ijsclub en tennisclub Harkema

De tennisclub en de ijsclub van Harkema willen in het eigen dorp blijven. De afgelopen week heeft wethouder Sjon Stellinga van de gemeente Achtkarspelen goede gesprekken hierover gevoerd met beide verenigingen.

De gemeente stelde de clubs voor om te zijner tijd te verhuizen naar een gezamenlijke ijsbaan en een gezamenlijk tenniscomplex met de ijs- en tennisvereniging uit Surhuisterveen aan de Vierhuisterweg. De verenigingen uit Surhuisterveen worden binnen afzienbare tijd verplaatst naar deze locatie. Gezamenlijk gebruik van de ijsbaan en tennisbanen met de verenigingen uit Harkema maakt de mogelijkheid groter voor extra faciliteiten, zoals een geasfalteerde ijsbaan (waarop 's winters eerder geschaatst en in de zomer geskeelerd kan worden) en een overdekte tennisbaan.

Tennisclub De Harkema zal naar verwachting binnen enkele jaren moeten verhuizen naar een andere locatie. Het complex staat op een plaats in het centrum van het dorp waar nieuwe ontwikkelingen zijn gepland. Het bestuur van de tennisvereniging heeft in het gesprek met de wethouder aangegeven op zoek te zijn naar een andere locatie binnen het dorp. Voor de ijsbaan is de urgentie minder aanwezig om te verhuizen. Op de lange termijn verwacht de gemeente echter dat ook op deze locatie vraag zal komen naar huizenbouw. Door daar nu al op te anticiperen zou er voor de ijsclub en de gemeente voordeel te behalen zijn. De ijsclub heeft aangegeven graag mee te willen werken aan een oplossing.

Zowel de tennisvereniging als de ijsvereniging uit Harkema beschouwen de eigen identiteit van hun verenigingen als buitengewoon waardevol. Zij achten de kans groot dat een eventuele verhuizing van hun respectievelijke accommodaties naar een locatie (net) buiten het dorp ten koste gaat van die identiteit. In de gesprekken met beide verenigingen zijn de eventuele extra faciliteiten en de bedreiging van de eigen identiteit nadrukkelijk tegen elkaar afgewogen. Eén en ander heeft tot de conclusie geleid dat het niet verstandig zou zijn om op korte termijn actie te ondernemen.

Eerder was bij beide verenigingen uit Harkema onrust ontstaan naar aanleiding van berichtgeving in de media over eventuele verhuizing van de clubs naar de Vierhuisterweg. Door miscommunicatie waren de verenigingen niet vooraf geïnformeerd over het voorstel van de gemeente.


----------