Vereniging Nederlandse Gemeenten

VNG doet voorstel voor versterking financiën van herindelende gemeenten

13.12.2007

Gemeenten die kiezen voor een fusie moeten meer financiële armslag krijgen, stelt de VNG in navolging van het rapport De eerste Overheid van de Commissie van Aartsen. In een brief aan staatssecretarissen De Jager (Financiën) en Bijleveld (BZK) doet de VNG hiertoe een concreet voorstel. De VNG wil een eenvoudige en transparante regeling binnen het gemeentefonds, die gedurende een aantal jaren wordt toegepast naast de bestaande maatstaf herindeling. De fusiegemeenten kunnen hiermee investeren in de kwaliteit van het ambtelijke apparaat om een vlotte en bestuurlijke start voor de nieuwe gemeente te bevorderen.

De eenvoudige en transparante aanvullende regeling kan bestaan in het gedurende vijf jaar behouden van vaste bedragen in het gemeentefonds voor de herindelende gemeenten. Na die vijf jaar wordt de regeling gefaseerd beëindigd afhankelijk van het aantal gemeenten dat bij de herindeling betrokken is. Want naarmate er meer gemeenten bij de herindeling betrokken zijn, duurt de overgangsregeling langer. De VNG veronderstelt dat herindelingen waarbij meer gemeenten zijn betrokken complexer zijn en een langere financiële nasleep hebben.

De bestaande maatstaf herindeling en het aanvullende voorstel van de VNG treden pas in werking op het moment dat de herindeling een feit is. De kosten die aan de werkelijke herindeling vooraf gaan, zoals bijvoorbeeld voor onderzoek, worden hiermee niet vergoed. Een vergoeding voor deze kosten stimuleert gemeenten om met andere gemeenten over herindeling te spreken. De VNG ziet hier een rol weggelegd voor de provincies, vanuit hun bestuurlijke betrokkenheid met gemeenten. Ook de provincies zijn gebaat bij bestuurskrachtige gemeenten die op de toekomst zijn voorbereid.

Den Haag, 13 december 2007