Siemens

Persbericht

0712. 010

Den Haag, donderdag 13 december 2007

Siemens optische sensoren voor detectie kleine objecten en objecten op korte en lange afstand

Siemens heeft het leveringsprogramma voor optische sensoren uitgebreid met drie nieuwe series. De Simatic PXO830L heeft een vorkvormige uitvoering met lichtcellen voor het detecteren van kleine tot heel kleine objecten. De Simatic PXO840 LV70 is een sensor voor aansluiting op lichtgeleidingskabel. De Simatic PXO0650 L90L is een lasergestuurde sensor om afstanden tot 30 m te meten. De sensoren hebben alle een hoge mate van detectienauwkeurigheid en betrouwbaarheid. Montage en aansluiting zijn bijzonder eenvoudig. De sensoren zijn ontwikkeld het bewaken, controleren, herkennen of positioneren van objecten en apparatuur.

De nieuwe vorkvormig uitgevoerde sensor Simatic PXO830L heeft twee lichtcellen als zender en ontvanger. De sensor kan in de lichtstraal heel nauwkeurig objecten opmerken met een grootte vanaf 0,2 mm. De afstand tussen de zender en ontvanger bedraagt afhankelijk van het type 30, 50, 80 of 120 mm. De sensoren zijn geschikt voor het detecteren van objecten van verschillende grootten. De schakelfrequentie van 2 kHz is afgestemd op een snelle doorloop van objecten. De sensoren zijn uitgevoerd met led-indicatie waarmee van alle kanten op een duidelijke manier de bedrijfsstand is te zien. Zender en ontvanger zijn ondergebracht in een stabiele kunststof behuizing waarvan het gewicht zo laag mogelijk is gehouden. De sensoren Simatic PXO830L zijn leverbaar met drie- en met vierpolige M8-aansluitingen. Men kan de sensoren monteren met schroeven of nog sneller en eenvoudiger door opsteken op een zwaluwstaartvormige houder.

De Simatic PXO840 LV70 is een optische sensor voor kleine objecten, die met hoge snelheid voorbij komen. De detectie-afstanden tussen de lichtcel en het object bedraagt afhankelijk van het type tussen de 35 en 720 mm. De sensor heeft een aansluiting voor lichtgeleidingskabel en is heel compact uitgevoerd. Het monteren van deze typen gebeurt door opklikken op 35 mm Din-rail. Men kan vier sensoren onderling via een interne optische interface met elkaar laten communiceren. Hiermee is onderlinge beïnvloeding automatisch uitgesloten. De behuizing van de sensoren is bijzonder compact en stevig uitgevoerd. Ze hebben een hoge beschermingsklasse voor afdichting. De bediening voert men uit op de toetsen die door folie volledig zijn afgedekt. Op het display wordt in detail informatie verstrekt wanneer het detectieproces niet correct functioneert. Hierdoor zijn storingen in het procesbedrijf snel te verhelpen. De sensoren zijn uitgevoerd met een schakelende uitgang en optioneel met een analoge uitgang 0 10 V. Men kan ze bestellen met een 3- of met een 4-polige M8-steker waarmee de sensoren op gangbare standaardboxen zijn aan te sluiten. De nieuwe Simatic PXO840 LV70 is door de uitstekende prijs/prestatieverhouding bijzonder concurrerend in de markt.

De nieuwe lasergestuurde afstandssensor Simatic PXO650 L90L is leverbaar in twee uitvoeringen. De beide varianten zonder reflector zijn voor afstandsmetingen tot 6 m en de uitvoering met reflector gaat tot 30 m. De toegepaste laser geeft een kleine goed afgebakende lichtvlek. Bij de 6 m-uitvoering bedraagt deze 4 x 12 mm, bij de 30 m-variant circa 45 x 60 mm. Hierdoor kan men ook op grote afstand een heel exacte meting uitvoeren. Het uitrichten van de sensor is eenvoudig door toepassing van een pilotlaser met zichtbaar rood licht. Ook de bediening met twee toetsen vereenvoudigt het instellen. Wanneer de sensor in bedrijfsstand staat functioneert de laser met onzichtbaar licht. Hierdoor wordt het bedieningspersoneel niet geïrriteerd door de laserstraal. Bovendien kan de gebruiker zich beperken tot de elementaire afdekking van het laserlicht in de machine of installatie. De sensor is leverbaar met een basisfunctionaliteit en als versie voorzien van een extra schakeluitgang, een analoge uitgang en verdere aanvullende functies.

Nadere inlichtingen voor de lezer:
Siemens Industry, Raymond van den Berg
Tel: (070) 333 8014
E-mail: raymond-vanden.berg@siemens.com, Internet: www.siemens.nl/industry

Nadere inlichtingen voor de redactie:
Siemens Persvoorlichting, Bernard H. Bos
Tel: (070) 333 2325
E-mail: bernard.bos@siemens.com
Digital beeldmateriaal is te downloaden van: klik hier