Gemeente Papendrecht

13 december 2007

Afsluiting 55+ Actief in de Spil
Het 55+ Actief project dat in oktober 2006 startte wordt zaterdag 19 januari 2008 om 10.00 uur afgesloten met een fitheidstest in de Spil (Stellingmolen 184) in Papendrecht. Ook bij aanvang van het project deden de deelnemers een dergelijke test. Of verbetering van de conditie is opgetreden moet dan blijken.
De groepen die de afgelopen periode actief waren, gaan gewoon door met sporten via de SWOP. Ook andere geïnteresseerden kunnen deelnemen aan de lessen op maandag in de Kooy om 19:00 en 20:00 uur en woensdag in de Donck om 10:30 en 11:30 uur. Wie mee wil doen, kan gewoon tijdens de lessen langsgaan.
In oktober 2008 is een andere wijk van de gemeente Papendrecht aan de beurt om deel te nemen aan het 55+ Actiefproject. De werkgroep laat hier in het voorjaar van 2008 meer over weten. Wie vragen heeft over het 55+ Actiefproject, kant zich wenden tot de sportconsulent van de gemeente Papendrecht, Heidy van Dam, t. 6418312 of mail h.vdam@papendrecht.nl

Gemeentehuis dinsdagmiddag gesloten
Dinsdag 18 december zijn het gemeentehuis, de gemeentewerf aan de Willem Dreeslaan, Interval en en de ticketshop van het theater op de Markt vanaf 14.30 uur gesloten vanwege de eindejaarsbijeenkomst van het gemeentelijk personeel.

Kerstboom- en vuurwerkinzameling
Vanaf maandag 7 januari kunnen kerstbomen en volle zakken vuurwerk weer op de gemeentewerf aan de Willem Dreeslaan worden ingeleverd. Voor een kerstboom wordt 0,50 euro en voor een volle zak vuurwerk wordt 1,00 euro betaald.
Op woensdag 9 januari kunnen vanaf 9.30 tot 15.30 uur kerstbomen en vuurwerk worden ingeleverd op winkelcentrum Wilgendonk, winkelcentrum Westpolder, Erasmusplein, Wieklaan (nabij de Spil), hoek G. van Dalenstraat/Zwaluwstraat, Westkil (schuin tegenover de tandartspraktijk) en op de gemeentewerf
Ook dit jaar worden de kerstbomen weer versnipperd. Daarom verzoeken de gemeentelijke medewerkers de kluit van de kerstboom te zagen. Wie meer dan tien kerstbomen inlevert, wordt verzocht deze op de gemeentewerf af te geven.

Gemeente Papendrecht bedankt vrijwilligers tijdens speldjesregen op donderdag 13 december
Actieve Papendrechters werden donderdag 13 december in het Papendrechtse gemeentehuis in het zonnetje gezet omdat zij zich extra inzetten voor een betere leefbaarheid in de wijken van Papendrecht. Wethouder André Vogel bedankte hen uitgebreid voor het werk dat zij verricht hebben om activiteiten en projecten in de wijken te realiseren.
Ook ontvingen acht inwoners van plaatsvervangend wethouder Wijkgericht Werken André Vogel het ZwerfAfvalPakkers-speldje (afgekort ZAP-speldje) en bijbehorende oorkonde op het gemeentehuis van Papendrecht. De acht zetten zich regelmatig vrijwillig in om hun leefomgeving zwerfafvalvrij te maken. Deze alternatieve speldjesregen werd dit jaar voor derde achtereenvolgende keer gehouden in Papendrecht, deze keer voor het eerst onder de vlag van het Impulsprogramma Zwerfafval.

De uitreiking van de speldjes had het karakter van de jaarlijkse lintjesregen. Papendrecht heeft binnen de gemeente geschikte kandidaten geselecteerd die voorgedragen zijn door de Papendrechtse Wijkplatforms. Wethouder Vogel ontving en bedankte hen voor hun inzet voor de maatschappij in het algemeen en de eigen gemeente in het bijzonder.
De wethouder maakte van de gelegenheid gebruik om bestuurders en vrijwilligers van de Papendrechtse Wijkplatforms, zwerfafvalpakkers en organisatoren van straat- en buurtfeesten te bedanken voor hun inzet en betrokkenheid in 2007. Hij blikte terug op de resultaten die onder de vlag van wijkgericht werken in 2007 werden bereikt. Een greep uit de activiteiten die gerealiseerd zijn in 2007:
kinderparticipatietrajecten in de wijk Molenvliet-Wilgendonk, tussentijds opknappen van diverse speelplekken in Kraaihoek-Middenpolder, Molenvliet-Wilgendonk en Oostpolder, deelname MADD en een week schaatsplezier voor de jeugd, actie `Een fris begin' en diverse schoonmaakacties, overleg aanpak snoeproute, oprichting van een nieuw wijkplatform in de wijk Westpolder en niet te vergeten veertig buurt- en straatfeesten.
Bij het meldpunt Veiligheid, Leefbaarheid en Onderhoud zijn sinds april 2005 ruim 6.700 meldingen binnengekomen. Er zijn in Papendrecht 110 afvalgrijpers in bruikleen bij inwoners, scholen en verenigingen. Tot slot kondigde wethouder Vogel aan dat vanuit de gemeente extra middelen zijn ingezet om Wijkgericht Werken te versterken. In 2008 wordt bij zowel de wijkcoördinator als het jongerenwerk formatie uitgebreid en wordt voor activiteiten in de wijken meer budget beschikbaar gesteld.

De Papendrechters die werden bedankt voor hun inzet zijn: Mevrouw M. de Jong-Verbiest
De heer R. van Stam
De heer A. Mout
De heer G. Nederlof
Mevrouw L. Lahey
Mevrouw J. de Bie
De heer A. Berkhout
Mevrouw A.J. Meijerman-Tillema

Voor de redactie:
Mevrouw M. de Jong-Verbiest ruimt in de omgeving van de Stellingmolen in de wijk Molenvliet regelmatig zwerfvuil op. Zij doet dit niet alleen, in de Stellingmolen hebben meerdere bewoners een afvalgrijper in bruikleen. Maddy de Jong heeft zich ook als vrijwilliger bij het wijkplatform Molenvliet-Wilgendonk aangemeld en is zondoende op meerdere fronten actief in de buurt.

De heren R. van Stam, A. Mout, G. Nederlof en A.Berkhout en de dames L. Lahey, J. de Bie en A.J. Meijerman-Tillema vormen samen de ZOT-ten (ZwerfOphaalTeam). Volgens de heer Van Stam, initiatiefnemer van dit team, moet je namelijk een beetje zot zijn om zwerfvuil te blijven opruimen, elke week is het immers opnieuw prijs. De ZOT-ten zijn actief in de wijk Westpolder, op en in de buurt van één van de snoeproutes. Naast een wekelijkse opruimbeurt met het team is de heer Van Stam actief in het `snoeproute-overleg' met middelbare scholen en gemeente. Hij onderhoudt de contacten met de wijkcoördinator, biedt hulp bij projecten en activiteiten en komt vaak met goede ideeën op het gebied van natuur- en milieu. De heer van Stam is genomineerd door het wijkplatform Westpolder, de andere leden van dit team zijn via de wijkcoördinator aangemeld.

Het Impulsprogramma Zwerfafval 2007-2009
Het bovenstaande initiatief is ontwikkeld in het kader van het Impulsprogramma Zwerfafval 2007-2009 (zie ook
www.samenwerkenaaneenschonernederland.nl). Dit programma is een gezamenlijk initiatief van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), bedrijfsleven verenigd in VNO-NCW en het ministerie van VROM. Voor nadere informatie over deze actie kunt u contact opnemen met Stichting Nederland Schoon, die uitvoering van dit onderdeel namens de gezamenlijke partijen coördineert. Telefoon 070-3042080 of info@nederlandschoon.nl.

Feestprijzen en -acties bij Arriva
Met een 40 % kortingsactie en een 2-voor-de-prijs-van-1-actie promoot Arriva treinreizen op de Merwede-Lingelijn. Op 1, 8, 15, 16, 22 en 23 december kan in Dordrecht met alle stadslijnen gratis worden gereisd, daarnaast zijn alle Arriva bussen in de regio (m.u.v. de beltaxi) op 25 en 26 december en op nieuwjaarsdag gratis.
Naast deze acties wordt in december het reizen met de bus en trein extra feestelijk gemaakt. Zo vereert de kerstman het busstation in Dordrecht met een bezoek en worden op oudejaarsdag tussen 14.00 tot 16.00 uur oliebollen uitgedeeld in de trein. Met deze actie bedankt Arriva tot en met 31 december haar huidige reizigers. Zie ook www.arriva.nl/zuidholland

____________