Gemeente Teylingen

aan Regionaal Archief Leiden e.o.

Oude archieven Teylingen overgedragen aan Regionaal Archief Leiden e.o.

13 december 2007

PERSBERICHT - Tijdens een feestelijke bijeenkomst op 11 december 2007 hebben de wethouders Hollart (Teylingen) en Van As (Leiden) de gemeenschappelijke regeling ondertekend voor beheer van de oude archieven van de gemeente Teylingen.

Overdracht archief naar Regionaal Archief Leiden Overdacht van de archieven aan Leiden heeft vooral voordelen voor archiefonderzoekers. Het Regionaal Archief heeft ruime openingstijden. Kijk voor meer info op www.leidenarchief.nl. De medewerkers van het Regionaal Archief hebben een specifieke opleiding gehad voor beheer en ontsluiting van oude archieven. De archiefmedewerkers van Teylingen zijn vooral geschoold in het werken met nieuwe archieven.

In januari 2008 gaan de archieven naar Leiden. In eerste instantie gaat het om de archieven van Sassenheim de periode 1647-1920 en van Voorhout over de periode 1642-1929. In totaal een kleine 500 archiefdozen. Dat is maar een klein deel van de 8.000 archiefdozen die in de archiefruimten in Sassenheim en Voorhout staan.

Besloten is nog niet alle oude archieven over te brengen. De archiefgedeelten van Sassenheim vanaf 1920-1990 en van Voorhout van 1930-1995 worden nog teveel geraadpleegd om over te dragen aan Leiden. Dat is vooral nog een gevolg van de fusie. Meer dan in andere gemeenten zijn de oudere dossiers nog voor medewerkers van de gemeente om zich in te lezen in bepaalde onderwerpen.

In de loop van 2008 wordt bekeken of deze archiefgedeelten dan wèl overgebracht kunnen worden naar Leiden.

Een veel geraadpleegd deel van de gemeentelijke archief zijn de doop- trouw, en overlijdensregisters die zich nu nog in het Nationaal Archief in Den Haag bevinden. Deze registers gaan nu samen met de oude delen van het archief naar het Regionaal Archief Leiden e.o.

De archieven van Warmond tot 1985 waren voor de fusie al overgebracht naar Leiden. Besloten is om de bouwvergunningen tijdelijk weer terug te brengen naar de archiefruimte in Sassenheim.

De regiogemeenten Zoeterwoude, Warmond, Rijnsburg, Leiderdorp en Noordwijk hebben al eerder hun archieven overgedragen.