Ingezonden persbericht


Onder embargo tot 13 december 17.00 u !

PERSBERICHT - 13 DECEMBER 2007

Kwaliteit in voedingssector krijgt een stimulans
door interregionaal project "Beheers de voedselketen"

Voedselveiligheid van het veld. tot op het bord!

Op 21 augustus 2006 ging het Interreg III project "Beheers de voedselketen" van start. Vandaag, 13 december 2007, wordt dit succesvolle project afgesloten. Hierbij een kort relaas van het project en de resultaten.

Binnen het project hebben 16 bedrijven uit de voedingssector onder leiding van het Centrum voor KwaliteitsZorg Antwerpen en met de financiële steun van het Interreg IIIa programma voor de Euregio Benelux Middengebied samengewerkt om in 2 voedselketens de processen en risico's in kaart te brengen. Via de nodige innovatieve acties werden de voedselveiligheid en de traceerbaarheid op de zwakste schakels in dit bedrijfsoverschrijdend traject verbeterd. Hierdoor kunnen aan de consument kwalitatieve en veiligere producten gegarandeerd worden.

Het project
Consumenten verlangen steeds meer informatie over de herkomst en veiligheid van hun voeding. Dit heeft er toe geleid dat afnemers eisen dat de voedselketen transparant is en dat de informatie hieromtrent beschikbaar wordt gesteld. Traceerbaarheid van producten speelt hierbij een belangrijke rol. De oorzaak van calamiteiten in het verleden lag vaak niet in één specifieke schakel, maar was meestal te wijten aan het gebrek aan organisatie van de voedselketen.

In het project "Beheers de Voedselketen" lag de nadruk op de gehele voedselketen en werkten de partners bedrijfs- en grensoverschrijdend met als primair belang de keten en de sector. Sommige problemen zoals traceerbaarheid, temperatuurbeheer en logistiek zijn namelijk niet op het individuele bedrijfsniveau op te lossen.

Twee verschillende ketens, een aardappelen-groenten-fruitketen en een vleesketen, beslisten in het kader van dit project samen te werken en openheid van informatie te verschaffen aan de ketenpartijen en afnemers. In een eerste fase werden de volledige ketens in kaart gebracht inclusief de verpakkingsmaterialen en met vermelding van alle kritische controlepunten om de voedselveiligheid te kunnen garanderen. Op deze manier werden barrières doorbroken en konden kritische punten in de keten op elkaar worden afgestemd.

In een tweede fase werd gezamenlijk met alle partners gezocht naar oplossingen voor gemeenschappelijke problemen. Aanpassingen aan bestaande processen en innovatieve investeringen werden uitgevoerd en grondig geëvalueerd om te zien of zij het verhoopte resultaat wel inlosten. Deze opgedane kennis werd binnen het project met alle deelnemers gedeeld en wordt via de koepelorganisaties in Vlaanderen en Nederland verspreid binnen de hele voedingssector.

De resultaten

. Twee voedselketens werden volledig in kaart gebracht met aanduiding van de kritische punten in de keten. In beide ketens werden vervolgens verschillende bedrijfsoverschrijdende testen uitgevoerd om de onvolmaaktheden in de bestaande systemen te detecteren en te verhelpen. Hieruit bleek dat de naspeurbaarheidssystemen binnen de twee ketens wel werkten, maar dat er nog aanzienlijke verbeteringen mogelijk waren. Binnen het project werden in de verschillende deelnemende bedrijven zowel de procedures als de infrastructuur geoptimaliseerd zodat ze uiteindelijk goed en ook snel functioneren voor zowel de producten zelf als voor de gebruikte verpakkingsmaterialen.
. Om een optimale beheersing te krijgen over de hele keten in verband met temperatuur en bacteriologische omstandigheden werd er ruim 2 miljoen euro geïnvesteerd in innovatieve aanpassingen van het proces om de voedselveiligheid van de keten te verbeteren en meer dan 0,5 miljoen euro in de optimalisatie van de naspeurbaarheidssystemen bij de deelnemende bedrijven. Enkele voorbeelden : o Computergestuurde droogvoerautomaat en medicatie varkens o GPS gestuurde besproeiing wortelen
o Versnelde afkoeling van kippen na het slachten o Versnelde afkoeling van frieten na het snijden o Betere reinigbaarheid van vleesverwerkingsmachines o Verpakkings- en etiketteerinstallaties
o Software en hardware voor naspeurbaarheid o .

. Door hun actieve deelname aan dit project zijn alle deelnemers uiteindelijk een stapje verder geraakt in het beperken van de voedselveiligheidsrisico's in hun keten. Met de medewerking van koepelorganisaties uit beide landen zullen de resultaten vervolgens ruimer verspreid worden.

Het citaat
"Als cateraar zitten wij helemaal op het einde van de verschillende ketens in de voedingssector. Aangezien wij ook koken voor heel kwetsbare doelgroepen zoals zieken en ouderen, is het voor ons uitermate belangrijk dat toegeleverde ingrediënten voldoen aan de strengste voedselveiligheidsnormen. Dankzij dit door Europa gesteunde project kregen we de mogelijkheid om extra te investeren in innovatieve technieken die bijdragen tot een optimale voedselveiligheid voor onze klanten." (Erik Vertenten, aankoopdirecteur bij ISS Catering Services)

Projectdeelnemers :

. Bens nv Oevel-Westerlo (B) Varkensvlees
. CKZ Antwerpen vzw Antwerpen (B) Projectleider
. De Coster bvba Wuustwezel (B) Aardappelen
. De Hoeve Beheer bv Deurne (NL) Varkensvlees
. Depron bv Weert (NL) Verpakking

. Farm Frites Belgium nv Lommel (B) Aardappelproducten
. Fruitveiling Zuid Limburg Margraten (B) Groenten en fruit
. Haval Disposables bv Gemert (NL) Verpakking
. Hems bv Netersel (NL) Varkensvlees

. ISS Catering Services nv Wilrijk (B) Catering
. Koppens - van Gog mts Deurne (NL) Varkensvlees
. Pingo Poultry Maasmechelen nv Maasmechelen (B) Kippenvlees
. Smurfit Kappa Trimbach bv Bergen op Zoom (NL) Verpakking
. Vawi nv Antwerpen (B) Groenten en fruit
. Van der Marel Wouwse Plantage Wouwse Plantage (NL) Groenten
. Veiling Hoogstraten cvba Hoogstraten (B) Groenten en fruit
. Vergro nv Sint Truiden (B) Groenten en fruit

Enkele kerngetallen
Budget: 4.514.178 euro
Interreg-bijdrage: 842.992 euro
Looptijd: 2 jaar (van 1 juli 2006 t.e.m. 31 maart 2008)

Voor meer informatie over de concrete inhoud van de projecten zelf kan u terecht bij:

CPC
Carl Peeters
Asberg 10
B-2400 Mol
tel. : 00 32 (0)14 31 82 39
fax : 00 32 (0)14 32 29 44
E mail: Carl@CPC.be

N&S Quality Consultants
Michaël van Duijnhoven
Corner Plaza
Planetenbaan 24
NL-3606 AK Maarssen
tel : 00 31 (0)346 55 13 10
fax : 00 31 (0)346 55 22 60
E mail: mdu@ns-quality.nl

-----------------------


---- --