Lancering Register Pensioen Consultants

13/12/2007 08:30



VH Pensioengroep



Voor pensioenland was woensdag 12 december een heugelijke dag. De lancering van het Register Pensioen Consultants (RPC), het keurmerk voor de pensioenconsultant, werd in een select gezelschap gevierd.

Men werd onder andere geïnformeerd over de werkwijze, positionering en ambities van het Register Pensioen Consultants. Zo stelde Paul van der Heide (voorzitter van het bestuur van de Stichting PensioenConsultants), dat de consultant/adviseur zelf een oordeel moet kunnen vormen over pensioenaangelegenheden en niet afhankelijk mag zijn van de verzekeraar. Verzekeraars dringen de markt oplossingen - bijvoorbeeld bij wetswijzigingen - op, die niet altijd in het belang zijn van de belanghebbenden. RPC wil het pensioenvak naar een hogere orde brengen. Wim Thijssen (Raad van Advies) gaf attentie aan het feit dat in de pensioenbranche de kwaliteitsnormen verder zullen toenemen; dat het toezicht op die kwaliteit nog strenger zal worden en dat de adviesafnemer moet kunnen rekenen op deskundigheid en een up to date kennisniveau. John Martens(voorzitter examencommissie) illustreerde hoe de examencommissie te werk gaat en waaraan kandidaat-leden moeten voldoen. Na een toetredingsexamen worden de leden jaarlijks getoetst op kennis en (praktijk) vaardigheden. Alleen wanneer de jaarlijkse toets succesvol wordt afgelegd, kan men ingeschreven blijven in het RPC register.

Namens de funders verklaarde Michael Mackaaij, dat het goed is dat RPC is ontstaan vanuit de advieswereld zelf, zonder enige invloed - ook niet financieel - van verzekeraars of pensioenuitvoerders. Omdat RPC geen opleidingsinstituut is, maar slechts kennis en vaardigheden toetst, is hiermede haar onafhankelijke positie gewaarborgd.

Plaats van handeling was de Euromast, dit was niet voor niets. Dit architectonisch hoogstandje symboliseert welke kwaliteiten een RPC-lid vertegenwoordigt. Een RPC-lid bezit een helikopterview. Verstaat dus de kunst diepte te peilen. En dat "niet" met beide benen op de grond. Want dat zou stilstand betekenen. Het RPC wil immers het vak naar een hogere orde brengen.
Of zoals dagvoorzitter én vice-voorzitter van het RPC, Edmundo Holster, het formuleerde: "de Euromast is voor ons de belichaming van de opwaartse beweging; het streven naar hogere hoogten". Een blik naar buiten leverde niet alleen een weids panorama met haarscherpe details op. Maar ook het beeld van lichtheid en openheid. En dat past goed op het adagium van RPC: finesses in pensioenen.

De aanwezigen hadden bij de uitnodiging namens het RPC reeds een kunstwerk van Carine Weve ontvangen Dit kunstwerk verbeeldt de initialen van het RPC. Precies wat RPC zelf ook woensdag deed: de handtekening zetten onder haar krachtige ambities.