Gemeente Tilburg

13-12-2007
Plannen voor het nieuwe Groeseind-Hoefstraat klaar! Geen enkele straat hetzelfde, ruim van opzet en veel groen

Op donderdagavond 13 december presenteren de gemeente, corporaties WonenBreburg, Tiwos, ontwikkelaar Janssen de Jong en de Twern het stedenbouwkundig plan voor het nieuwe Groeseind Hoefstraat. Het plan is in overleg met de klankbordgroep Groeseind-Hoefstraat-Pastorieklamp tot stand gekomen. Het plan toont hoe de nieuwe wijk er uit komt te zien. Waar komen er woningen? Waar wordt gespeeld of geparkeerd en hoe lopen de straten? Ontwerpen van de woningen zijn er nog niet. Het stedenbouwkundig plan ligt tot 21 januari ter inzage bij de stadswinkel in het centrum, wijkcentrum De Baselaar en in het Infohuis aan de Bisschop de Bergaignestraat 15.

"Met trots kan ik zeggen dat dit de tiende herstructureringswijk is die wij in Tilburg aanpakken. En daarmee is de tweede stadsvernieuwingsgolf in Tilburg een feit. Qua vormgeving steekt dit stedenbouwkundig plan anderen zeker naar de kroon," aldus Jan Hamming, wethouder Ruimtelijke Ordening,Volkshuisvesting. "Het stelt ons in staat om structureel meer groen binnen de ringbanen te krijgen."

De toekomstige Pietersbuurt en Bisschoppenbuurt krijgen een grote diversiteit aan woningen, veel autovrije woonstraten en een groot park. Het nieuwe Rosmolen wordt een woonwijk met drie groene pleinen en eengezinswoningen met ruime tuinen. Ook Rosmolen krijgt een grote diversiteit aan woningen. Maar liefst negen architecten ontwerpen de nieuwe woningen. Juist die diversiteit geeft de nieuwe wijk de uistraling van een levendige en gevarieerde woonwijk; geen enkele straat ziet er straks hetzelfde uit. De herstructurering in Groeseind-Hoefstraat is de grootste in de Tilburgse geschiedenis. In de periode 2008-2012 worden er 647 huurwoningen gesloopt. Daarvoor in de plaats komen 618 nieuwe koop- en (sociale) huurwoningen. Onlangs startte de eerste sloopwerkzaamheden met de afbraak van de fabrieksgebouwen op het Van Marenterrein. In 2014 is de herstructurering afgerond. De totale investering bedraagt 155 miljoen euro.

De nieuwe Bisschoppen- en Pietersbuurt
De nieuwe Bisschoppen- en Pietersbuurt krijgt het hart van de wijk met een groot park van ruim 10.000 m2. Het park wordt aan de oost- en westzijde omzoomd met appartementen en woningen tot maximaal vier bouwlagen hoog. Aan de rand is een woontoren oplopend van vijf tot negen bouwlagen voorzien. De nieuwe wijk bestaat verder uit rustige woonstraten en statige stadslanen met eengezinswoningen. Van de 452 nieuwe woningen in deze buurt is 57% koopwoningen, de overige 43% zijn huurwoningen. De wijk bestaat grotendeels uit eengezinswoningen (80%), de overige 20% bestaat uit appartementen voor senioren en starters. Het verkeer gebruikt vooral de Parklaan en de Stadslanen, de woonstraten zijn gedeeltelijk autovrij. In de nieuwe buurt komt veel groen en ruimte voor spelen. Wat er precies komt moet nog uitgewerkt worden. Er komen veel nieuwe bomen maar ook veel van de bestaande bomen blijven staan.

Het nieuwe Rosmolen
Het nieuwe Rosmolen wordt een woonwijk met drie groene buurtpleinen. Er komen geen appartementen, alleen maar eengezinswoningen aan rustige woonstraten met veel bomen en speelruimte. Er zijn ook veel woningen met grote tuinen, een unieke kwaliteit voor deze buurt. In Rosmolen komen 166 nieuwe woningen, waarvan 51% koopwoningen en 49% huurwoningen. De nieuwe wijk heeft een hoofdstraat, die uitkijkt op de kerk. Op de hoeken van deze straat zijn sommige woningen vier lagen hoog. De rest van de wijk bestaat uit rustige woonstraten, de huizen zijn er twee of drie bouwlagen hoog. Ook in deze wijk komt veel groen en ruimte voor spelen (wat precies moet nog bepaald worden). Er komen veel nieuwe bomen en veel van de bestaande bomen blijven staan.

De herstructurering van Groeseind Hoefstraat heeft ook een sociale component. Er wordt in de komende jaren onder andere geïnvesteerd in armoedebestrijding en meer werkgelegenheid.

Planning

1. Van Marenterrein: sloop eind 2007, nieuwbouw gereed 2009
2. Pietersbuurt West: sloop 2008, nieuwbouw gereed 2010
3. Pietersbuurt Oost en Noord: sloop 2009, nieuwbouw gereed 2011/2012
4. Bisschoppenbuurt: sloop 2010, nieuwbouw gereed 2012
5. Rosmolen: sloop 2011/2012, gereed 2013/2014