Gemeente Oost-Gelre


Gemeente Oost Gelre
10 december 2007


-- Persbericht / Uitnodiging --

Bijeenkomst over centrale huisvesting Oost Gelre op 13 december 2007

Op donderdag 13 december a.s. organiseert de gemeente Oost Gelre een informatie- en discussiebijeenkomst over haar plannen voor centrale huisvesting van de gemeentelijke organisatie. De bijeenkomst is bij Erve Kots, Eimersweg 4, Lievelde, van 19.30 tot ca. 22.00 uur.

Het college van B&W heeft drie mogelijkheden voor centrale huisvesting uitgewerkt, welke tijdens de informatieavond zullen worden gepresenteerd en besproken.

De drie opties die voorliggen zijn:

1. betrekken van het pand van de Rabobank bij het bestaande gemeentehuis te Lichtenvoorde
2. verbouwen van het bestaande gemeentehuis te Lichtenvoorde
3. nieuwbouw op locatie Hamalandhal te Lichtenvoorde

Programma

De opzet van de informatie- en discussiebijeenkomst is als volgt: . Opening door burgemeester Heijman
. Presentatie van de 3 opties
. Pauze -de drie opties kunnen nader bekeken worden . Discussie over de 3 opties


---

Noot aan de redactie:
Voor vragen kunt u zich wenden tot de heer H. Heijman, tel. via secretaresse, 0544-393546 / 393547.

De pers wordt van harte uitgenodigd deze informatie- en discussiebijeenkomst bij te wonen.

Bijlage: publicatie op gemeentepagina in Elna/Groenlose Gids van 5 en 12 december 2007

Informatie- en discussiebijeenkomst toekomstige huisvesting gemeente

Op 13 december a.s. organiseert de gemeente Oost Gelre een informatie- en discussiebijeenkomst over haar plannen voor centrale huisvesting. De bijeenkomst is bij Erve Kots, Eimersweg 4, Lievelde, van 19.30 tot ca. 22.00 uur.

Het college van burgemeester en wethouders heeft drie mogelijkheden uitgewerkt voor centrale huisvesting van de gemeentelijke organisatie van Oost Gelre. Tijdens de informatieavond op 13 december wil het college van B&W deze drie opties presenteren en met u bespreken.

Het realiseren van centrale huisvesting (het gemeentehuis, inclusief raadzaal, op één locatie, met voldoende parkeergelegenheid (120 plekken)) is een opdracht aan het college van B&W, geformuleerd in het raadsprogramma 2005-2010. Centrale huisvesting is reeds voor de zomer onderwerp geweest van uitvoerige publieke discussie. In de aanloop naar die discussie had het college ervoor gekozen een standpunt in te nemen over een voorkeur. De meerderheid van het college koos op dat moment voor nieuwbouw op de huidige locatie van de F.E. van Veldenschool. In de publieke discussie die daarop volgde, richtten de bezwaren zich vooral tegen de kosten. Daarnaast maakten mensen zich zorgen over de bestemming van het huidige gemeentehuis. Maar vooral was er kritiek op het feit dat het college zonder nadere discussie met de bevolking een standpunt presenteerde. Het college heeft er nu voor gekozen nog geen standpunt in te nemen, maar eerst de drie opties met u te bespreken, en daarna voor te leggen aan de gemeenteraad. Tijdens de informatie- en discussieavond op 13 december krijgt u de gelegenheid om mee te praten over de opties. Het college peilt daarbij uw reacties.

De drie opties die voorliggen zijn:

1. betrekken van het pand van de Rabobank bij het bestaande gemeentehuis te Lichtenvoorde
2. verbouwen van het bestaande gemeentehuis te Lichtenvoorde
3. nieuwbouw op locatie Hamalandhal te Lichtenvoorde

Optie 1: betrekken van het pand Rabobank bij het bestaande gemeentehuis Lichtenvoorde De gemeente heeft de mogelijkheid om het pand van de Rabobank, inclusief de naastgelegen bijbehorende villa, aan te kopen. De gemeentelijke organisatie wordt daardoor gehuisvest op twee direct tegenover elkaar gelegen locaties. Parkeergelegenheid is voldoende aanwezig. Er hoeven geen grote verbouwingen aan de bestaande gebouwen plaats te vinden. Kosten: E 8.857.000,--

Optie 2: verbouwen van het bestaande gemeentehuis Lichtenvoorde Het bestaande gemeentehuis kan uitgebreid worden met een nieuw aan te bouwen gedeelte. Een deel van het bestaande gemeentehuis dient daartoe gerenoveerd en verbouwd te worden. Het naastgelegen voormalig postkantoor wordt hierbij ook betrokken. Er zijn bovengronds 60 parkeer-plekken. Dit is niet voldoende. Om voldoende parkeergelegenheid te creëren is een ondergrondse parkeergelegenheid voor nog eens 60 auto's nodig. Kosten: E 13.025.000,--

Optie 3: nieuwbouw op locatie Hamalandhal Lichtenvoorde De plek van de Hamalandhal is een locatie die mogelijkheden biedt om een nieuw gemeentehuis te bouwen. Ook kunnen hier voldoende parkeerplaatsen worden gecreëerd. Hierbij wordt, met het oog op de ontwikkeling van een nieuw sportcomplex, uitgegaan van sloop van de bestaande Hamalandhal. Kosten: E 13.809.000,--

Wat betekent centrale huisvesting voor u?
Het college vindt handhaven van de huidige situatie (twee gemeentehuizen, één in Groenlo en één in Lichtenvoorde) - mede in het licht van het raadsprogramma - geen optie. Wel vindt het college dat -welke optie uiteindelijk ook gekozen wordt- de balie Burgerzaken en het Zorgloket in Groenlo moeten blijven. Ook de Gemeentelijke ServicePunten in de bibliotheken van Groenlo en Lichtenvoorde worden gehandhaafd. Daarnaast vindt het gehele college dat het Groenlose stadhuis een publieke functie moet houden, onder andere als trouwlocatie.


---- --