Ingezonden persbericht


Persverklaring World Bank Campaign Europe
13 december 2007

"De daad bij het woord voegen"

De regeringen van Europa staan op het punt een belangrijke kans te missen om hun eigen doelstellingen voor ontwikkelingslanden te verwezenlijken.

Vijf dagen na het topoverleg tussen de EU en Afrika, waarin de Europese regeringen beloofden te gaan werken aan een evenwichtiger relatie met arme landen, dreigen ze hun belofte al te verbreken.

Europese niet-gouvernementele organisaties spreken zich uit nu de Europese regeringen aanstaande donderdag en vrijdag bijeenkomen in Berlijn ter bevestiging van hun financiële bijdrage aan het grootste fonds voor arme landen van de Wereldbank, de International Development Organisation (IDA).

Meer dan 13.000 campagnevoerders uit vele Europese landen hebben hun regering opgeroepen om geen bijdrage aan het fonds te leveren zolang de Wereldbank haar leningen verbindt aan het voorschrijven van economische voorwaarden en nog altijd doorgaat met investeren in fossiele brandstofprojecten.

Niet alleen ondermijnen de door de Bank opgelegde energieprojecten en privatisering van openbare voorzieningen de capaciteit van een land om de eigen ontwikkeling te sturen, ook dragen ze bij aan de groeiende armoede en milieuproblemen in vele landen in het globale Zuiden.

"Europese landen moeten zich niet laten misleiden door garanties van de Bank dat conditionaliteit achter ons ligt. Uit gegevens van de Bank zelf blijkt dat aan meer dan tweederde van de leningen en schenkingen (71 procent) van het International Development Agency de voorwaarde is verbonden dat het ontvangende land omstreden beleidsaanpassingen doorvoert, met name privatisering en liberalisering. Uit de hele wereld zijn verhalen bekend die getuigen van de kwalijke gevolgen van de ongepaste economische interventie van de Wereldbank, " aldus Alex Wilks, coördinator van het European Network On Debt and Development (EURODAD).

Eerder deze week in Bali verplichtte de Wereldbank zich op bevlogen wijze om klimaatverandering te bestrijden, maar desondanks gaat de grootste geldschieter van arme landen onverminderd verder met het financieren van olie- en aardgasprogramma's. De steun van de Wereldbank aan fossiele brandstofactiviteiten nam in de afgelopen jaren sterk toe: tussen 2005 en 2006 groeide de geldstroom met 90 procent. Investeringen in hernieuwbare energie - die een dubbel positief resultaat boeken: armoedebestrijding en klimaat - beslaan niet meer dan 5 procent van het totale budget voor energieprojecten.(*)

"Daarom roepen wij de Nederlandse regering en de regeringen van andere donorlanden op om een sterk signaal af te geven tijdens het Wereldbankoverleg in Berlijn. Het model voor economische ontwikkeling dat de Wereldbank opdringt aan arme landen is duidelijk niet in hun voordeel," volgens Rob Bleijerveld van A SEED Europe. "Intrekken van de IDA-contributie is de meest directe en effectieve manier om te voorkomen dat de Wereldbank een beleid dat armoede verergert en het milieu in arme landen verwoest, kan voortzetten."

A SEED Europe heeft een petitie opgesteld voor maatschappelijke organisaties in Nederland waarin de regering wordt opgeroepen de verplichtingen aan het IDA te heroverwegen.


---

voor de redactie:

(